Nebula Capsule: Projektor + zvočnik = sila zabavna reč.
Marjan Kodelja 29. marca 2019 ob 06:19

Če nanj gledaš kot na projektor, potem ima preveč omejitev. Kot zvočnik ni slab, vendar enako dostojnega dobiš za veliko manj denarja. Če pa na Capsulo gledaš kot na zabavno reč, ki popestri zabavo ali pa te naredi za carja v očeh kompanjonov, pote je morda vredna skoraj štiri stotake.

Nebula Capsule, onstran meja je na voljo tudi izboljšana različica z oznako »II« v imenu, je približne velikosti pločevinke pijače, le da ima malo več okoli pasu. Presenetilo pa me je, oziroma bom rekel drugače, že dolgo nisem v rokah držal moderne naprave zvrsti zabavne elektronike, ki bi bila tako dobro izdelana. Konkretno je težka, nikjer ne doni, če potrkaš po ohišju, in nikjer nič ne škriplje, ko jo prelagaš. Je kot monolit, za katerega meniš, da je skoraj neuničljiv. O atraktivnosti videza pa se lahko prepričate sami.

V prvi vrsti je prenosni DLP projektor, ki so mu v spodnji del dodali dokaj zmogljiv zvočnik. V ločljivosti slike ne blesti, kajti 854 x 480 pik je iz današnje perspektive relikt obdobja standardne razločljivosti. 500 lumnov sicer zadošča, če je prostor dovolj zatemnjen, slika pa prikazana na lepo beli čisti in gladki steni ali še bolje na projekcijskem platnu, vendar je na spodnjem kraju lestvice še sprejemljive svetilnosti. Sijalka, ki se skriva v napravi, naj bi zdržala 30 tisoč ur, kar se nam zdi za dokaj optimistična napoved, ni pa nemogoče.

Cilindrično kovinsko ohišje, od tod tudi ime »kapsula«, saj malo spominja na topovsko strelivo, z merami 11,8 x 6,67 x 6,67cm je prebarvano s črno mat barvo, pod »dnom« pa ima luknjo z navoji, da je napravo mogoče pritrditi na stojala. S težo 420 gramov ni na strani »suhcev«, vendar je Capsule še vedno mogoče preprosto prenašati. Spodnji dve tretjini ohišje je kot rešeto, saj se tu skriva 360 stopinjski zvočnik moči 5W. Deluje lahko tudi  samostojno kot prenosni Bluetooth zvočnik. Nad njim pa je projektor, objektiv ter ventilator za hlajenje sijalke. Ni pretirano hrupen, vendar je slišen, če zvočnik ne predvaja nobenih zvokov. Poleg objektiva je »kolešček« s katerim sliko izostrimo, žal pa lahko njeno velikost spreminjamo le, če projektor bližamo ali oddaljujejo od projekcijske površine. Kar ni vedno mogoče, mar ne? Bo pa projektor samodejno odpravil popačenja slike, ki lahko nastanejo, če ni popolnoma poravnan s projekcijsko površino in svetlobni žarki nanjo ne padajo pod popolnim pravim kotom. Velikost slike je torej odvisna od razdalje. Če je projektor oddaljen en meter ima slika diagonalo 101 cm, največjo še sprejemljivo 2,54 metra pa je diagonala slike na oddaljenosti projektorja dobre tri metre. Pri tako veliki sliki pa je nizka standardna razločljivost zelo očitna in predvsem moteča.

Če je kakovost projektorja komaj sprejemljiva, pa je kakovost zvoka na ravni solidnih prenosnih zvočnikov. Za večino bo dovolj glasen in tudi pri najvišji glasnosti ni znakov popačenja. Nizki toni (bas) so omejeni že zaradi velikosti zvočnika, visoki toni niso popolni, zato pa srednje zvočne frekvence precej dobro zvenijo. Ne sme pa biti zvok »pretih«, kajti potem začne motiti hrup ventilatorja.

Sistem Android 7,1, ki skrbi, da naprava deluje kot mora, se je v njej dobro znašel, res pa je, da nima Googlove tržnice, zato je na voljo le bolj ubog seznam aplikacij, ki so na voljo prek podprte tržnice Aptoide. So pa na njem najbolj bistvene, med njimi tudi za Youtube in Netflix. Ima pa naprava urejevalnik datotek, zato z malo truda lahko nanjo želeno aplikacijo namestimo tako, da najprej nanjo prenesemo namestitveno datoteko .apk. Na strani povezljivosti tudi ni pretirano široke izbire. HDMI, mikro USB, Bluetooth, AirPlay in Wi-Fi. Poleg daljinca, s katerim lahko napravo krmilimo, ter dobre enako namenske aplikacije, so na njenem vrhu štiri osnovne tipke. Vklop/izklop naprave, jakost zvoka gor in dol in tipka za preklop med načinom projektor ali prenosni zvočnik.

Nebula Capsule zna biti zabavna reč, a nekaj časa, dokler se je ne naveličaš. Pravzaprav je nišni izdelek za potrošnike, ki rabijo projektor ves čas pri sebi. Kdorkoli že ti so, pa dobijo robusten prenosni projektor, preprost za uporabo, s solidnim zvokom ter z veliko pametnimi funkcijami, katerega baterija kapacitete 5200 mAh zadošča za štiri ure delovanja.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.


Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja