NEDELJSKI NASVET: Besedna zveza je varnejša od gesla in še lažje si jo zapomniš!
Marjan Kodelja 24. oktobra 2021 ob 06:28

Močna gesla iz črk, številk in znakov je težko »razbiti«, toda prav tako težko si jih zapomnimo. Bolje je, da namesto gesla uporabite besedno zvezo nepovezanih besed. Kako?

Uporabo besednih zvez predlagajo varnostni strokovnjaki, saj so, kot bomo videli, celo varnejše od še tako zapletenega gesla. Kakšno pa sploh je zapleteno oziroma močno geslo? Če besedo »Password« preoblikujemo v »P@$$w0rd« se počutimo silno premeteni, a veliko nismo dosegli. Hekerji ga s svojimi orodji prav tako preprosto razbijejo. Podobno sicer velja tudi za uporabo besednih zvez. Z »Rad te imam«, niste nič bolj zaščiteni. Razen pred slabo voljo partnerice, če ji to rečete ob pravšnjem trenutku.

Kako priti do nepovezane besedne zveze?

Pomaga računalnik, kajti, človek je nagnjen k oblikovanju tako ali drugače povezanih fraz. Te pa kajpada niso varne, kot bi lahko bile. Za začetek si oglejmo spletno mesto use a passphrase, ki oblikuje naključno sosledje besed v angleškem jeziku. Zakaj ne, če jezik ni ovira. Po vsakem pritisku generatorja fraz, izbiramo lahko med 4, 5 ali 12 besedami, dobimo frazo in pod njo oceno, koliko stoletji bo trajalo njeno ugotavljanje z metodo gole sile. Z nekaj sreče bomo hitri našli takšno, ki si jo bomo zlahka zapomnili in bo obenem nudila »eone« dolgo zaščito. Stran je prav tako primerna za preverjanje varnosti gesel, ni nujno, da so besedne zveze, ki jih že uporabljamo, hudo močne. Ena mojih, mimogrede, zadošča le za 7 let razbijanja.

Kako priti do nepovezane besede v materinem jeziku?

Ena od metodo, je pogled skozi okno in iskanje stvari v vidnem polju. Dobite nekaj takšnega, kot je »DimnikOgrajaKuga«. Ni slabo, menda zadošča za slabih tri milijone stoletij. Druga metoda je uporaba seznama slovenskih besed in generator naključnih števil.

Uporabite lahko tega, ki ga ponudi Google v svojem iskalniku. Potrebujemo tri pare številk na intervalu 1 do 2002 in 1-7 za frazo treh besed. Ustrezno več, ko jih želite več. Na primer 661-2, 351-4 in 1625-7. Prva številka pove vrstico in druga stolpec (od A do F) najbolj pogostih slovenskih besed objavljen na Wikipediji.

Poglejmo, kaj smo dobili. »PozabilDrugimUgotovil«. Varna za kar 648 milijard stoletji. Morda ste še bolj inovativni in uporabite knjigo. Dolgo in zahtevno čtivo, ne slikanice. Postopek je podoben. Z generatorjem naključnih števil določite stran, vrstico in mesto besede za toliko, kolikor naj jih fraza ima.

Ko frazo enkrat imamo in smo z njo zadovoljni, jo lahko naredimo za varnejšo. Tako, da nekatere črke zamenjamo s simboli ali številkami. Na primer a postane @, z $ in o število 0. Že zaradi dolžine je fraza močno geslo, ki pa si ga je zaradi zasnove veliko lažje zapomniti kot naključni niz znakov.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja