Navee N65: Velik in težek, toda bolj varen in z daljšim dosegom (#video)
Marjan Kodelja 10. maja 2022 ob 06:25

Električni skiroji so eno bolj priljubljenih prevoznikov na urbanem področju in prav je, da so namesto cene v ospredju robustnost izdelave, trajnost, varnost, doseg in sposobnost premagovanja klancev. Skiro Navee N65 ima nekaj »felerjev«, toda ravno tako prednosti, zaradi katerih je za moj okus boljša izbira od prevoznika s preko prsta polovico nižjo ceno.

Varnost bi morala biti na prvem mestu, ko se odločate za nakup električnega skiroja. Kaj jo pravzaprav opredeljuje. Previdnost in upoštevanje predpisov zagotovo, toda ravno tako so pomembne tehnične lastnosti vozila. Okvir mora biti strukturno trden (v tem primeru aluminijeva zlitina), ne glede na mehanizem zlaganja. Pomagata teža ter večji obseg in širina z zrakom napolnjenih koles (25,4-cm ali 10-palcev), saj bližnje srečanje z robnikom ali globljo luknjo na vozišču še ne pomeni nujno padca. Ostane še moč motorja. Redkokateri deli Slovenije so ravni in najmanj zoprno je, če se skiro sredi klanca ustavi ali pa hitrost pade na raven, ko težko ohranjamo stabilno vožnjo. Opletanje sem ter tja je kakopak sinonim nevarnosti. S 500 vati (900 vatov največ) in motorjem v sprednjem kolesu se Navee N65 ne more ravno meriti z dvomotornim Eko speedom 10X, ki je tudi za tisočaka dražji, a gladko poseka skiro Xiaomi Mi Scooter 3 oziroma zdaj že starega Kickscoorerja ES1.

Sposobnost vožnje navkreber vedno preizkusim na enaki trasi. Od doma do priljubljene ljubljanske izletniške točke Toško Čelo. Slabih šest kilometrov asfaltnega cestišča ves čas navzgor in dobrih 200 metov višinske razlike. Cenejši skiroji imajo največkrat za polovico manj močan motor, zato se s težavo privlečejo štiri kilometre poti (do spomenika kurirjem Dolomitskega odreda). Napolnjenost baterije pade konkretno pod polovico, medtem ko je hitrost na strmejših delih tudi le še 3 km/h in je težko ohranjati stabilnost. Navee N65 je (skoraj) brez težav prilezel do vrha poti. Le na najbolj strmem odseku je hitrost padla malo pod 10 km/s, drugače pa se je gibala na intervalu od 15 do 25 km/h (odvisno od naklona). Kljub temu napolnjenost baterije na vrhu ni padla pod polovico.

To se ne sklada z uradnim dosegom 65 km, vendar je treba upoštevati 80 kilogramov žive teže voznika in neprestano vožnjo navzgor. Med vožnjo navzdol, zaradi povrnitve energije, se stanje napolnjenosti baterije ni opazneje spremenilo. Kljub temu je uraden podatek o dosegu treba vzeti z dobro mero zdrave pameti. Toda med 30 do 40 km ne bi smelo biti težko doseči ne glede na razmere. Drugače rečeno to pomeni, da bo baterija zadoščala za cel dan. Kar je pravzaprav nujno. Polni se namreč do 7 ur.

Vožnja s skirojem je zaradi velikih, širokih in z zrakom napolnjenih koles udobna, saj dokaj dobro absorbirajo manjše neravnine. Toda zaradi teže pa čutite manjše tresljaje, ki med daljšo vožnjo začnejo motiti. Škoda, da ni vzmetenja spredaj in zadaj, kajti poleg udobja, bi dodalo še kakšen kamenček v mozaiku varnosti. Navee N65 nudi tri predstave z omejenimi hitrostmi. Tretja dovoli najvišjo hitrost 25 km/h, ki jo določa zakonodaja. Iz enakega razloga je spredaj belo in zadaj rdeče svetilo ter na straneh svetlobni odbojniki.

Kot smo vajeni, je upravljanje skiroja preprosto. Za zaviranje skrbita motor, ta del energije vrne v baterijo in disk zavora na zadnjem kolesu. Kolesarska ročica zavore je ena sama, na levem delu krmila, v katero je kombiniran zvonec. Desno je ročica za plin s tipkama za vklop in prestavljanje (prižig luči). Z njeno izvedbo sicer nisem najbolj zadovoljen. Občasno je lepo odzivna in se takoj vrne v osnovni položaj, drugič lena in se ne vrne takoj. Kot bi bilo delovanje odvisno od tega, kako »ogreta« je. Čisto na sredini krmila pa je še pregleden in na prostem lepo čitljiv zaslon z osnovnimi informacijami, ki jih voznik pričakuje (ali potrebuje). Na voljo je še ohranjevalnik hitrosti, ki se samodejno vključi po nekaj sekundah vožnje s konstantno hitrostjo. Večinoma deluje solidno, toda občasno po nepotrebnem preveč upočasni, predno se vrne na nastavljeno hitrost (prikazano v videu). Ohranjevalnik in rekuperacij energije po želji izklopite v aplikaciji, ki skrbi za morebitne nadgradnje programske opreme in kjer so na voljo podatki, ki so tudi sicer prikazani na zaslonu skiroja.

Vabim vas še k ogledu krajšega video posnetka, kjer sem nanizal še nekaj drugih podatkov in zanimivosti.

HVALIMO:
 • Robusten okvir s prostorno stojno površino
 • Veliki z zrakom napolnjeni kolesi
 • Doseg z enim polnjenjem baterije
 • Na prostem čitljiv in velik zaslon
 • Trpežnost skiroja in sistema zlaganja
GRAJAMO:
 • Ni vzmetenja
 • Zaradi teže in velikosti slabša prenosljivost ter težavno pospravljanje v manjše avtomobile
 • Občasno lena ročica za plin in ne najboljše delovanje ohranjevalnika hitrosti
 • Omejena uporabnost aplikacije
 • Potencialno težje menjanje predrte zračnice
Električni skiro Navee N65
 • KAKOVOST IZDELAVE
 • DOSEG IN HITROST
 • VARNOST, UDOBJE, STABILNOST
 • VKLJUČENE MOŽNOSTI
 • RAZMERJE MED CENO IN KAKOVOSTJO
4

Naj kupim?

Pri skiroju Navee N65, katerega priporočena cena je 699 evrov, moram biti pošten. Ako iščete prevozno sredstvo, ki ga boste vozili v avtomobilu in (ali) ga želeli odnesti v pisarno, potem pozabite nanj. Kljub dobremu mehanizmu zlaganja ga ne boste mogli spraviti v vsak prtljažnik in s skoraj 24 kg bo tudi za marsikoga pretežak (predvsem imam pri tem v mislih nežnejši spol). Toda če iščete robusten in varen skiro, katerega baterija bo brez dodatnega polnjenja zadostovala za povprečne dnevne vožnje (na delo, v trgovine), potem je gotovo boljša izbira od večine cenejših skirojev, ki jih najdete na slovenskem trgu.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.