NEDELJSKI NASVET: Beži z »Ističa«, če te razjeda od znotraj!
Marjan Kodelja 11. oktobra 2020 ob 06:49

Zakaj bi se hoteli znebiti Instagrama, ko ima med štirimi velikimi družbenimi omrežji »ugled« najmanj škodljivega? Čudovite panorame, fotografije narave ali hrane res ne morejo nikomur škodovati!

Vsaj dveh tehtnih razlogov ni težko najti. Ker je njegov lastnik Facebook in ker poročila dokazujejo, da Instagram najslabše vpliva na duševno zdravje mladih. V tem mu lahko parira le še TikTok! Najstniki so namreč pod neprestanim vplivom idealiziranega in nerealnega prikaza lepih ljudi in lepih krajev, kar ima lahko katastrofalne posledice za njihovo samozavest in samopodobo. Ti lepi ljudje »Instagrama«, ki jih imenujemo za vplivneže in kujemo med zvezde, so v večini primerov plačani, da sledilcem, med katerimi je večina mladih in najbolj dovzetnih za manipulacijo, poskušajo prikazati izdelke v neprimerno lepši luči. Ni važno, da bodo čevlji že naslednji dan razpadli in pred tem povzročili cel kup krvavih žuljev, važno je, da je vplivnica dejala, da nikdar v življenju še ni obula boljših. Seveda ni govorila resnice, ta je ne zanima, važno je, da je naročnik zadovoljen in ji ali mu bo plačal. Vplivnež ne preizkuša izdelkov, tega večina niti ne zna, važno je, da so fotografije odlične. Kako ne bi bile, ko jih naredi profesionalni fotograf s profesionalno opremo. Saj sem vam dejal, da je vse skupaj ena velika in popolna manipulacija.

Če niste pod vplivom »vplivnežev« in Instagram uporabljate zato, da sem ter tja objavite neškodljive fotografije narave, žuželk in drugih živali in vam je popolnoma vseeno, koliko všečkov dobite in kakšni so komentarji, tudi prav. Omrežje izkoriščate za sprostitev in obvladovanje stresa.

Ko občutite tesnobo, ker vaša življenja niso niti približno podobna življenjem vplivnežev, je verjetno čas, da se poslovite. Še posebej, če v vsem tem času niste ugotovili, da ne živijo, kot kažejo fotografije, da uporabljajo orodja za olepševanje telesa in da je vse skupaj pravzaprav ena velika laž.

Izbris računa ni težava, vendar, kot sem predlagal, v primeru odvajanja od Facebooka, najprej shranite fotografije, ki ste jih objavili v tem družbenem omrežju. V spletenem brskalniku osebnega računalnika odprite Instagram, kliknite na profilno sliko, izberite »Edit Profile« >> »Privacy and Security« >> Data Download« >> Request Download. Ponovno vpišite uporabniško ime in geslo in počakajte, da bo Instagram pripravil datoteko ZIP. Piše sicer, da lahko postopek traja do 48 ur, vendar je običajno zaključen veliko prej.  

Instagram si nikakor ne želi, da bi izbrisali račun in tudi ko veste, kje možnost iskati, ta je namreč globoko skrita na tej povezavi, vam predlaga, da bi morda vseeno posegli po možnosti začasnega onemogočenja računa. Ta še vedno bo in ga boste lahko vedno ponovno aktivirali, če boste želeli. Ampak če ste se odločili, potem le pogumno nadaljujete postopek.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja