NEDELJSKI NASVET: Bi podprl čbelo, blak, jajc ali diajuaj?
Marjan Kodelja 21. marca 2021 ob 06:23

Ko bo otrok povabljen na rojstni dan, naj namesto igrače, ki bo prej ali slej postala magnet za prah, podari izobraževalno-ustvarjalni kit Moodiy. Vsi bomo imeli nekaj od tega!

Nedvomno se bo prej ali slej prah nabiral tudi na lučki čbeli, a sva se s hčerjo med sestavljanjem nadvse zabavala. Jabolko ne pade daleč od drevesa, zato se ne bi smel čuditi, da mi je v veliko lastnostih podobna. Slabe je dobila od mene, dobre pa od … Ker jo poznam, je bil prvi nasvet, naj dobro prebere navodila, bob ob steno. Čemu sem se sploh trudil. Saj jih je dobro pogledala. Ko je ugotovila, da njeno stoodstotno prepričanje, kako mora iz kartonske škatle z deli sestaviti telo marljive nabiralke medu, ne zdrži vode. Toda potem ni bilo nikakršnih težav več. Kartonska žuželka je zrasla v vsem svojem sijaju. Zdaj sem bi jaz na vrsti. Ne ker ona ne bi mogla, temveč ker sem hotel. Sem se zagrebel! Sestavljanje vezja, katerega namen je v vedno enakem zaporedju spreminjati barvo svetleče diode, je bil še večji mačji kašelj. Poravnaš oziroma zakriviš priključne nogice, da v pripravljene priključke potisneš diodo, tri upore in majhno integrirano vezje (čip). Vezje daš v telo, ga zapreš in pretakneš stikalce. Popolnoma neuporabna a silno zabavna čbela tako oživi.

Tu se bo morda vaša zgodba končala, čeprav se ne bi smela. Smisel kompleta je pri mladih spodbujati zanimanje za tehniko, tehnologijo, samo graditeljstvo in nasploh vse bolj pomembno znanje ter veščine. Čemu bi bili zgolj uporabniki nečesa, o čemer ničesar ne vemo, ko vendarle lahko izvemo veliko več. Kako vezje deluje, kaj počne oni mikro čip, zakaj so pred diodo upori in podobno. Kakšna je sploh zgodba lučk? Kako deluje program? To je namreč podrobno razloženo na spletni strani Moodiy. Če želite izvedeti več, obiščite Moodiy. Ali pa ostanite zgolj uporabnik. A ni fajn, kako lepo počasi spreminja barve? Kitajci bi jo naredili za en dolar!

Prihodnost bo od nas in od potomcev zahtevala polno digitalno pismenost. Ne znanja uporabe pisarniških orodij in še kakšnega programa zraven, zaradi katerega se danes nekateri s ponosom trkajo po prsih, temveč mnogo več. Znanje programiranja, analitično mišljenje in druge digitalne veščine, ki se jih moramo začeti učiti že zdaj. Zato je Moodiy idealno darilo, kajti ves zaslužek je namenjen izobraževanju otrok in mladine na področjih STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts in Mathematics). Zaključujem z vabilom, ki ga je smiselno pogosto upoštevati. Za več obiščite spletno stran zavoda 404.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja