NAZAJ V ŠOLO: Dinozaver, ki zlepa noče izumreti
Marjan Kodelja 27. avgusta 2021 ob 06:43

Kljub zapovedanemu učenju od doma ali ravno zaradi tega in kljub visokoletečim zavezam po digitalizaciji, o vplivu katere na okolje si bomo morali še naliti čistega vina, tiskalniki ostajajo nujen v vsaki družini s šoloobveznim otrokom!

Enačenje z dinozavrom je na mestu. Kot se je pri njih ustavila evolucija, se je na področju tiskalniških naprav ustavil razvoj. Na ravni, ki so jo dosegli pred približno desetimi leti. Še vedno pa se sprašujemo, katera tehnologija tiskanja je primernejša in koliko denarja smo zanj sploh pripravljeni odšteti. Čeprav je razkorak v hitrosti tiskanja in kakovosti izpisa manjši, kot je bil, vsaj na načelni ravni velja naslednje pravilo. Kadar tiskate manj pogosto, po manj izpisov na enkrat in je med njimi veliko fotografij, tedaj se spogledujete z brizgalnimi tiskalniki. Z laserskimi takrat, ko so zahteve diametralno nasprotne!

Razlike med tehnologijama tiskanja vse manj pomembne

Razvoj tiskalnikov za domačo rabo že dolgo stopica na mestu, zato na trgu najdete tudi več kot leto dni stare modele. O podrobnosti tehnologij nima smisla izgubljati besed, kot tudi ne o prednostih ene in druge, kajti ni več nujno, da so laserski tiskalniki dražji od brizgalnih ali da je kakovost barvnega izpisa brizgalnih boljša. Tehnologiji sta dozoreli, tako da so razlike v cenah rezultat drugih stvari: vsestranskosti povezovanja, hitrosti izpisa, robustnosti izdelave, preprostosti rabe zaradi vgrajenega zaslona in morda še česa. Načeloma pa velja, da je tiskanje počasneje, strošek izpisa pa višji, če je cena naprave nizka, in obratno.

HP-jeva storitev najema črnilnikov je primerna v primerih, ko tiskate relativno veliko!

Ker ni treba čakati, da se kapljice črnila na papirju posušijo, so v teoriji laserski tiskalniki hitrejši. To pa velja, če primerjate tiskalnika vsaj srednjega cenovnega razreda in ne napravi s cenama pod sto evri. Ne oziraje se na tehnologijo tiskanja, ceneni so počasni v obeh primerih. Počasnost je izrazita tudi pri poceni tiskalnikih, ki poleg neposredno priklopa na računalnik, podpirajo povezavo na brezžično domače omrežje in tiskanje iz vseh naprav v njem. Od zahtevka tiskanja pa do dokončanja le tega lahko mine tudi cela minuta. Kar pa redkokaterega domačega uporabnika še moti.

Zakaj bi ga doma imel?

Minili so namreč časi, ko smo na domači tiskalnik gledali kot na stroj za »pljuvanje« izpisov in tiskanje fotografij profesionalne kakovosti. Imamo jih le še za priložnostne izpise, ko druge možnosti ni, kar se je do nekje pokazalo v mesecih, ko smo ostajali doma. Spoznali smo, da čeprav lahko delamo od doma tudi brez njih, so priporočljivi za učenje na daljavo, natančneje za tiskanje učnih listov in podobnih dokumentov. Hitrost izpisa pa v teh primerih ne igra nikakršne vloge, saj ni pomembno, ali so izpisi narejeni v eni minuti, petih ali desetih. Prav tako nas pretirano ne zanima kakovost izpisov, glavno je, da je izpis čitljiv.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Česa z domačim tiskalnikom nikdar ne počnite

Domači tiskalniki niso narejeni za veliko izpisov, zato niso primerni za tiskanje dokumentov z veliko stranmi, kot so na primer diplomske naloge ali navodila za uporabo naprav. Lahko seveda naredite tudi to, vendar se ne izplača. Strošek izpisa, pri katerem poleg papirja, črnilnikov ali tonerja, upoštevate tudi ceno naprave, ne more biti nižje od cene, ki jo za tisk številčnejših izpisov zahtevajo komercialne storitve. Na domačem tiskalniku tudi ne tiskajte ničesar, kar vam lahko naredi bližnji tiskar ali nudijo spletne storitve, na primer koledarjev, vizitk, vabil, fotoknjig in podobnega. Enako predlagam tudi glede fotografij. Lahko jih sicer natisnete na domačem brizgalnem tiskalniku, vendar boste morali za želeno kakovost kupiti tudi kakovosten fotografski papir, da veščine obdelovanja fotografij niti ne omenjam.

Domači tiskalnik je priporočljiv v vsakem gospodinjstvu s šolarji, upoštevati pa moramo, da ga bomo uporabljali poredko in za manjše število izpisov. Torej bo dober vsak tiskalnik, ki ga lahko kupiti v naših trgovinah, predlagam pa vam, da je tipa večopravilne naprave. V normalnih razmerah namreč večkrat potrebujete funkcijo »kopiranja« kot klasičnega tiskanja z računalnika ali mobilne naprave. Tudi ni odveč, če je ohišje lično in lepo oblikovano, kajti nihče si pretirano ne želi na mizi ali polici gledati grde naprave.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.