Naročnina Apple One je na voljo, toda za marsikoga bo smiselna šele sredi zime
Matjaž Ropret 31. oktobra 2020 ob 06:38

Applova združena naročnina je od sinoči na voljo. Vseeno pa ni treba hiteti z naročanjem na Apple One, kajti ena od štirih vključenih storitev je zastonj še do februarja, za še eno pa lahko izkoristiš eno- ali celo trimesečno poskusno obdobje.

Na septembrskem dogodku, ko je predstavljal nove tablice in ure, je Apple obelodanil tudi skupno naročnino na vse svoje storitve. O tem se je že dolgo šušljalo in ugibalo, saj je poteza povsem logična. Podobne zadeve namreč že dolgo ponujajo Amazon, Microsoft in še kdo, so tudi najbolj prikladen način pridobivanja zvestih uporabnikov, ki nimajo nikakršnih razlogov za menjavo platforme. Poanta je v nižji skupni ceni, seveda pa je vprašanje, katere od vključenih storitev so ti pomembne. Toda v primerjavi s posamičnim naročanjem nanje eno v bistvu dobiš za gratis.

V ZDA in še nekaterih državah bodo na voljo trije nivoje enotne naročnine, v Sloveniji sta dva. Odpade namreč najdražja, ki vključuje novičarsko storitev Apple News+ in prihajajočo vadbeno Fitness+, ti dve pač v naših koncih nista na voljo. Tako lahko uporabniki naprav s sistemom iOS v naši državi izberejo posamično ali družinsko naročnino, ki vključujeta pretočno glasbo Apple Music, nabor iger Apple Arcade, serije in filme v Apple TV+ in prostor v oblačni shrambi iCloud. Posamezniki bodo plačevali slabih 11 evrov na mesec in bodo dobili 50 GB oblačnega prostora, družine pa 15 evrov. S slednjo naročnino lahko v storitvah uživa šest uporabnikov, ki si bo razdelilo 200 GB prostora v oblaku. Treba pa je povedati še, da naročnina na Arcade in TV+ v vsakem primeru omogoča deljenje s še petimi uporabniki – tistimi, ki so znotraj »družine« (Family sharing). Torej je v praksi treba le glasbo izrecno plačevati za več uporabnikov, kar je sicer z zgolj tremi dodatnimi evri na mesec smešno poceni, in večja količina gigabajtov v oblaku tudi ne pride zastonj.

Marsikomu sta verjetno pomembna predvsem glasba in shranjevanje v oblak. Morda bi kdo še kaj pogledal v Applovem konkurentu Netflixu, kjer se katalog počasi polni in je nekaj solidnih naslovov. Verjetno pa je malo teh, ki bi plačevali za dostop do približno stotih iger za iPhone in iPad, ki večinoma niso niti blizu resnim igram za konzole ali računalnike. Toda po drugi strani je kombinacija družinske naročnine na glasbo in 200 GB iClouda 12 evrov. Še tri dodatne evre, pa imaš celoten paket. Navsezadnje je televizijska ponudba večinoma v res dobri kvaliteti slike in zvoka ter je tako več kot primerna za polno izkoriščanje novega televizorja in/ali zvočnega sistema.

Apple One najdeš v tržnici App Store, kjer klikneš na ikono s človečkom, ki te odpelje v uporabniški račun (kjer so tudi posodobitve aplikacij). Tam nato izbereš razdelek Subscriptions (naročnine) in počakaš kakšno sekundo, da se prikaže nova možnost, nad tistimi naročninami, ki jih morda že imaš sklenjene. V osnovi ponujajo enomesečno brezplačno obdobje, a če si že naročnik na katero od storitev, se bo verjetno plačevanje začelo takoj.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Se pa z naročanjem vseeno še ne mudi. Apple je že lani, ko je splovil TV+, začel ponujati enoletno preizkusno obdobje za vse kupce novih iPhonov in iPadov (od lanskega poletja naprej). To še vedno velja, le da je mogoče to ugodnost z enim uporabniškim računom izkoristiti le enkrat. So jo pa nedavno še podaljšali za dodatne tri mesece. Izteči bi se namreč morala vsak čas, v začetku novembra, toda zaradi pandemije bo ostala še do začetka februarja. Do takrat torej vsi, ki so v zadnjem letu kupili novo napravo in so izkoristili to ugodnost, gledajo zastonj. Z novim iPhonom zdaj pride tudi trimesečno brezplačno preizkušanje storitve Arcade, ki ima sicer en mesec preizkusnega obdobja. Dovolj je torej še časa, da uporabniki iPhonov in iPadov ugotovijo, katera naročnina jim ustreza. Če sploh katera.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.