NAZAJ V ŠOLO: Oči nov telefon bi! “Mar res misliš, da sem banka”
Marjan Kodelja 16. avgusta 2019 ob 06:42

Vedno bi ga, ne le ob začetku novega šolskega leta. Zakaj pa mislite, da izdelovalci po tekočem traku predstavljajo nove modele v vseh cenovnih kategorijah. Do zdaj ste se verjetno tudi že sprijaznili, da ima ljubljeni potomec telefon in teoretične razprave o tem, kdaj je pravi čas in koliko ur na dan, odpadejo.

Lani sem na dolgo in široko razpravljal ravno o tem. Stojim za zapisanim, se pa še kako zavedam, da morda menite drugače. Se boste pa večinoma strinjali, da popolna prepoved redko doseže želeno, predvsem v sodobnem svetu, ko imajo otroci na pretek možnosti vstopa v »digitalni svet«, kot tudi, da morebitni odkloni zaradi rabe digitalnih naprav, niso posledica imetja, temveč pretiravanja. Sprijazniti pa se boste morali še z nečim. Kljub morebitnemu prepričanju, da je telefon le za telefoniranje, to že nekaj časa ne velja. Je namreč mnogo več. Žepni računalnik, predvajalnik vsebin, igralna konzola, naprava za vzdrževanje socialnih stikov, fotoaparat, … , pa tudi telefonirati je z njim mogoče.

Ker večina modelov na trgu bolj ali manj dobro zadosti zapisanemu, ni samo vprašanje, kateri model je za potomca primeren, temveč tudi, kaj mu želimo z izborom povedati. Ga morda naučiti, kar mu bo kasneje v življenju prav prišlo. Otok je za vsakega starša nekaj posebnega, ima ga najraje na svetu, a svojemu nikdar ne bi v roke potisnil iPhona. Pa ne zato, ker slabo menim o telefonu, temveč ker je svojevrsten (nadut) statusni simbol in ker je drag. Ker bi jim subtilno dali vedeti, da so več vrednih od drugih, ki si ga ne morejo (ali nočejo) privoščiti, pa tudi, da skromnost ni lepa čednost. Kako to, da smo na to pozabili? Nič ni narobe, če ima otrok ali kdorkoli, ko smo že pri tem, telefon za sto evrov. Večina namreč ne potrebuje premijskega modela. Če pa ga ima, potem v žepu nosi drago napravo, uporablja pa le delček njenih zmogljivosti. S poceni telefonom, otroku ne kažemo pomanjkanja ljubezni, ravno nasprotno. Naučil se bo, da je vedno treba imeti napravo, ki je optimalna zanj oziroma za nalogo, ne pa naprave, ki razmetava z viri. Ni nam treba otroka učiti uporabe, verjetno so spretnejši od njih, naučiti pa jih moramo odgovornosti in skrb za napravo. Da je ne meče po tleh, ne pozablja, ter da ne moti ljudi okoli sebe – da mu je jasen BONTON. Drugo se bo uredilo samo po sebi.

Telefonov je toliko, da se je težko odločiti

Nisem pa odgovoril na vprašanje, kateri telefon. Dokler gledamo ponudbo slovenskih operaterjev in slovenskih trgovin, zaradi ne pretirane širine, izbira ni težka. Večina staršev sicer potomcu preda pametni telefon, ki so ga sami nehali uporabljati, ker so si kupili bleščečega novega. S tem mu sicer v roke damo napravo, katere baterija je verjetno »uboga«, po drugi strani pa je to vseeno bolje kot po nepotrebnem zavreči nekaj še uporabnega. Lahko pa preverite, koliko bi stala zamenjava baterije, vendar za stare telefone, ne na uradnem servisu. Je predrag, najdejo se tudi cenejše možnosti. Kaj pa nakup novega? Do zdaj je skozi moje roke šlo že veliko telefonov različnih cenovnih razredov, pa še vedno nerad svetujem, saj imamo različne potrebe, vsaj nasvet pa je v dobršnem delu subjektiven. Kot prvi telefon je po mojem mnenju primeren skoraj vsak, iskal bi ga med modeli s cenami do 150 evrov. Za mladince do 250 evrov in za študenta, če sam ne ve, kaj bi rad pa do okoli 350 evrov. Še najbolje pa je, da si otrok telefon kupi sam z denarjem, ki mu ni padel v naročje, temveč ve, da si ga je s pridnostjo v šoli ali pomočjo staršem zares prislužil. Tako ga bo znal bolje ceniti. Naj vam bo to okvirno vodilo, vedite pa, da za tri stotake dobite spodoben telefon in nobene potrebe ni, da se ozirate le za modeli za tisočaka in več.

Na spodnjem koncu cenovne lestvice se mi zdijo primerni cenejši modeli Samsungove družine A ali Huaweieve družine Y, da cel kup cenejših Honorjev niti ne omenjam. Zanimivi so tudi telefoni Wiko ali morda cenejši Xiaomiji. Pri vsem opažam, da izdelovalci počasi iz starejših modelov selijo vse več “uporabnih funkcij”. Zanimiva znata biti Wiko View 3 ali Sony Experia L3. Nekoliko višje so drugi modeli Samsungove družine A, potem na primer Huawei P30 lite ali P smart Z ali Honorji tja do modela Play. Od velike trojice manjka le Apple. Razumljivo, kajti v teh cenovnih razredih nima telefona. Še bolj pestra pa je ponudba na tujih spletnih straneh ali straneh izdelovalcev, ki svoje telefone bolj kot ne prodajajo le preko spleta. Trenutno zelo dobro razmerje med ceno in kakovostjo ponujata Xiaomi Mi 9T (uporabi kodo GBMI9T500 za črnega ali MI9T64BLUE za modrega in izberi pošiljanje Priority line) in Motorola G7 Plus. Z malo brskanja ter veliko časa boste gotovo našli zanimiv telefon, ki bo zadostil vsem potrebam, hkrati pa ne bo povzročil suše v denarnici.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Potrebujete pa še naročniški paket

Podobno svetujem tudi za mobilni paket. Poskušal sem s predplačniškimi, pa sem imel z njimi same križe in težave. Kdo pa še ima čas razmišljati, kdaj mora napolniti račun. Tako kot mi bo tudi otrok vesel naročniškega paketa z vključenimi količinami. Naj bo vodilo, čim več za čim manj. Pomembno je, da ima paket dovolj minut, da vas lahko otrok kadarkoli in brez ovir pokliče, s podatkovnimi količinami pa nikar ne pretiravajte. Zaradi omejitve bo pazil in ne bo ves čas visel na “netu” tudi izven doma, ko mnogo težje preverjamo, kaj počne. Pa tudi skromnosti, varčnosti se bo naučil, kar ne more biti slabo. Bolj kot ne ima vsak operater nekaj takšnega. Telekomov Izi Vračilo A (3000 enot in 1 GB) za 8 evrov in Hot Mini (1500 minut in sporočil, 3GB) Hofer Telekoma za 7 evrov sta predplačniška, zato bo nekdo moral skrbeti za polnjenje računa. Pri Telemachu mi je všeč naročniški paket Več (120 minut, neomejeno sporočil in 2GB) za šest ali sedem evrov in pol, pri A1 pa paket A1 Go! XS (1000 minut in sporočil ter 1 GB) za 9 evrov. Primerni pa sta tudi ponudbi Boba in operaterja T-2. Ni namreč neumno, če družinski člani uporabljajo ponudbo enega operaterja, saj so tako deležni dodatnih ugodnosti. Popusta na naročnino ali komunikacije med njimi izven omenjenih kvot.

Pametni telefoni nudijo nam in otrokom obilico zabave, kar (pre)resnim verjetno ni najbolj po godu. Malo igranja, vsaj dokler ne govorimo o pretiravanju, obsedenosti ali celo zasvojenosti, ne bo škodilo. Pomembno pa je zavedanje, da je pametni telefon lahko koristno orodje. Najbolj mi je všeč, ko otrok telefon uporabi za iskanje informacij, o nečem, kar jih tisti hip zanima. Saj ne, da mu ne bi želel odgovoriti oziroma se mi zdijo vprašanja nadležna, med njimi so pogosta tudi takšna, na katera ne znam odgovoriti. Verjeli ali ne, telefon je lahko koristen pripomoček za uporabnike vseh starosti.

Naslovna fotografija: Deposit Photos


Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
4 komentarji
    • Seveda je. Že res, da HoT poudarja, kako je uporaba njihovih storitev podobna naročniški, a ostaja dejstvo, da je treba polniti račun in paziti na ustrezno dobroimetje. Da se nastaviti redno polnjenje, toda v principu je to še vedno predplačniški sistem, ni plačevanja “za nazaj” in tudi ne pravega naročniškega odnosa med operaterjem in uporabnikom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.