NAZAJ V ŠOLO: Raje dober obnovljen prenosnik kot poceni nov?
Marjan Kodelja 20. avgusta 2021 ob 06:21

Zaradi težavnih let in morda zato, ker se zavedamo pomena in potreb digitalizacije, postaja vse bolj jasno, da učenec prej ali slej potrebuje svoj računalnik. Zaradi različnih razlogov dajem prednost prenosnemu pred namiznim, toda jasno je, da si večina družin ne more privoščiti treh ali celo več zmogljivih in ustrezno dragih naprav. Kakšne so alternative?

Ni potrebe, da računalnik za izobraževalne namene po šivih poka od zmogljivosti. Solidne, kakršne so imeli prenosniki recimo pred petimi ali celo šestimi leti, zadoščajo. Pomembno pa je, da je kakovostno narejen in dovolj robustno izdelan. Ravno zato je smiselno pogledati ponudbo rabljenih oziroma še bolje obnovljenih računalnikov, kajti izredno ceneni novi v tej lastnosti največkrat ne izstopajo. To zlahka podkrepim. Pred leti sem kupil takšnega z manj »čislanim« procesorjem Celeron, toda za osnovna opravila je zadoščal. Še danes deluje in zlahka bi ga uporabljal za brskanje po spletu, pisanje člankov in podobno, če ne bi počil tečaj. Ni padel na tla, temveč je po številnih odpiranjih in zapiranjih, kar je za prenosnik običajno, odpovedal. Dražji prenosniki so v tem pogledu bolje izdelani. Če na primer pet ali celo več let star prenosnik ne kaže znakov utrujenosti mehanskih sklopov, je veliko možnosti, da bo tako še lep čas.

Ponovna uporaba pomeni, da jih bomo manj zavrgli in bo manj težav z elektronskim odpadom. S tem ko kupimo staro, skrbimo za okolje.

Rabljeni ali obnovljeni

V obeh primerih gre za računalnike, ki jih je nekdo že uporabljal. Ko jih prodaja bivši lastnik, tedaj nakup poteka po načelu videno, kupljeno. Ni garancije in ni vračila denarja. Preverite, v kakšnem stanju je računalnik. Veliko poškodb na ohišju skoraj gotovo kaže, da nanj niso pretirano pazili. Ni najboljše. Če je mogoče, se takšnih naprav izogibajte. Podobno je nakupu karamboliranega avtomobila. Sanja se vam ne o resnosti poškodb in kdaj bodo povzročile odpoved, zaradi katere bo naprava zrela za odpad. Bolj kot vse ostalo je pomembno, da je lastnik zanjo skrbel in jo čistil. Še posebej odprtine za hlajenje, ki se vselej dokaj rade zamašijo. Temperatura je namreč največja sovražnica sodobne elektronike, saj če razmere niso optimalne, se stara hitreje, kot bi se v nasprotnem primeru. To pa prej ali slej spet vodi do okvar. Povprašata lahko, a ne morete biti prepričani, da bo lastnik odgovoril po resnici, kako je v resnici skrbel za napravo.

Če bi kupovali novega in bi izbrali na primer Intelov procesor i5 in solidno grafično kartico, naj ju ima tudi rabljen. Le nekaj generacij starejši. Glede pomnilnika in diska je odgovor preprost. Čim več!

Nekateri samo pogledajo računalnik in ocenijo, v kakšnem stanju je ter koliko časa bo še normalno deloval. Večina pa teh veščin nima, zato je bolje, da se obrnejo na ponudnike obnovljenih računalnikov. Rabljene računalnike, ki jih največkrat odkupijo od podjetij, ali jih pridobijo na kakšen drug način, očistijo, natančno pregledajo in zamenjajo okvarjene dele, zato nudijo garancijsko dobo. Krajša je od običajne, največkrat šest mesecev, toda vseeno je bolje, kot da je ni.

Napravo natančno preglejte!

Pri nakupu novega računalnika fizični pregled ni potreben, kar ne velja za rabljene oziroma obnovljene. Najprej si napravo oglejte iz vseh strani in poiščite morebitne poškodbe. Praske sicer kazijo videz, toda nevarne niso. Nekaj drugega so razpoke v ohišju. Ne želite jih, saj vplivajo na trdnost ohišja in ker v notranjost skoznje prodira prah. Prenosni računalnik večkrat odprite in zaprite, da preverite delovanje tečaja. Pozorni bodite ali je zrahljan oziroma ali škriplje, kot da ne bi bil podmazan. Ne eno ne drugo nista dobra znaka in sam bi se takšni napravi verjetno izognil. Oziroma se pozanimal, koliko me bo stalo popravilo. Preverite še tipkovnico oziroma kako se pod prstom obnašajo tipke. Če se vam zdi, da kakšna ni ravno odzivna ali je občutek drugačen, kot ko pritiskate na druge, je lahko z njo nekaj narobe.

Izogibajte se računalnikov z več kot šest let starimi procesorji, medtem ko bodo novejši zadoščali še za kaj več kot le za preprosta opravila.

Po natančnem pregledu napravo vključite. Razlog (pre)dolgega časa zagona je lahko slabše delovanje katere od komponent. V takšnih primerih svetujem previdnost. Natančno preglejte površino zaslona in se prepričajte, da na njej ni okvarjenih pik oziroma površin, ki se v barvah ali svetilnosti razlikujejo od ostalih. Nato nastavite svetilnost na največjo možnost in stopite k oknu, da preverite čitljivost pri največji svetilnosti. Pretemen zaslon morda kaže, da je na koncu življenjske poti. Tudi takšnih prenosnikov se raje izognite, saj zaslona ni mogoče ali ga je drago zamenjati. Še nekaj lahko preverite sami. Delovanje sistema hlajenja. Glasen ventilator, ko računalnik ni obremenjen, morda kaže, da so prezračevalne poti zamašene ali so okvarjeni ležaji. Če je relativno tih in hkrati na odprtinah za hlajenje na dlani čutite pretok zraka, potem verjetno pravilno deluje.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Vprašajte glede starosti baterije in pogona SSD

Pomembni sta še dve preverbi oziroma vprašanji, ki ju zastavite prodajalcu. Najprej koliko let ima baterija. Starejša je, manj energije drži in manj časa bo lahko prenosnik deloval brez vklopa na električno omrežje. Večina podjetji, ki prodaja obnovljene naprave, dandanes baterij ne menja, razen če je ta že popolnoma »fuč«. Lahko se s tem sprijaznite, ali vprašate, koliko bi vas stala zamenjava. Če ni predraga, se to vsekakor splača. Naslednje vprašanje je, ali je vgrajen pogon SSD in koliko let ima ta. Pogoni SSD imajo omejeno število pisanj v celice s podatkov, zato počasi pada količina podatkov, ki jih hranijo. Če ni bil pred kratkim zamenjan, se to prav tako splača storiti, saj niso dragi, kot so bili.

Pred desetletji smo radi dejali, da je računalnik zastarel tisti hip, kot ga kupite. Tedaj so podjetja računalnike menjale najmanj na vseki dve leti. Danes ni več tako. Pet ali celo šest let star primerno vzdrževani namizni ali prenosni računalnik zadošča za večino nalog. Zato ni napak, da za drugega, tretjega ali še kakšnega domačega računalnika ne zapravljate tisoč in več evrov, saj rabljenega oziroma obnovljenega dobite za del te vsote.

Naslovna fotografija: Depositphotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.