Naročanje na cepljenje po SMS-u ali e-pošti?
Matjaž Ropret 26. aprila 2021 ob 06:16

Po prvotnem odzivu v slogu »kriv je prinašalec slabih novic« so zdaj tri vpletene institucije vendarle objavile in celo razposlale obvestilo o tem, kdo in na kakšen način obdeluje osebne podatke tistih, ki so v e-upravi oddali elektronsko prijavo interesa za cepljenje proti koronavirusni bolezni. Še bolj zanimiva pa je napoved aplikacije za naročanje na dejansko cepljenje v sklopu tega obvestila (za katerega upam, da je pristno).

Pred nekaj tedni so državni koordinatorji cepljenja poskušali prevaliti krivdo za zamude na Informacijsko pooblaščenko, češ da je prepovedala uporabo baze, kamor s(m)o se vpisovali državljani, ki bi se cepili. Kar ni bilo povsem točno, saj je šlo za zahtevo, naj upravljavci baze »prijavljenim« sporočijo, kdo, na kakšen način in predvsem za kakšen namen obdeluje osebne podatke v njej, kako dolgo se bodo ti hranili in podobno. V bistvu osnovne zahteve glede na zakon o varstvu osebnih podatkov in splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR). Zdravstveni podatki tudi niso ravno nedolžna zadeva. Seveda pa bi predvsem radi vedeli, kaj bomo sploh imeli od tega, da smo »izrazili interes« za cepljenje.

Zdaj vemo, da je upravljavec zbirke osebnih podatkov Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), obdelovalec te zbirke pa Ministrstvo za javno upravo (MJU). Podatki v bazi so: ime, priimek, EMŠO, naslov, E-poštni naslov in lahko tudi telefonska številka (ta je bila izbirna med postopkom prijave). Namen zbiranja podatkov pa so opredelili kot »razumevanje potrebnih količin cepiva ter preverjanje pripravljenosti prebivalcev za cepljenje.« Podatkov ne bodo posredovali v druge države, hranili pa jih bodo devet mesecev. Kdor se je torej vpisal že lani decembra, ko so to prijavo ponudili, bo »izbrisan« septembra.

V e-poštnem sporočilu, ki so ga čez vikend prejeli prijavljeni, pa je bilo mogoče prebrati še naslednji odstavek. Kopiram ga v celoti:

NIJZ (v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje) je v okviru eZdravja pripravil aplikacijo za naročanje na cepljenje proti COVID-19, ki bo na nacionalni ravni uvedena v prihodnjih dneh. Zato boste v naslednjih dneh prejeli sporočilo (SMS ali e-pošto), na katerega boste morali po navodilih odgovoriti, v kolikor se boste želeli uvrstiti v naročilno knjigo. Takrat vam bo posredovano tudi novo Obvestilo posameznikom glede obdelave osebnih podatkov po 13. členu Splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR). Naročilo pacienta bo posredovano članom tima izbranega osebnega zdravnika in timu cepilnega centra (razporeditev cepilnih centrov določa nacionalna strategija cepljenja). V odgovor boste prejeli obvestilo o datumu, uri in kraju cepljenja.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Če bo sistem res deloval na ta način, bo to nova sprememba, kajti doslej je kljub temu izražanju interesa v e-upravi veljalo, da se je treba na cepljenje prijaviti pri osebnem zdravniku. Zelo verjetno je to marsikdo, čigar podatki so v omenjeni bazi, tudi že storil. Verjetno pa ne bo nič narobe, če bo potrdil »uvrstitev v naročilno knjigo.« Za maj odgovorni napovedujejo in obljubljajo prihod večjih količin (različnih) cepiv.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja