Naročniška glasba Apple Music brez izgube kakovosti in s prostorskim zvokom
Matjaž Ropret 17. maja 2021 ob 17:00

Apple medtem, ko se pravda z Epicom in proti njemu tečejo postopki pred regulatorji glede izkoriščanja prevladujočega položaja, še izboljšuje storitev Apple Music. O tem z uporabniškega vidika ni dvoma, saj z junijem prihajata zapis »brez izgube kakovosti« in način Dolby Atmos. Drugo vprašanje pa je, kako bodo novost sprejeli že prej tem razjarjeni konkurenčni ponudniki.

Naročniška storitev Apple Music torej dobiva »prostorski zvok« in boljšo zvočno kakovost. Ponudnik v ospredje postavlja prvega, a mi začnimo z drugim, saj bodo tega deležni vsi uporabniki. Vseh 75 milijonov pesmi v katalogu (pri čemer se ta številka ves čas povečuje) bo namreč na voljo v formatu ALAC (Apple Lossless Audio Codec), ki pesmi stiska brez izgube kakovosti, podobno kot denimo FLAC. V Applu so zato, kot je običaj v tovrstnih primerih, zapisali, da bodo naročniki »lahko slišali točno to, kar so avtorji glasbe ustvarili v studiu.« Mi dodajamo, da to velja ob še eni predpostavki. Ne bo namreč dovolj zgolj vključiti ene od novih možnosti za kakovost zvoka v nastavitvah (iPhona, ne aplikacije, tako da se bodo verjetno prikazale z naslednjo posodobitvijo sistema iOS), temveč tudi imeti dobre slušalke ali zvočnike, vsekakor žične. Na povprečnih kakšne slišne razlike verjetno ne bo. Medtem ko večina protokolov za prenos zvoka prek bluetootha nima zadosti pasovne širine, da bi podatkovni tok brez izgube kakovosti sploh lahko tekel.

Na voljo bodo sicer več stopenj kakovosti. Prva bo »CD-kakovost«, kar pomeni 16-bitno vzorčenje in 44,1 kHz. Nad tem bo 24 bit/48 kHz, za prave avdiofile pa bo na voljo tudi 24 bit/192 kHz. Seveda bo pri višji kakovosti tudi ustrezno več prenosa podatkov, zato bo to verjetno primerno pretežno za domače poslušanje, ne med pretakanjem glasbe v mobilnih omrežjih. Za razliko od ostalih ponudnikov, tak je denimo Tidal, torej Apple ne bo dodatno zaračunaval višje kakovosti. Ker si to lahko privošči, kar pa bo najbrž še dodatno spodbudilo pripombe glede zlorabe monopola.

Prostorski zvok v formatu Dolby Atmos pa po besedah Applovih predstavnikov »predstavlja največji napredek v kakovosti zvoka doslej.« S tem bodo avtorji lahko »ustvarjali nove večdimenzijske izkušnje in ponudili še čistejši zvok.« Na začetku število pesmi v tovrstnem zapisu, ki je jasno označen, štejejo še v tisočih, med izvajalci pa so denimo J Balvin, Gustavo Dudamel, Ariana Grande, Maroon 5, Kacey Musgraves in The Weeknd. Za uživanje v teh vsebinah bo treba imeti ustrezno napravo, to so denimo Applove s čipom W1 in H1, kot so slušalke Airpods, ali najnovejši telefoni iPhone, tablice iPad in računalnik iMac (prek vgrajenih zvočnikov).

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Na Apple Music se je mogoče naročiti samostojno, za 5,99 evrov na mesec kot posameznik ali 8,99 evrov kot družina (za šest uporabnikov), ali pa sklopu naročnine Apple One za 10,95 ali 14,95 evrov mesečno. Ta opcija poleg glasbe vsebuje še video storitev TV+, igre Arcade in 200 GB prostora v oblaku iCloud.

Naslovna fotografija: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.