NEDELJSKI NASVET: Bodo pomagali gverilski sončni sistemi?
Marjan Kodelja 17. julija 2022 ob 06:49

Z miniaturnimi sončnimi elektrarnami bi lahko vsakdo vsaj omilil naraščanje cen električne energije.

Ko je govora o pridobivanju solarne energije, vedno razmišljamo na veliko. O dovoljšni površini za številčne panele s sončnimi celicami, ki bodo bolj ali manj zadostili osebni potrošnji, oziroma višek proizvedene energije odvajali v omrežje. Daleč od tega, da bi bila to edin pot. Še ena je, vsaj v teoriji. Nanjo sem nakazal že v članku o polnjenju električnega avtomobila s »sončno energijo«.

Marsikdo bi z veseljem naložil prihranke v sončno elektrarno na strehi hiše, če bi zanjo izpolnjeval pogoje. Moja jih ne. Sleme je namreč v osi sever jug, kar pomeni morebitno statično zahtevno namestitev, zaradi katere se naložba verjetno nikdar ne bi povrnila. Še v slabšem položaju so najemniki ali celo lastniki stanovanj. Pojavijo se lahko omejitve zaradi prešibkih napeljav ali transformatorjev. Toda tudi za tovrstne uporabnike morda obstaja rešitev v obliki majhne sončne elektrarne z enim ali največkrat dvema paneloma na balkonu.

Takšna mini »elektrarna« ne proizvede energije, kot velika na strehi ali pročelju, običajno med 300 in 600 vati, a se zato cena namesto v tisoč meri v stotinah evrov. Razlika je še v pretvorniku (mikro inverter), ki enosmerni tok sončnih celic spreminja v izmeničnega. Ta je majhen in nameščen na hrbtu sončnega panela. Balkonske miniaturne sončne elektrarne so zaključena enota, ki jo lahko postavi vsak, ne da bi potreboval storitve mojstra električarja. Pomembno je, da so sončne celice obrnjene proti jugu in da niso v senci. Na balkonu jih lahko namestite celo pod pravim kotom (za tiste na strehi je priporočljiv kot med 30 in 35 stopinjami), kajti tako bodo bolje izrabile sončne žarke tudi v zimskih mesecih. Včasih jih je smiselno postaviti na vzhodno ali zahodno stran, če želite več zastonj energije zjutraj ali zvečer. Zatakne se resda (lahko) pri izkoriščanju te energije, kajti za »priklop« v domačo napeljavo je potrebno dovoljenje. Zato bi bilo treba najti drugo rešitev, kaj priklopiti na tako elektrarn(ic)o.

V kolikor bi se dalo na tak način izkoriščati sonce, bi zagotovo dosegli nekaj prihranka. Koliko, je odvisno od marsičesa, toda če je letno 100 evrov in takšna mini elektrarna stane 500 evrov, potem bo naložba povrnjena v petih letih. Kar zna biti realistična ocena. Od tu naprej gre samo še za zaslužek. In to kar dolgo. Pretvornik bo zlahka deloval najmanj dvanajst, medtem ko je običajno jamstvo za sončne celice petindvajset let.  

Ker so balkonske elektrarne različno velike in generirajo različne moči, bi bilo smiselno izbrati primerno porabi naprav, ki kontinuirano delujejo vse leto. Torej hladilniki, naprave domačega računalniškega omrežja in morda še katera. Ne bi bilo smiselno predimenzionirati, kajti v tem primeru bi energijo metali v zrak.  

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
2 komentarja
  • Ampak na žalost se je v zadnjem odstavku že nakazal problem, da mora hladilnik hladiti tudi ponoči … Takrat pa smo spet odvisni od energije, ki je proizvedena na umazan način. In če bi imel električni avto, bi ga želel polniti ponoči, kot večina ljudi, ki nas življenski slog podnevi drži v službah in na cestah. Tukaj pa je neizbežen razmislek o baterijah, vendar ekonomske (in ekološke) računice ni več.
    Sem pa pred časom že brskal po Googlu za mini sistemom sončnih celic, ki bi mi na dopustu v kampu napolnil mobilni telefon in mogoče še prenosnik. Tam bi bil lahko neodvisen od električnega priključka.

    • Namen takega sistema niti ni v kakšni neodvisnosti, tudi ne prav zares v ekologiji, ampak predvsem v zmanjšanju odjema iz omrežja. Ker pa ima zadeva v praksi pomanjkljivosti – ne moreš priklopit neposredno v domačo napeljavo oz. te izklopijo, če slučajno proizvodnja iz celic preseže trenutno porabo in elektrika steče v omrežje -, je tako ali tako bolj hipotetična.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.