Naslednja postaja pri pametnih telefonih – super hitro polnjenje baterij
Matjaž Ropret 21. julija 2020 ob 06:41

Ko govorimo, kaj telefone razlikuje med seboj in v čem proizvajalci najbolj tekmujejo, bi večina najbrž najprej pomislila na procesorje, fotoaparate, materiale ohišij in morda še zaslone. S tem bi kar zadela, toda med vse bolj pomembne funkcionalnosti se prebija super hitro polnjenje baterije. Ta teden so Oppo, njegova hčerinska znamka Realme in Xiaomi vsaj v napovedih presegli mejo stovatnega polnjenja telefonov, s čimer ne bi bilo več treba priklapljati teh naprav za več kot pol ure.

Procesorji so že dosegli tako visok nivo, da marsikdo ne opazi več razlike med lanskim in letošnjim paradnim čipom, ali pa med aktualnima procesorjema iz zgornjega in srednjega zmogljivostnega razreda. Prav tako pri materialih ni kaj dosti sprememb, razen občasnih izletov v keramiko in še kakšno eksotično reč, in celo več plastike znova videvamo. Fotoaparati, še posebej glede velikosti tipala in optične povečave, še naprej ostajajo ena od treh ključnih razlikovalnih lastnosti. Druga je kakovost in hitrost osveževanja zaslona, tretja pa zdaj še hitrost polnjenja. Baterije postajajo večje (merjeno v mAh, ne v fizični velikosti) in energijske zahteve sodobnih mobilnikov so še naprej velike, zato je kar pomembno, da lahko v kratkem času dodamo dovolj zaloge.

Velik preskok so pomenili že modeli s 30W polnilnikom. Pri teh vem, da bodo ne glede na kapaciteto in izpraznjenost baterije zjutraj med mojim umivanjem in zajtrkovanjem prišli vsaj na 80 odstotkov. Ali, bolj natančno, v približno pol ure pridobijo 50 odstotkov, v celoti pa se napolnijo, če so pretežno prazni, v dobri uri. Ta čas testiram telefon, ki ima priložen 65W polnilnik in njegovo polnjenje je dejansko treba videti. Ko ga uporabnik priključi, se za kratek čas pokaže animacija s pridobivanjem odstotkov, kjer se številke spreminjajo hitreje od vsakih pričakovanj. Tu je za polovico baterije dovolj 20 min. Pri enem od merjenj je baterija s 46 na 90 odstotkov dejansko prišla v 14 minutah, še šest pa jih je bilo nato potrebnih za zadnjih deset odstotkov, ko se polnjenje zaradi zdravja baterije nekoliko upočasni, a je še vedno hitrejše kot pri večini ostalih telefonov.

S 65W se polni tudi precejšen delež lahkih prenosnikov, a proizvajalci telefonov, še posebej kitajski, želijo še korak višje – v teritorij igričarskih prenosnikov. Oppo je napovedal polnjenje s 125W. V osnovi je seveda zadeva videti preprosto. Zvišuješ napetost in tok, pa gre več energije naenkrat v baterijo. V konkretnem primeru na 20V in 6,25A. Samo za primerjavo – večina lastnikov iPhonov, pa tudi kakšnih drugih telefonov, še vedno uporablja polnilnike, ki zmorejo en amper toka (1A) pri petih voltih (5V) napetosti. Torej je moč polnjenja 5W. Toda praksa pri povečevanju moči prinaša določene izzive, saj ni ravno zdravo, če baterijo pregreje, napihne ali, bognedaj, celo zažge ali raznese. Zato naj bi Oppova rešitev energijo razdelila na tri dele, imela kup sofisticiranih algoritmov in znotraj telefona bi bilo deset tipal, da temperatura ne bi presegla 40 stopinj C. Isto zadevo bo vgrajeval še Realme, kdaj bomo dejansko videli kakšen izdelek ene ali druge znamke s takim polnjenjem, pa je še neznanka. Toda konkurenčni Xiaomi bo menda že v kratkem predstavil telefon, ki bo ponujal 120-vatno polnjenje. S tako tehnologijo bi se baterija v telefonu od polovične izpraznjenosti do stotih odstotkov napolnila v desetih minutah, torej v še pol krajšem času od zgornjega primera, celoten postopek od prazne do polne pa bi trajal dvajset min. Pri taki hitrosti lahko reč kadarkoli za nekaj min priključiš in ti ni naslednje pol dneva ni treba skrbeti.

Osebno mi je sicer še vedno všeč brezžični način, ki pa se zaradi izjemnih hitrosti prek kablov zdi še bolj dolgotrajen, kot v resnici je. Tudi pri tovrstni »indukciji« so na voljo hitrejše implementacije, vendar doslej še nisem imel priložnosti preizkusiti ničesar nad 15W, čeprav sem že imel v rokah telefone, ki podpirajo dvakratne hitrosti. Problem so seveda polnilni podstavki, ki jih ne dobimo zraven telefonov na test, njihov nakup pa ni ravno poceni. Oppo zdaj draži z brezžičnim polnilnikom, ki bo zmogel 65W. Seveda bo aktivno hlajen in bo uporabljal lastniško tehnologijo, a bo združljiv tudi s standardom Qi – pri nižjih hitrostih polnjenja.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Ravno v času, ko govorice napovedujejo konec prilaganja polnilnikov pri Applu in Samsungu, torej kitajski proizvajalci še večajo ofenzivo s super hitrim dodajanjem energije telefonom. Dokler se jim bo to izplačalo pri prodaji in tudi pri imidžu tehnoloških inovatorjev, bodo zagotovo zadevo razvijali naprej in prilagali ustrezen polnilnik svojim telefonom. Če pa se bo izkazalo, da uporabnikom to ni tako pomembna lastnost, bodo najbrž šli po Applovih stopinjah (v kolikor bo ta dejansko storil, kar mu pripisujejo informacije, ki so pricurljale na internet). Zagotovo bo sicer tudi Apple ponudil možnost hitrejšega (in po možnosti elegantnejšega) polnjenja, a bo to konkretno zaračunal.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja