Navidezniki bodo spremenili načrtovanje vrta
Marjan Kodelja 14. avgusta 2017 ob 07:02

Prenova vrta je lahko zoprna zadeva, še posebej če nimamo dovolj znanja in umetniške žilice. Začenši pri čisto običajnih stvareh, kot je nabor rastlin, primernih za naše podnebje, katere posaditi skupaj in katerih ne smemo saditi druge poleg druge. Pomembna je torej naša klima, a ko začnemo brskati po tržnici z aplikacijami, kaj hitro ugotovimo, da to ni tako preprosto. Večina boljših takšnih aplikacij, katerih namen je ponujanje nasvetov za sajenje in nego rastlin, je namreč plačljivih in prilagojenih ameriškim uporabnikom. Ker so torej za naše razmere le slabo uporabne, pregovorno pa povprečen slovenski ljubiteljski vrtnar o rastlinah ve več od Američana, se jih nismo lotili preizkušati. Nekaj tovrstnih aplikacij je tudi brezplačnih, tako da lahko vsak sam preveri, ali mu ustrezajo.

Dodana resničnost za lažje načrtovanje

Našli pa smo aplikacijo iScape, ki se zadeve loteva z drugega zornega kota. Namenjena je tako ljubiteljem kot krajinskim arhitektom, z njo pa je moč oblikovati vrt. Brezplačna različica je hudo omejena, v zbirki je namreč le malo rastlin, plačljiva pa omogoča veliko več. 

Razvijajo aplikacijo, ki bi omogočila dodajanje računalniško oblikovanih podob rastlin na fotografijo prostora; morda celo slike rastlin v različnih razvojnih obdobjih. Ta aplikacija obeta preprostejše delo krajinskim arhitektom, pa tudi ljubiteljski vrtnarji se tega ne bi branili. Ti bi lahko vrt oblikovali na kraju samem, tako da bi nosili očala za dodano resničnost, skozi katera bi videli okolico, vanjo pa v realnem času in prostoru »vstavljali« rastline. Sistem bi prilagodil mere rastlin, da bi bile videti tako velike, kot dejansko bodo, sproti opozarjal na napake, bodisi na rastlini, ki ne smeta rasti druga poleg druge, na neprimerne talne razmere za izbrano rastlino in podobno. Končni rezultat bi bil vrt v obliki navidezne resničnosti, ki bi naročniku omogočila lažjo predstavo, kaj bo sploh dobil.

Z navidezniki si bomo lažje predstavljali bodoči vrt!

Dodana resničnost bo pomagala v fazi oblikovanja, navidezna pa v fazi predstavitve. Le redki si namreč znajo iz skic predstavljati svoj bodoči vrt, še toliko težje, ker gre pri tem za prikaz le določenega trenutka, ki si ga je arhitekt zamislil. Z očali navidezne resničnosti pa se bo lahko bodoči lastnik po predlogu vrta sprehajal in spreminjal čas. Kako bo njegov vrt videti spomladi, kako poleti, kako jeseni … ali kakšen bo, ko bodo zasajene rastline dosegle predvideno velikost oziroma ko bodo cvetele. Hitro bo opazil, kaj mu ni pogodu, in bo zahteval spremembe.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Vsega opisanega sedanja tehnologija sicer še ne omogoča. Očala so, ni pa še programske opreme (aplikacij), ki bi vse to sestavila. Prav tako še nimamo baze podatkov za številne rastline, ki bi njihove mere v prostoru samodejno prilagajala meram dejanskih predmetov na bodočem vrtu ter na koncu izdelala vrt v obliki navidezne resničnosti.

V bližnji prihodnosti bo na voljo tudi to. In še več. Ne samo rastline, arhitekti bodo na tak način prikazali tudi bodočo hišo skupaj z vrtom, po katerem se bo naročnik lahko prosto sprehajal in pogledal v vsak kot.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja