NAZAJ V ŠOLO: Tudi pri tablicah je 64 in manj giga kot strel v koleno
Marjan Kodelja 18. avgusta 2023 ob 06:23

Nehvaležno je reči, da so tablični računalniki z Androidom »šrot« in tehnološko svetlobna leta za Applovimi, ker preprosto to ni res, pa vendarle sem se odločil, da ji kupim Ipad (Air). Tu je razlog, zakaj!

Applu je uspelo, kar drugim ni. Prepričati kupce, da je nezmotljiv, da o njihovih odločitvah ne dvomiš ter da moraš imeti njegove naprave, če želiš imeti primeren družbeni položaj. Presenečeni boste, koliko mladih tako razmišlja. Pa vendarle ne skaklja povsod brezskrbno po cvetočih travnikih. Presunili so me podatki statcounterja o deležu tabličnih naprav, s katerimi brskate po spletu. Pogosto je Apple prvi z več kot pet desetimi odstotki. A ne pri nas in ravno tako ne še kje v našem rajonu, kjer sta si Samsung in Apple zamenjala položaja. Tozadevna statistika ne kaže, koliko naprav različnih izdelovalcev je bilo prodanih v določenem časovnem terminu, temveč vzorec obstoječih, med katerimi so tako stare kot ravnokar kupljene. Ne morem reči, da sem presenečen. Tukajle smo silno občutljivi na ceno. Ker Apple ne nudi ničesar cenejšega (dobrih) od štirih stotakov, je normalno, da v naših domovih najdeš več tablic s sistemom Android.

Ne strinjam se ravno z idejo, da bi moral imeti tablico vsak učenec celo med poukom, toda obenem se še kako zavedam, da bo nekaj potreboval. Nikar ne demonizirajte naprav. Zasloni sami po sebi niso slabi. Slabi postanejo, ko jih uporabiš za nepotrebne, morda celo neumne stvari. Zastrigel bom z ušesi vedno, ko bo dan preživel (ali preživela) med igranjem, toda prav nič se ne bom razburjal, ako bo tablica uporabljana za branje knjig ali iskanje znanja, vseeno, ali jo to na TikToku, Youtubu ali kje drugje. Pomembno je, zakaj uporabljaš tablico ali kakšno drugo napravo, ne zgolj, da jo uporabljaš.

Od takrat, ko so bili le malce boljši telefoni z izredno velikimi zasloni, so tablice na vseh področjih napredovale, a še najbolj v uporabnosti. Sicer niso omajale primata prenosnikov, toda tablica z odklopljivo tipkovnico in elektronskim peresom mu zlahka meša štrene. Popolna je za sprejemanje informacij in z Microsoftovimi pisarniškimi aplikacijami tudi za običajne naloge v slovenskih šolah. Ni vraga, da bo potomec z njo imel na dlani večino elektronskih učnih gradiv, ter obenem orodja za videokonference ter pisanje oziroma oblikovanje »plakatov«. Razlog, zakaj ji nameravam kupiti tablico. Ta ji bo obenem služila še za risanje, kar rada počne in česar ji ne omogočajo prenosniki s podobnimi cenami.

Zakaj torej Apple? Ker želi imeti vsa eno jabolčno napravo, ker je na voljo več kakovostnih sicer večinoma plačljivih aplikacij in zato, ker se je Apple do izdaj izkazal kot podjetje, ki najdlje skrbi za svoje naprave. Ne bo več dolgo tako. Ob predstavitvi Tab S9 je Samsung obljubil štiri nadgradnje, torej do sistema Android 17, medtem ko Xiaomi za Pad 6 obljublja tri. Apple sicer javno ne obljublja ničesar, toda do zdaj je svoje naprave podpiral najmanj pet let, običajno pa še kakšno leto več.

Applova prednost je širok ekosistem, kar je v primeru tablic celo pomembnejše, kot ko gre za telefone. V strogo tehnološkem smislu drugi izdelovalci ne zaostajajo, nekateri so celo v prednosti – predvsem pri vgradnji zaslonov OLED. Toda, kot celota ipad še vedno obeta večjo verjetnost, da ga boš uporabljal dlje in boš z njim bolj zadovoljen. Neodvisno od znamke se skušaj izogniti tablicam s 64 GB ali celo manj podatkovnega pomnilnika. Razmeroma uporabna tablica ga mora imeti vsaj 128 in še bolje 256 GB, da boš z njo zadovoljen oziroma da ne boš prisiljen redno brisat datotek ali iger, ko bo sistem zajavkal zaradi preveč zasedenega prostora. Dodaj temu še pisalo in tipkovnico, da prideš do zneska dobrega tisočaka, kolikor te bo stala odlična tablica.

Kakopak to ni edina možnost. Jasno je, da nimate vsi toliko denarja oziroma se vam zdi za malo, da bi za tablico odšteli tolikšen znesek. Za vas so primerni cenejši modeli, ki ne nudijo, kolikor nudijo najboljši, toda še vedno dovolj, da so primerni vsaj za osnovne naloge, s katerimi se vsakdan srečujejo učenci.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
5 komentarjev
  • Vsi vemo da so Applove tablice veliko boljše od Androidnih, vseeno pa velika večina staršev ne bo kupila tablice za več kot 400-500 €. V članku bi si želel videti priporočilo tudi za Androidno tablico, npr. v rangu do 300€ to tablico, v rangu 300-500 € drugo tablico.

    • Hvala za komentar. Sem hotel to storiti, toda izkazalo se je dvoje. Pri nas je relativno slaba ponudba tabličnih računalnikov različnih znamk ter Xiaomi in Samsung sta ravno kar predstavila nove modele, ki jih še nisva preizkusila in ne bi bilo ravno sveže, da omenjam v tem članku njune lanske modele.

    • V bistvu Samsung že nekaj časa ni predstavil novih cenovno dostopnih tablic, Xiaomijeva je nedavno prišla v prodajo, a ker se je začetna akcije že iztekla, na test pa je še nismo dobili, je tokrat nismo posebej omenjali (lahko bi drugo, cenejšo, ki je v prodaji od lanske jeseni, a je nova bistveno boljša). Huaweijevi modeli za večino niso pretirano zanimivi, ker “nimajo gugla”, ostali proizvajalci pa tudi ne ponujajo česa res zanimivega, vsaj ne na slovenskem trgu, zato nazadnje skorajda ni česa priporočati.

  • hvala pojasnilo. Mogoče bi lahko v članku namignili, da sta Xiaomi in Samsung ravno predstavila nove izdelke…

    Kaj pa tablice Blackview, sem opazil kar nekaj ponudbe in tudi za dostopen denar, TAB 13 128 gb, 6GB se dobi že za ugodnih 200 €?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja