NAZAJ V ŠOLO: Kaj naj mu dam, da bo pravi “mini jaz”
Marjan Kodelja 26. avgusta 2019 ob 06:51

Starejši, ki govorijo, česa vsega otrok ne potrebuje, naj se najprej vprašajo, ali oni to imajo. Čemu mu ne bi privoščili istega? Tudi on je lahko fasciniran, koliko korakov na dan prehodi, če pa je zagrizen rekreativni športnik, potem se ve, kaj potrebuje!

Pametne in športne ure ter zapestnice so postale izredno popularne, z dvema je mogoče celo plačevati, vendar se tisti hip, ko jo želimo kupiti za otroka, pojavijo velike težave. Premajhen obseg zapestja, prevelika ura, nedovoljeni uporabniški profili s starostjo pod 18 leti ter splošno nezanimanje izdelovalcev, da bi naredil tudi nekaj manjšega, a hkrati vsaj približno podobno zmogljivega. Namesto tega pa moramo sklepati kompromise. Nosljiva naprava, ki meri srčni utrip z optično metodo, mora namreč biti čim bolj trdno zapeta, saj bodo očitki napačni, če bo po zapestju plesala sem ter tja. Nič ne pomaga, to zahteva tipalo in lahko smo prepričani, da drugače meritve srčnega utripa niso niti približno uporabne. Lažje je z zapestnicami, so manjše in primernejše za ožje ročice kot pametne in športne ure, te pa so običajno zmogljivejše. In zato v očeh bolj zaželene.

Ko pa v ospredje stopi cena, se tehtnica še globlje nagne na stran zapestnic. Kitajske so med najbolj poceni primerki, pa tudi v zmogljivosti in natančnosti ne zaostajajo. Xiaomi Mi Band, Honor Band ali morda Huawei Band proti Galaxy Fit e Samsunga. Razlike v kakovosti so se stopile, zato so morali Južnokorejci prevetriti cenovno ponudbo, da so še vedno konkurenčni. Športne zapestnice niso pametne ali športne ure, so pa zanesljive kronistke dnevne aktivnosti. Koliko korakov, koliko kalorij, kakšna pa ima še satelitski sprejemnik, zato ji tudi natančna razdalja ni več tuja. Baterija zdrži dlje, so lahke in tudi točni čas znajo kazati. Tipično vprašanje, zakaj kupiti uro za nekaj sto evrov, ko podobno omogoči zapestnica za manj kot stotaka, je pravzaprav na mestu. Kot sem dejal, zapestnice so zaradi majhnosti primerne tudi za otroke. Ne mislim na najmlajše, ti jih ne potrebujejo, temveč za malce starejše, ki se morda ukvarjajo s športom. Na začetku športne poti jim lahko še kako koristijo. Kasneje pa bodo potrebovali kaj boljšega.

Zaradi sposobnosti beleženja cele vrste športov in natančnejših tipal športnih ur bi jih z veseljem imeli tudi mlajši. Žal sta Suunto 9 ali Garmin Fenix 5 Plus že v osnovi preveliki že za marsikatero predstavnico nežnejšega spola, kaj šele za mladostnike. Morda pa jim bo ustrezala kateri od manjših modelov. Med urami Garmin je zanimiv Forerunner 645, ker podpira mobilno plačevanje Garmin Pay, ima pa tudi satelitski sprejemnik. Plačevanje z uro je hvaležna možnost, kadar otrok na primer zaradi treningov in tekmovanj veliko potuje po Sloveniji in tujini, saj mu ni treba imeti pri sebi gotovine. Račun pa mu lahko po potrebi napolnite tudi od daleč. Športne ure drugih izdelovalcev plačevanja ne omogočajo, imajo pa prednosti drugje. V večji avtonomiji baterije ali večji natančnosti zbiranja podatkov. Suunto 3 Fitness je majhna, vendar nima sprejemnika GPS. Primernejši je zato model Suunto 5. Sicer je nekoliko večji, a vseeno dovolj majhen, da lepo “sede” tudi na manjša zapestja. Med športne ure uvrščam tudi Huawei Watch GT, ki me je pred časom presenetila v trajanju baterije. Natančno beleži športe, srčni utrip, pa tudi kakovosti spanja. Poleg “velike” je še manjši model “Elegant”, ki bo morda na voljo tudi v Sloveniji. Je enako zmogljiva (izjema je razumljivo trajanje baterije), a ker je manjša, jo bodo lažje nosili tudi mladi.

Otrokom so zanimive tudi čistokrvne pametne ure, možnosti, da je “plonk” listek naložen na uri, verjetno ni treba posebej omenjati. V tej kategoriji nosljivih naprav pa sta pri nas aktivnejši dve znamki. Od nedavnega Applova ura, ki prav tako omogočajo mobilno plačevanje (Apple Pay), ter Samsungove. Podobno kot Huawei ima dve velikosti, večjo in manjšo Galaxy Watch. Zanimivo je tudi, da so pametne ure cenejše od najdražjih športnih, kar veliko pove o robustnosti izdelave, natančnosti in specializaciji na beleženje telesne dejavnosti. So pa zato pametne mnogo bolj povezane s pametnih telefonom, brez katerega je njihova uporabnost vsaj delno omejena.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Morda se boste strinjali, da vsak otrok prej ali slej potrebuje uro. Pisane otroške hitro preraste ter ga ne zanimajo več, zato je čisto vseeno, če v nekem trenutku dobi športno. Morda celo pametno, kajti Huawei in Samsung občasno svoje ponujata ugodneje pri nakupu pametnega telefona. In če je morda obseg zapestja na začetku težava, kasneje ni več. Najkasneje v srednji šoli so roke večina mladincev dovolj velike za čisto vse modele ur in zapestnic.

Zapestnice in ure zbrane podatke prenašajo na spletne strežnike. Pomembno je, da zaupamo izdelovalcu, da bo vestno zanje skrbel. Gotovo so uveljavljeni izdelovalci bolj zaupanja vredni kot nekateri neuveljavljeni, ki kupce prepričujejo predvsem s poceni izdelki.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja