NAZAJ V ŠOLO: Tiskalnikov se še ne moremo popolnoma odkrižati!
Marjan Kodelja 8. avgusta 2022 ob 06:18

Trdovratno se nas oklepajo kot kakšni dinozavri, čeprav je njihova evolucija končana in so de facto obsojeni na izumrtje. A do tega ne bo prišlo jutri!

Dve leti pandemije in občasnega učenja na daljavo je dvignilo pomen digitalizacije, zato bi si mislili, da je končno prišel trenutek, ko lahko zavržemo vse redkeje uporabljene domače tiskalnike. Jih res lahko? Odgovor se skriva v skovanki »NJA«. Da in ne. Še vedno so trenutki, ko moramo poseči po ukazu »natisni«. Takrat je odvisno od časa in alternativnih možnosti. Lahko počakaš, da ti dokument naslednji dan starš natisne v službi, kjer pravih brezpapirnatih pisarn kljub desetletju govoričenja še nisem videl, oziroma če ne, ali ti je na razpolago tiskalnik prijatelja, soseda ali preprosto znanca, ki ti ne bo odklonil prošnje. Dilema? Zame ne! Odločil sem se takole. Dokler bo obstoječi deloval, ga bom imel in bom skrbel zanj. A ko bo izpljunil zadnji izpis, verjetno ne bom kupil novega. Vsaj ne takšnega, ki tiska na papir.

Hipotetično. Če bi se vseeno odločal za novo napravo, bi razmišljal takole. Ne bi se odločil za storitev HP Instant Ink, ki sicer obljublja, da nikdar ne bi obstal pred tiskalnikom s praznimi črnilniki. Razloga sta dva. Obsojen si na njihove tiskalnike, ki večinoma nudijo več, kot potrebujem, in zaradi naročniškega modela storitev sili, da tiskaš več. Jaz pa si želim tiskati čim manj. Še pred leti sem tudi predlagal nakup večopravilne naprave. Izguba denarja. Dovolj je zgolj tiskalnik. Kamera vsakega telefona je več kot dovolj zmogljiva za fotografiranje dokumenta, ki bi ga drugače optično prebrali in kopirali. Z drugimi besedami. Čim bolj preprosta je naprava, bolje je. Doma ne boste imeli nečesa, česar ne potrebujete, medtem ko manjša zapletenost obeta manjšo verjetnost predčasne okvare. Od dodatkov se mi edini pomembni zdita vmesnik za brezžično omrežje in dovoljšna samostojnost naprave, da lahko tiskate neposredno z mobilnih telefonov in tablic. A če to pomeni (konkretno) višjo ceno, se tudi temu zlahka odpovem!

Ostane tehnologija. Pamet mi veleva, da je dovolj črno-beli laserski tiskalnik, a srce bije za barvni tisk. Za vsak primer. Če se bo pojavila nuja za izpis fotografije. Nehajte razmišljati tako. Redko kdaj je tako zelo velika, da je treba fotografijo natisniti takoj. Poleg tega vam storitve tiskanja nudijo boljšo kakovost. Pravi je torej laserski tiskalnik. Zakaj ne brizgalni? Ker slednji deluje po načelu pljuvanja kapljic črnila na papir in ima slabost, da se črnilo v primeru dolgega časa neuporabe tiskalnika pogosto zasuši v šobah. Potem pa je ogenj v strehi in iskanje novih črnilnikov po ugodni ceni. Rekel sem, da si želim čim manj izpisov, v povprečju manj kot je prstov na obeh rokah mesečno, za kar brizgalni tiskalniki zaradi povedanega niso najboljši.

Ni več nujno, da so laserski tiskalniki dražji od brizgalnih ali da je kakovost barvnega izpisa brizgalnih boljša.

Na zadevo lahko pogledam še drugače. Kakšen tiskalnik je primeren za posamezne kategorije uporabnikov? Družinski tiskalnik mora imeti dovoljšne zmogljivosti, da poskrbi za raznolike zahteve. Tiskanje vsega mogočega. Nekaj fotografij, uradnih dopisov, morda kakšno seminarsko nalogo. Verjetneje boste zato posegli po brizgalnih tiskalnikih, saj smo pri nakupu družinske naprave najbolj občutljivi na strošek nakupa. Če sploh, potem študentje tiskajo veliko daljših dokumentov. Zanje je bolj pomembna hitrost tiskanja, manj pa sama kakovost izpisa in možnost tiskanja v barvah. Zaradi nižje cene na izpis so primerni črno-beli laserski tiskalniki, pri katerih je strošek izpisa najnižji. Zadnji so ljubiteljski fotografi, ki želijo svoja dela predstaviti na papirju. Vsak brizgalni tiskalnik lahko natisne fotografijo, upoštevati pa je treba podatke o kakovosti tiskanja, predvsem številu črnilnikov različnih barv in posledično številu odtenkov barv natisa, podatke o fotografskem papirju, ki je za tiskalnik na voljo, orodjih za nadzor barv in podobno. A kot sem dejal. Če si želite dobre kakovosti, različnih velikosti izpisa in ne nameravate natisniti čisto vsega, kar ste posneli, potem je bolje, če se odločite za eno od storitev tiskanja fotografij.

Odnos do klasičnega tiskanja ne pomeni, da doma ne bil imel nobene naprave, ki je sposobna tiskanja. 3D tiskalniki sicer ne morejo pisati in risati po papirju, a tiskajo predmete in so zato popolni kot izobraževalno orodje. Razmišljate raje o njih, cenovno so postali bolj dosegljivi, kot so bili, saj predstavljajo prihodnost tiskalniških tehnologij v domačih okoljih.

Naslovna fotografija: DepostiPhotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.