NEDELJSKI NASVET: 5 razlogov uporabe kod QR
Marjan Kodelja 18. julija 2021 ob 06:22

Čeprav so kode QR izumili že davnega leta 1994, so pandemija in pametni telefoni spodbudili njihovo hitrejše širjenje. Ko sedež za mizo gostinskega lokala, ti ne dajo menija, temveč pokažejo nalepko na mizi. Nekateri potem debelo pogledajo.

QR je kratica za Quick Response oziroma po slovensko hitri odziv, medtem ko je koda videti kot kvadrat z mozaikom belih in črnih pik. Bolj »digitalno« ne bi moglo biti, kajti vzorec je pravzaprav kodirano sporočilo. S povezavo na spletno stran ali unikatnimi podatki. Primer zadnje je koda na evropskem COVID digitalnemu potrdilu.

Branje kode je postalo preprosto, saj ima večina telefonov bralnik vgrajen v fotografsko aplikacijo. Le na nekaterih starejših morate namestiti samostojno, kar takisto ni pretirano zapleteno. Potem je dovolj, da objektiv usmerite v kodo in bralnik naredi svoje. Izpiše podatke ali predlaga skok na spletno povezavo, ki jo koda vsebuje. Največkrat primer dostopa do gostilniških menijev, ki so se preselili na spletne strani. Kaj bomo jedli in kaj pili, po novem naročamo s telefonom v roki.

Kode QR so kot vzorci, ki jih med pregledom duševnega zdravja kaže psihiater?

Lepota kode QR je v tem, da lahko vsakdo oblikuje svojo in jo uporabi za različne namene. Pet jih je še posebej uporabnih.

Preprosta izmenjava spletnih povezav med napravami. Namesto, kopiranja in pošiljanja povezav v poštnem sporočilu, uporabite generator kode. V brskalnik Chrome je vgrajen in hitro dostopen. Nekje na odprti spletni strani kliknite z desnim gumbom in izberite možnost »Create QR code fot this site«. Na enak način lahko ustavite koda za povezavo do slik na spletu. Na zaslonu se prikaže koda QR, ki jo nato preberete s telefonom ali tablico. Podobno funkcijo ima brskalnik Edge, medtem ko boste morali v Firefox namestiti vtičnik.

Deljenje gesla omrežja Wi-Fi. Enako preprosto je ustvariti kodo QR za povezavo z brezžičnim omrežjem Wi-Fi. Med nastavitvami vmesnika Wi-Fi naprav s sistemom Android 10 oziroma novejšim, najde funkcijo izpisa kode QR. Na drugih telefonih boste potrebovali aplikacijo in na Applovih bližnjico »Share Wi-Fi«. Koda bo prikazana na zaslonu in vse kar mora storiti oseba, ki si skrajno močno želi vstopiti v omrežje, je, da jo s svojim telefonom prebere.

Kode za video konference. Tu je možnost manj. Kodo za klic preko storitve Skype ustvarite s pomočjo spletne strani www.qrstuff.com – ker je generator kod QR, je na njem še nekaj zanimivih možnosti, ki vam bodo morda prišle prav-, medtem ko vam storitev WhatsApp dodeli kodo, da vas drugi uporabniki dodajo v svoj krog.

Deljenje podatkov. Koda QR lahko prevzame funkcijo kontaktne vizitke (poslovne kartice). Na spletni strani QRCode Monkey najdete storitev za ustvarjanje kontaktnih podatkov v obliki vCard, katere del je koda QR. Lahko jo oblikujete, spreminjate barve in če hočete, natisnete.

Deljenje naslovov in vodenja do cilja. Možnost je nadgradnja prejšnje. Uporabite Googlove zemljevide, da najdete naslov in povezavo do njega delite v storitev QRCode Monkey in ustvarite ustrezno kodo QR. Na enak način lahko delite še napotke za vodenje in slike uličnega pogleda.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja