NAZAJ V ŠOLO: Katere so nujne »potrebščine« učencev in dijakov, ki bodo morda prišle prav!
Marjan Kodelja 28. avgusta 2020 ob 06:30

Kanček dobre volje in upoštevanja zdravstvenih priporočil, pa bo šolsko leto potekalo brez šolanja na daljavo. Da pa vas nič ne bo presenetilo, smo pripravili krajši seznam, kaj kupiti in kaj morate pred začetkom šolskega leta nujno postoriti.

Začenši z ergonomijo. Pravilna drža in dober stol sta ravno tako pomembna kot naprave za učenje na daljavo. Ali pa še bolj. Dobro je, da ima otrok svojo sobo, v njej pa delovno mizo in kakovosten stol. Če nima in dela izza kuhinjske mize, potem mu najdite ergonomsko primerno sedalo. Jedilni stol namreč ni prilagojen dolgemu sedenju. Otroka bo začela boleti zadnja plat in namesto da bi delal, se bo nervozno presedal. Ne pomeni pa nujno, da je primeren tudi drag, saj je ponudba pestra in cene silno različne.

Omrežje in dostop v internet

Naslednja na vrsti, še predno se posvetimo napravam, je povezljivost. Če je le mogoče, poskrbite, da je otrokova v domače omrežje priključena preko kabla. V vsakem primeru pa izboljšajte zanesljivost povezave, ako ta ni dovolj dobra. Kajti vsakodnevno ukvarjanje s tem, zakaj internet ne deluje ali zakaj se storitve nalagajo počasi, ni prijetno.

Kadar je hitrost prenosa podatkov preko brezžičnega omrežja opazno nizka na mestu, kjer otrok običajno dela, lahko najprej poskušate na boljše mesto preseliti njega ali pa brezžični usmerjevalnik (napotki za izboljšanje domačega brezžičnega omrežja). Najboljše je, če na poti do naprave ne bo nobenih ovir. Ker pa tega ni mogoče vedno zagotoviti in ko tudi premeščanje ne pomaga, razmislite o novih omrežnih napravah. Zelo star brezžični usmerjevalnik zamenjajte z novim, saj bodo vanj vgrajene tehnološke izboljšave skoraj zagotovo izboljšale stanje. Če starost ni težava, potem se morda rešitev skriva v dokupu ojačevalnika signala ali več njih, ki jih postavite na prava mesta. Morda nekje na sredini med brezžičnim usmerjevalnikom in otrokovo napravo. Dobra rešitev je tudi porazdeljeno brezžično omrežje. Naprave kupite ali najamete pri operaterju. Menimo, da je nakup boljša možnost, kajti v primeru najema tržno vrednost plačate prej kot v dveh letih, kolikor časa traja tudi obvezna vezava do operaterja. S premeščanjem naprav ali nakupom novih boste dosegli, da bo hitrost prenosa podatkov čim boljša. Kar bo še posebej prišlo do izraza v primeru učenja preko video konferenčne povezave, kjer vsaka, naj bo še tako kratka prekinitev, zmoti učni proces.

Še tako odlično domače omrežje pa ne bo prav nič pomagalo, če je ozko grlo hitrost priključka v internet. Vemo, da so omejitve v lokacijah, kjer omrežja operaterjev ne dopuščajo višjih hitrosti ali v družinskem proračunu, vendar menimo, da je minimum za normalen potek učenja na daljavo hitrost 10 Mb/s. Po možnosti v obe smeri, če ne, naj bo tudi hitrost od uporabnika čim višja. 1 Mb/s nikakor ne zadošča oziroma bodo težave med video povezavami, toliko bolj, če je v gospodinjstvu več šoloobveznih otrok in po možnosti še kateri starš dela od doma. Vsem, ki imate nižje hitrosti zato predlagamo, da preverite pri svojem operaterju, kakšne možnosti izboljšanja priključka v internet so na voljo.

Pred prenosnikom monitor, miška in tipkovnica

Naprava našega izbora je namizni računalnik, vendar bo večina zaradi mobilnosti pogledovala proti prenosnikom. Z njimi ni nič narobe, vendar imejte v mislih tudi tokrat ergonomijo rabe. Dolgotrajna raba prenosnika brez dodatkov ni najbolj primerna ne za vas, še manj pa za otroke, posebej ker sili k neprimerni drži, medtem ko se ne pokorava zapovedi, da mora biti zaslon čim večji (pa tudi čim bolj kakovosten), da pretirano ne utruja oči. Še preden se torej lotite izbora prenosnika, razmislite o sveti trojici dodatkov. Miški, tipkovnici in monitorju. O prvih dveh nima smisla izgubljati besed, toda če se boste odločili za brezžični, skrbite še za vedno napolnjene baterije, saj se tiste v napravah vedno izrabijo ob najbolj neprimernem času. Pomembnejši je monitor. Naj bo velik, saj ne obstaja »prevelik«, ne posegajte pa tudi po najcenejših, kajti imajo običajno slabo sliko in boste glede skrbi za oči prišli iz dežja pod kap. Predvsem glejte na matriko zaslona, če je le možno, naj bo IPS, in na to, da bo ločjivost pri večjih diagonalah od 24 palcev po višini vsaj 1440 pik, saj je 1080 je pri takih velikostih premalo in je slika zrnata. Ko ga imate, pa preverite, kako ga je najbolje postaviti, da bo poskrbljeno tudi za ergonomijo rabe!

Bolje je malo več, ker bo zdržal dlje

Za resno šolanje na daljavo potrebuje otrok svoj računalnik, namizni ali prenosnik, saj ga bo uporabljal večino časa, zato deljenje s sorojenci ali celo s starši, ni ravno pametna odločitev. Ni pa nujno, da je zmogljivostno v vrhu. Za učenje na osnovno in srednješolski ravni vrhunske zmogljivosti niso potrebne, preko palca dovolj dober je vsak računalnik z vsaj ne prestarim procesorjem Intel i3 oziroma s podobno zmogljivim procesorjem AMD (Ryzen). Samostojna grafična kartica ni nujna, delovnega pomnilnika naj bo 8 GB, preverite pa, da je na disku dovolj prostega prostora. Takšnega (brez monitorja) dobite že za manj kot pet stotakov, predvsem pa naj vas ne bo sram pregledati ponudbe obnovljenih namiznih in prenosnih računalnikov. Za nižjo ceno od novega boste kupili dober računalnik, ki vam bo služil še najmanj nekaj let.

Težje kot namizni, je najti prenosni računalnik (nekaj napotkov najdete v tem članku), a tudi pri njem vam toplo priporočava ponudbo obnovljenih. Ne upoštevajoč finančnega stanja, bi najraje dejal, da ne kupujte ničesar pod 600 evri, še raje pod tisočakom, ker so takšni prenosniki polni kompromisov, zato prej ali slej naletite na težave. Bodisi se zataknejo tečaji zaslona, odpove baterija, zmogljivosti niso na želenem nivoju, tipkovnica slaba in zaslon temen ter s slabimi vidnimi koti. Zmogljivosti naj ima podobne predlaganim za namizne računalnike, upoštevajte pa še velikost baterije in kakovost zaslona, če ne nameravate sprejeti nasveta o dodatnem monitorju.

Z veseljem bi predlagala prenosnik s sistemom ChromeOS, vendar jih pri nas ravno z velikim navdušenjem ne ponujajo, vprašljivo pa je tudi delovanje vseh učnih gradiv. Priporočljiv sistem je Windows 10, tudi zato, ker je država sklenila sporazum z Microsoftom in imajo šoloobvezni otroci možnost brezplačne uporabe storitve Office 365. V nobenem primeru ne kupujte prenosnika brez naloženih (licenčnih) Windows 10, kajti v tem primeru vas čaka še strošek 150 evrov za nakup licence za operacijski sistem. Z Linuxom si bodo šolarji zaradi zahtev glede programov in gradiv žal kaj malo pomagali.

Tega boste prav tako potrebovali

Na zadnjem mestu seznama uvrščamo tiskalnik, kar pa (žal) ne pomeni, da lahko nanj pozabite. Otrok ga bo v omejenem obsegu potreboval. Najboljša izbira je ne predraga večopravilna naprava, saj bo z njo mogoče dokumente tudi kopirati. Ne uporabljate pa je za tiskanje velikega števila izpisov, saj stroškovno to nima smisla. Ceneje je, običajno tudi ni težava čas, odločiti se za ponudnike tiskanja ali pa … verjetno vam ni neznano, kje lahko tudi brezplačno tiskate!

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Ko boste vse postorili, upoštevajte še želje otroka in mu kupite tudi katero od primernih video iger. Življenje ne bi smelo biti preresno, preveč osredotočeno le na učenje in delo, ne da bi si kdaj vzeli nekaj časa tudi za zabavo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja