Naslednji Ikein zvočnik je svetilka z bluetoothom in brez Sonosa
Matjaž Ropret 24. marca 2022 ob 11:25

Veriga pohištvenih trgovin Ikea ima že nekaj časa v ponudbi povezane zvočnike, ki se vklapljajo v sistem Sonos. Zdaj pa je začela prodajati še zvočnik bluetooth po imenu Vappeby, zakamufliran v prenosno (»verandno«) svetilko.

Membran zvočnika se pri tej napravi v bistvu ne vidi. Na podstavek z nekaj gumbi, ki se nadaljuje v svetilni in zvočniški del, so namreč poveznili nekakšen lonec z ročajem in stvar je podobna nekdanjim lanternam. Na voljo bo v sivi ali modri barvi in je odporna na prah in stik z vodo po standardu IP65, torej ne bi smelo biti težav, če jo ujame dež. Baterija, ki naj bi zdržala 12 ur predvajanja – svetilka LED verjetno z majhno porabo ne igra kakšne vloge pri avtonomiji – se polni prek priključka USB-C. Omenjajo dva načina svetlobe, vendar ne povedo, kakšna. Kakovost zvoka pa bo seveda treba preizkusiti.

»Vappeby vidimo kot nepogrešljivo spremljevalko na balkonu, vrtu ali tam, kjer jo potrebujemo. Zvok in svetloba gresta z roko v roki pri ustvarjanju čarobnih trenutkov s prijatelji in družino,« so o novem izdelku zapisali v Ikei.

O tem, ali omogoča kakšno napredno funkcionalnost bluetootha, denimo hkratno povezavo z dvema viroma glasbe (multipoint) ali katerega od naprednih kodekov, niso zapisali ničesar, zato lahko domnevamo, da gre za dokaj osnoven zvočnik. Podpira sicer funkcijo Spotify Tap, da je mogoče, ko je ta omogočena v aplikaciji, z dotikom gumba na zvočniku, pardon svetilki, začeti predvajanje z omenjene pretočne platforme.

Zvočnik se ne povezuje v domače omrežje, niti žični niti brezžično, kot se modeli Symfonisk. Tako se ga ne da vključiti v okolje Sonos in predvajati glasbe iz te aplikacije, edina opcija je neposredna povezava s telefonom prek bluetootha.

Na spletni strani slovenske Ikee tega izdelka še ni v ponudbi, je pa na nemški in avstrijski. Na pravi stane 50, na drugi pa 55 evrov.  

Fotografije: Ikea

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja