NAZAJ V ŠOLO: Nikoli ne varčujete pri internetu
Marjan Kodelja 25. avgusta 2022 ob 06:01

Dostop do interneta je temelj sodobne infrastrukture. Če bi radi doma pred začetkom novega šolskega leta karkoli izboljšali, potem poskrbite za višje podatkovne hitrosti. 

Hitrost ni nikdar dovolj velika. Šele ko nekaj časa uživate v višji, tedaj boste razumeli, koliko vas obstoječa omejuje. Hkrati zanemarjamo pomen odtočne (od uporabnika), ki postaja enako pomembna kot pritočna. Čarobna beseda je torej simetrija, česar pa še niso sprejeli telekomunikacijski operaterji. Ko bi na izbiro imel na primer priključka z nazivnimi hitrostmi 500/50 ali 100/100 megabitov na sekundo, bi se odločil za slednjega. Še raje bi imel večji hitrosti (po dostopni ceni), le da bi bili simetrični. Medtem ko operaterji ne razumejo pomena simetrije, jim je jasno, da je internetni priključek temelj vsega. Zato Telemach nima samostojne naročnine, medtem ko pri drugih cene niso sorazmerne cenam združenih paketov (trojčkov in četverčkov).

Ko razmišljate o hitrejšem internetnem priključku, vedno upoštevajte polno ceno. Ne akcijskih ali ponudb v slogu »Dve leti večjih hitrosti za enako ceno.« Operaterji so namreč prefrigani. Ponudijo storitev, ki je dražja od obstoječe, saj računajo, da boste po preteku akcijskega obdobja pozabili pravočasno zahtevati vrnitev na staro stanje. Tega verjetno ne boste niti hoteli, a s stališča pravičnosti in varovanja pravic uporabnikov bi moralo biti ravno obratno. Boljša storitev in višje cene bi lahko obveljale izključno v primeru, da se naročnik s tem strinja, drugače pa bi se storitev brez kakršnih koli dodatnih stroškov povrnila na izvorno raven.

Verjetno se sprašujete, kolikšna je primerna hitrost? Še nedolgo tega sem omenjal simetrično deset megabitov. Ne zdi se mi več primerna. Za silo morda. A za kolikor toliko normalno uporabo, pri čemer moramo upoštevati, da redno ali občasno še kateri od staršev dela od doma, zagotovo ne. Zdaj bi kot še kolikor toliko sprejemljivo hitrost omejil na dvajset megabitov. Ker so cene simetričnih paketov nesorazmerno višje in čeprav bi raje imel petdeset ali celo sto megabitov, je glede na ponudbe realnejši asimetrični paket z več sto megabiti pritočno in vsak dvajset odtočno. Kako najlažje do takšnega, če ga še nimate, je, kakopak drugače, odvisno od ponudbe izbranega operaterja. Kot sem že omenil, boste najceneje večje hitrosti dobili v združenem paketu.

Julijski podatki storitve Ookla (Speedtest) kažejo, da se s 50 megabiti dotočno in skoraj 10 odtočno (mediana) v mobilnih omrežjih uvrščamo na 35. mesto globalne lestvice in z nekaj čez 66 oziroma 31 megabiti v fiksnih na 53. mesto. Države na vrhu svojim državljanom nudijo nekajkrat večje hitrosti. V fiksnih omrežjih pritočne občutno preko sto megabitov in odtočne blizu te meje.

Ko se pozabavate s priključkom, je na vrsti drugi del »enačbe« dobre domače infrastrukture. Brezžično omrežje. O njem sem pisal že tolikokrat, da se vedno znova ponavljam. Zaradi razvoja tehnologij pride vsake toliko čas, ko je nujna zamenjava usmerjevalnika oziroma dostopnih točk. Tudi v tem primeru se držim preprostega načela. Ne prej kot po sedmih letih! Najmanj toliko mora obstoječa oprema zdržati. Ko pride čas za novo, takrat je smiselno poseči po boljših (dražjih) napravah, ki podpirajo zadnji že dobro uveljavljeni in preizkušeni standard. Trenutno to pomeni Wi-Fi 6. Ali se boste odločili za eno točko ali več njih v prepletenem omrežju (mesh), je odvisno od površine, ki jo želite z brezžičnim omrežjem pokriti. A čeprav so zadnji standardi zaradi boljšega delovanja do nekje izničili prednosti distribuiranega omrežja na manjših površinah, ostaja to priporočljivo na večjih. Ravno tako ne pozabite, da lahko novo omrežje izboljša hitrost dostopa v internet brez zamenjave priključka, če je obstoječa oprema do zdaj predstavljala ozko grlo.

Kljub izboljšani in udobnosti brezžične povezave, ne pozabite na dobre stare kable. Namizni računalniki, televizorji in na primer nadzorne kamere, se neprimerno bolje počutijo v žičnem omrežju, medtem ko z ostranitvijo čim več naprav iz brezžičnega, tudi to bolje deluje. Včasih torej ni odveč, če se kabel vije za omarami ali v nadometnem kanalu, saj mi je bolj kot ne jasno, da se večina ne bo spustila v zahtevno, časovno potratno in predvsem umazano izdelavo podometnih!

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja