Ne samo Googlov Pixel, Slovenijo bodo obšli še nekateri drugi novi telefoni
Matjaž Ropret 24. januarja 2017 ob 09:31

Ob predstavitvah in napovedih novih izdelkov je poleg informacij o cenah naše prvo vprašanje skoraj vedno: »Kdaj bo reč naprodaj v Sloveniji?« Ali pa, pri kakšnih malce bolj eksotičnih, če bo sploh na voljo pri nas.  V zadnjem času za vse več telefonov dobivamo odgovor, da se bodo Sloveniji izognili.

Dogajanje je, kljub temu, da so v naši državi težave z dobavljivostjo česa atraktivnega iz tehnološkega sveta (prenosniki Microsoft Surface in Dell XPS), vseeno rahlo nenavadno. Telefonska izbira je bila tradicionalno precej pestra, pogosto celo bolj kot pri operaterjih čez mejo, in trg je veljal za razvit. A smo za več napovedanih novih modelov že izvedeli, da jih v Slovenijo ne bo. Novi povzpetniki iz Kitajske pa tudi ne drvijo na ta konec sveta.

Največ tehnoloških navdušencev seveda zanima, če se bosta pri naših operaterjih in trgovcih kdaj pojavila Googlova telefona Pixel in Pixel XL. Odgovor je še naprej enak kot jeseni – uradno zelo verjetno ne. V Telekomu Slovenije odgovarjajo, da še vedno nimajo nikakršnih novih informacij o tem. Podobno pravijo v Simobilu, iz virov blizu tega operaterja pa smo izvedeli, da je Google že dal vedeti, da bosta Pixla bolj ali manj ostala pri taki distribuciji, kot jo imata od vsega začetka. Kupiti ju je mogoče (kadar sta na zalogi) v ZDA, Kanadi, Avstraliji, Veliki Britaniji in Nemčiji. Niti francoski, španski operaterji in italijanski operaterji ju denimo ne prodajajo, prav tako ju zelo verjetno ne bo dobila Simobilova krovna skupina Telekom Austrija, kljub temu, da je njen lastnik globalno kar vplivna in pomembna družba America Movil. Glede na to, da bodo verjetno z Googlom poskušali ostati v dobrih odnosih za morebitno kasnejše sodelovanje, je malo verjetno, da bi operaterji omenjena telefona v svojo ponudbo uvrstili s pomočjo prekupčevalcev. In na tak način verjetno tudi ne bi dobili ustreznih količin in cen. Navsezadnje Pixla v tujini staneta enako kot iPhone 7.

Honor 6X

Nadejati se ne moremo niti dveh telefonov, ki sta nedavno požela precej zanimanja na sejmu CES. Honor 6X in Asus Zenfone 3 Zoom imata oba dvojni fotoaparat, prvi za dodatno merjenje globine in s tem povezane posebne učinke, drugi za optično približevanje motiva (»zum«). Za oba je uraden odgovor Huaweija in Asusa, da se v Sloveniji ne bosta prodajala. Za Zenfone 3 Zoom to še nekako razumemo, ker gre za nišni izdelek, ki najbrž ne bo poceni, znamka Asus pa vsaj pri nas večinoma stavi na dobro razmerje med ceno in zmogljivostmi. Toda Honor 6X, ki bo v tujini očitno stal samo 250 evrov, bi verjetno zlahka šel dobro v promet tudi tu. Zelo verjetno ne bomo dočakali niti Asusove druge novosti, telefona Zenfone AR, drugega telefona (po Lenovu Phab2 Pro) s tremi fotografskimi tipali za Googlovo tehnologijo Tango. Ta bo zagotovo še dražji kot Zoom, pa tudi Lenovo svojega plesalca tehnološkega tanga pri nas ne prodaja, čeprav se je pred časom hvalil z njim in ga predstavil novinarjem. HTC bo svoji dve novosti U Ultra in U Play pripeljal k slovenskim operaterjem, predvidoma marca, ampak dogovori o tem, ali bo Ultra tudi v različici s safirnim steklom, menda še potekajo. Če bi ugibali, bi napovedali, da je ne bo.

Marsikaj se seveda da nabaviti pri preprodajalcih in neuradnih uvoznikih. Ampak to ni to. To je prodaja brez prave podpore (tako glede programske opreme kot servisa in ostalega). Nekateri proizvajalci (Oneplus, Oppo) pošiljajo svoje telefone iz uradnih spletnih trgovin tudi v Slovenijo. Drugi ne, med njimi celo Huawei. Kar je škoda, ker bi ob počasnejšem ali hitrejšem zatonu nekaterih tradicionalno močnih znamk (HTC, Microsoft, Sony, …) trg potreboval nekaj poživitve, sicer bomo kmalu zapadli v troboj Appla, Huaweija in Samsunga, z občasnimi prebliski LG-ja in, če bo sreča, mogoče še koga.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja