NEDELJSKI NASVET: 200 evrov PRIHRANKA z zastonjskima Office 365 in nadgradnjo na Windows 10!
Marjan Kodelja 7. junija 2020 ob 06:53

Zakaj bi plačevali, če vam oboje podarijo? Program brezplačne nadgradnje je sicer uradno končan, a to ne pomeni, da ni več mogoča, izobraževalni paket Office 365 pa je zastonj na voljo učencem, dijakom in študentom.

Ko je leta 2015 Microsoft izdal operacijski sistem Windows 10, je bila nadgradnja iz starejših sistemov preprosta in oddaljena en sam klik. Program brezplačne nadgradnje je bil uradno zaključen sredi leta 2016, vendar ste lahko do decembra 2017 svoj računalnik nadgradili, če ste dovolili namestitev paketa programov za podporo uporabnikom s posebnimi potrebami.

Od takrat »uradno« brezplačna nadgradnja ni na voljo, cena za plačljivo pa je v akcijski ponudbi slabega stotaka. Nevednost je lahko draga, saj potiho še vedno lahko svoj računalnik, na katerem teče starejši sistem, nadgradite na novo različico, s tem pa niste v konfliktu, saj ne kršite nobenih pravil.

V primeru, da na vašem računalniku še vedno teče sistem Windows 7, Microsoft je podporo zanj ukinil letošnjega januarja, ali Windows 8 oziroma 8.1 različice Home ali Pro, potem nadgradnjo najdete na tej spletni povezavi. Izberete prenos nastavitvenega programa »Create Windows 10 installation media«, ga zaženite in izberite možnost »takoj nadgraditi ta računalnik«. Če bi radi nadgradili drugega, potem izberete možnost shranjenja namestitvenih datotek (»ustvariti namestitveni medij«. Sprostite se in počakajte, da je postopek nadgradnje dokončan, nato pa bi morala v razdelku »Posodobitev in varnost« ter »Aktivacija« biti ustrezna digitalna licenca za sistem Windows 10. Žal postopka nisem mogel preveriti, ker nimam niti enega računalnika, ki še ne bi bil nadgrajen, a kot trdijo informacije na spletu, deluje.

Ni vas veliko s starim sistemom, sem ter tja pa se najdete tudi takšni, zanje pa je nasvet zlata vreden. Nihče se namreč ne brani privarčevati stotaka. Še enega pa lahko, če lahko namesto domače različice pisarniškega paketa Office 365 uporabljate »izobraževalno«. Do te so namreč brezplačno upravičeni učenci, dijaki in študentje, saj se Microsoft še kako zaveda reka, »kar se Janezek nauči, to Janezek zna«, ki mu lahko dodamo še »in to zahteva«.

Izobraževalna različica je podobna družinski, v njej so čisto vsi programi in storitve, daje 1 TB prostora v oblačni shrambi in dovoli namestitev na do pet računalnikov in še enkrat toliko mobilnih naprav. Nobene potrebe ni, da so vse od ene osebe, od nje so le podatki za vpis, kar pomeni, da Office 365 na ta način lahko zastonj uporablja cela družina. Morate le vprašati na šoli svojega otroka, kako se lahko prijavi.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.