NEDELJSKI NASVET: Ali res telefone upočasnjujejo, da bi kupili novega? Tu je odgovor!
Marjan Kodelja 21. novembra 2021 ob 06:15

Vsako jesen Apple predstavi nova telefon in obenem novo različico operacijskega sistema. Skoraj sočasno nekateri trdijo, da je po nadgradnji delovanje starejših modelov upočasnjeno in da je to storjeno namenoma. Na strani Androida tovrstnih poročil ni toliko. Predvsem zato, ker so nadgradnje starejšim modelov na novo različico operacijskih sistemov prej izjema, kot pravilo. Pa vendarle. Koliko resnice je v takšnih trditvah?

V času, ko nekateri brez najmanjšega kančka dvoma verjamejo, da je v cepivu čip, da je testiranje nevarno, spet drugi zanikajo viruse kot povzročitelje bolezni in se tretji razburjajo nad sliko človekove evolucije v delovnem zvezku za slovenščino, katere namen naj bi bil po njihovo zarotniško spreminjanje otrok v ateiste, tudi teorije o namenoma upočasnjenih napravah padejo na plodna tla. Znanost in predvsem razmišljanje z lastno glavo je nevarno. Izženimo oboje iz družbe, da bomo lažje in predvsem brez pretresov prešli v novi srednji vek. Pa vendarle odgovor na vprašanje o zaroti izdelovalcev nima jasnega in nedvoumnega odgovora. Sodi v kategorijo »nja«. Nova različica sistema lahko upočasni starejšo strojno opremo, ker prinaša nove funkcionalnosti, ker je zato obširnejša in ker (še) ni optimizirana, kot bi morala biti! Bolj verjetno zaradi malomarnosti in časovnih stisk programerjev kot namenoma.

Gonja, da mora podjetje vsako leto predstaviti nov strojno izboljšan telefon, čemur mora obvezno slediti še izboljšana in svetlobna leta boljša različica operacijskega sistema, je trčila ob fizikalne omejitve. Leto ima 365 dni, dan 24 ur in ura 60 minut. Tega preprosto nihče ne more spremeniti in zato celo največjim podjetjem z ogromno zaposlenim zmanjka časa, da bi do dneva »D« izvedli vse, kar morajo. Nova različica sistema z novimi funkcijami, ki morda na starih telefonih sploh ne delujejo, je optimizirana za najbolj napredne čipe. Prioriteta je, da bo optimalno deloval na novem modelu, a ker podjetje noče skrbeti za preveč starih različic, prepričuje lastnike starejših, naj potrdijo predlagano nadgradnjo.

Stari telefon nima strojnih elementov, ki jih zahtevajo nove funkcije (na primer modema za omrežje 5G) ali so premalo zmogljivi. Na njem ne delujejo, čeprav ima nameščen operacijski sistem, ki jih podpira. Poleg vsega telefoni vsako leto dobijo nov procesor oziroma sistem na čipu. Hitrejši, z boljšo grafiko in ne vem še čim, od lanskega, predlanskega in morda še kakšno leto starejšega. Zadnja različica operacijskega sistema je vedno prilagojena zadnjemu modelu, da kupci lahko izkoristijo funkcije, ki so jim jih obljubili. Vse to pa povzroči, da nadgrajen sistem na starejših napravah počasneje opravlja naloge, ki jih je pred tem izvajal hitreje. Nova različica sicer ni napisana, da bi naprava delovala počasneje, a ker je prilagojena novejši, tega ni mogoče vedno preprečiti. Takšnih primerov je bilo kar nekaj, vsaj dokler niso optimizirali programske kode. Če so jo. Nima si smisla zatiskati oči. Čeprav upočasnitev naprave ni namerna in bi težavo lahko rešili, je marsikdaj preprosto ne, kajti za izdelovalce je pomembno le eno. Da telefone in še kakšne druge naprave menjamo, če se da pogosteje kot spodnjice. Četudi so jih polna usta lepih besed o trajnosti, krožnem gospodarstvu in varovanju okolja.

Včasih bi bilo veliko bolje, da nadgradnje ne dovolimo, kar seveda ni v interesu izdelovalca, ko jo enkrat ponudi. Več kot ima različic, več dela ima z varnostnimi popravki. Zato Apple nadležno vsiljuje nadgradnje. Tudi na način, da v nekem trenutku kakšna aplikacija noče delovati, dokler sistem ni nadgrajen. Lažje bi seveda bilo, če bi izdelovalci dovolili vrnitev na staro različico sistema. Tega prav tako ne dovolijo. Nadgradnja je enosmerni proces. Obenem se ne trudijo dovolj, da bi ljudem na preprost in razumljiv način povedali, kako prilagoditi nastavitve, da bi kar najbolje izkoristili danosti strojne opreme naprave, in kaj storiti, da bo programska oprema delovala optimalno. Marsikdo ne ve, da se razlogi za počasnejše delovanje lahko skrivajo v prepolnem polnilniku, razdrobljenosti datotek, težavah s priklopom v omrežje in podobnem.

V edini dokazani primer načrtovane upočasnitve starih telefonov je vpleten ravno Apple, toda ves čas zagovarja tezo, da je to storil zaradi zmanjševanja obremenitev baterije in preprečevanja, da bi se ta izklapljala. Zaradi tega je plačal in verjetno še bo kar nekaj odškodnin. Vendar primer sodi v opisano težavo novejše različice programske opreme. Vsaka nova je bolj obremenjevala procesor in s tem posredno baterijo. Če bi obdržali prvotno različico, težav ne bi bilo.

Programsko načrtovano upočasnjevanje je silno težko dokazati. Programske kode večine operacijskih sistemov neodvisni strokovnjaki ne morejo preučiti. Lahko pa zaženejo isto opravilo na nenagrajeni in nagrajeni napravi in merijo čas. Vendar na ta način ni mogoče dokazati zlonamernega obnašanja. Pravzaprav je to tudi malo verjetno. Že to, da je novejši model v vseh pogledih hitrejši in nudi operacijskemu sistemu več virov, krepi občutek, da je stara naprava počasna in je zato zamenjava nujna.

Če ste z delovanjem naprave v vseh pogledih zadovoljni in njene funkcije zadoščajo, je po nepotrebnem ni treba nadgrajevati. Ni nujno, vse dokler so na voljo redni varnostni popravki. Ko teh ni več, pa lahko nekatere aplikacije nehajo delovati. Najprej tiste, ki zahtevajo višjo stopnjo varnosti. Do takrat pa preprosto spreglejte vse pozive, predloge in prošnje izdelovalca.

Naslovna fotografije: DepositPhotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar
  • Končno je nekdo na razumljiv način razložil, kako je s popravki, nadgradnjami sistema ipd. Hvala.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja