NAZAJ V ŠOLO: Ko ima “hudičevo napravo” rabi še pogodbo z njim!
Marjan Kodelja 23. avgusta 2019 ob 06:38

Med prerekanjem s članicami kluba hudih mamic na neskončnih sejah v osnovni in srednji šoli, nikdar nisem dojel, kakšno je njihovo stališče, ali naj ima otrok telefon ali ne. Da med poukom uporaba telefona ni primerna, pa se vsi strinjamo. Verjetno so, čeprav složne v vsem drugem, v tem na različnih bregovih. Na eni strani te, ki otroku kategorično ne dovolijo o tem niti pomisliti, na drugem pa liberalnejše. Večina nas sicer plava v reki, kajti odgovor na vprašanje ni črno-bel – ima vsaj petdeset odtenkov sivine, če ne celo več. Kategorično pa sem proti vsem, ki svoje mnenje izrazijo v kratkem stavku. “Otrok ne rabi telefona, ker sem jaz tako rekel!” Videl sem preveč avtokratskega vedenja in nikdar, na nobeni ravni se ni dobro končalo.

Ko sem bil mladoleten, od tega pa je že dolgo, je bila televizija tista, ki naj bi me kvarila. Ne rabiš je. Kasneje pa so starši kot vir vsega zla videli v računalniku oziroma natančneje v računalniških igrah, danes pač v telefonu. V čem bodo naši otroci iskali vire kvarjenja njihovih potomcev, nihče ne ve. Svet se spreminja, tehnologija gre naprej, vedenjski vzorci nekaterih pa žal ostajajo enaki. Kaj pa vem, na ravni časov križarskih vojn ali kurjenja čarovnic na grmadah? Kot vedno je težava v razumevanju problematike. Za ekscese skoraj nikdar niso krive naprave, strelno orožje je kajpada izvzeto, temveč neprimerna raba. Nepoznavanje bontona, pravil, nevarnosti, odsotnost veščin uporabe ter na prvem mestu, pretiravanje pri rabi. Zato ni mogoče preprosto reči, kdaj naj otrok dobi svoj prvi telefon. Odvisno je najprej od nas, da ga pripravimo na vse negativne plati in pasti digitalnega sveta, kajti telefoni so v prvi vrsti vrata vanj. Ter od otroka, ki mora biti dovolj zrel, da bo s telefonom odgovorno ravnal. Umetnost je določiti pravi trenutek, vodilo pa je lahko, da boste svojemu otroku naredili več škode kot koristi, če bo edini v razredu brez telefona, si ga pa močno želi!

Vstop v šolo ne more biti razlog za prvi telefon, da me ne bo kdo narobe razumel. Lahko ga dobi prej ali kasneje, a na začetku naj bo vsaj nekaj časa brez kartice operaterja, otrok pa naj ga uporablja samo doma v domačem brezžičnem omrežju. Tako bomo videli, kaj počne, se z njim pogovarjali, mu odgovarjali, svetovali in ga na ta način pripravljali na varno rabo naprave. Imenujmo to kot “doba mladega voznika”. Kartica, s tem pa razmerje z operaterjem ter možnost uporabe telefona povsod, pride na vrsto kasneje. Ko se prepričamo, da je čas. Prejšnjič sem dejal, da svojemu otroku nikdar ne bi v roke porinil iPhona, ker bi ga tako podzavestno učil, da skromnost ni lepa čednost. Z naročniškimi paketi je podobno. Nikar takoj najdražjega in v vsem skoraj neomejenega!

foto: Deposit Photos

Najprej manj, potem morda več

Ponovil bom stališče glede predplačniških paketov. Imeli smo ga in vedno pozabili pravočasno kupiti dobroimetje. Kljub vsem opozorilom, ki jih je operater pošiljal. Predplačniška ponudba se je od tedaj spremenila, naredili so “pakete” z vključenimi količinami, način plačevanja pa je ostal enak. Pozabiš pravočasno naložiti denar na račun, operater te prestavil na paket po porabi in če ga še naprej ignoriraš, te prej ali slej izklopi. Naročniški paket pa plačuješ za nazaj, operater ti pošlje račun, na plačilo težje pozabiš, saj jih imaš mesečno kar nekaj. Če pa si dovolj discipliniran, da ne pozabiš prenašati denarja na račun predplačniškega paketa ali si nastaviš samodejno polnjenje, potem je zate tudi ta oblika odnosa z operaterjem primerna.

Običajno je dobro, da so vsi družinski člani pri istem operaterju, saj lahko koristite njegove morebitne ugodnosti.

Všeč mi je preprosta ponudba mobilnih paketov, kakršna je na primer Telemachova. Zagotovo je najbolje, če otrok začne s paketom Več za 7,5 evrov (šest za fiksne naročnike). Klici v domačem omrežju in kratka sporočila so neomejeni, v druga slovenska omrežja pa je na voljo mesečno 120 minut. Večinoma dovolj, sploh če ste vsi družinski člani pri tem operaterju. Je pa čas, da operater količino vsaj malo dvigne, kajti potem bo paket še bolj zanimiv. Podatkovne količine ni veliko, 2 GB. Kar pa ni slabo, saj se bo otrok naučil varčevati s to dobrino, ki ni neomejena. Podobni naročniški paketi so A1 Go! XS za 9 evrov (1000 minut, 1000 sporočil, 1 GB), Naj A Telekoma Slovenije (500 minut, neomejeni SMSi, 2 GB) za 15 evrov in Oranžni mini pri T-2 (neomejeno v T-2, 1000 min v druga omrežja, 1000 sporočil in 1000 MB) za osem evrov, predplačniški pa Hot Mini za 7 evrov (1500 minut, 1500 sporočil, 3 GB). Še bolj špartanski je Bob 5ka s 500 min, 500 sms-i in 500 MB za pet evrov na mesec.

Poznam mladinca, žal se mi vsak dan mota pod nogami, ki je zadnje razrede osnovne in celo srednjo šolo preživel s paketom Več, pa mu nič ni manjkalo. Meni pa tudi ne, kajti ni mi bilo treba plačevati preveč. Ne vem, kdaj je treba paket nadgraditi, gotovo vam bo to prej ali slej prišepnil potomec. Primerni pa se mi zdijo paketi iz zlate sredine ponudbe. Pri Telemachu je to paket Še več, ki za 17 (ali 15) evrov nudi neomejeno klicev in sporočil ter 50 GB podatkov. Dovolj tudi za še kar podatkovno požrešnega uporabnika. Podobni paketi drugih operaterjev imajo tudi neomejene klice in sporočila, razlike so v količini podatkov. A1 GO! S in M nudita za 18 in 20 evrov (ali 16 in 18 za fiksne naročnike) 30 oziroma 60 GB, Telekomov Naj B pa za 22 evrov 70 GB. A1 Go! S je na voljo tudi v cenejši preobleki za otroke kot A1 Go! S kidz za 12 evrov na mesec. Predplačniška Hot Maxi in Extra pa 30 GB ali 60 GB za 10 oziroma 15 evrov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Več od tega mladinec ne potrebuje. Že med omenjenimi so nekateri za moje pojme predragi. Če pa že hoče več, potem … naj strošek mobilne telefonije poravna sam. Telemachov paket Največ za 22 evrov ponuja neomejen prenos podatkov – a ko uporabnik preseže 100 GB, hitrost upočasnijo na 1 Mb/s. Meni je 100 GB bolj kot ne neomejeno, vendar je količino mladinec, ki je pol življenja preživel s paketom Več, presegel kot za keks. Podobna paketa sta A1 Go! L, ki za 23 evrov nudi 120 GB, Telekomov Naj C pa za 28 evrov 140 GB.

Telemachovi mobilni paketi znajo nekatere premamiti, saj imajo naročniki dostop do omrežja Wi-Fi točk Unifi, ter možnost mobilne televizije EON na eni napravi.

Pretežno sem se omejil na ponudbo štirih operaterjev, ker najlepše prikazuje stanje na trgu. Gotovo bi zanimiv paket lahko našli tudi pri T-2ju, Bobu ali Iziju. Če boste kajpada hoteli in ne sodite med zaprisežene nasprotnike sodobnih tehnologij. A tudi če ste, ne pozabiti, da je mobilni dostop do interneta, kar je bistvo omenjenih mobilnih paketov ter pametnih telefonov, mogoče uporabiti tudi za koristne stvari! Z mlini na veter pa se tudi ni pametno ves čas spopadati.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.