Napovedi, pričakovanja in želje za 2021 – Samsung
Matjaž Ropret 4. januarja 2021 ob 12:12

Serijo člankov o tem, kaj pričakujemo in si želimo od nekaterih proizvajalcev in na določenih področjih, začenjamo s tistim, ki utegne biti na začetku leta med najbolj aktivnimi. Samsung je namreč danes potrdil, da bo že kmalu, 14. januarja, predstavil linijo telefonov Galaxy S21 in še kakšen dodatek. Skoraj zagotovo pa bomo v sklopu spletnega sejma CES deležni napovedi še televizorjev.

Samsung je lani imel solidno leto, četudi je menda ostal pod 300 milijoni prodanih mobilnih telefonov, k čemur pa so verjetno bolj prispevale razmere v svetu kot pa slabi izdelki. Večinoma so bili lanski modeli dobri, nekateri tudi izvrstni, so se pa vmes našli nekateri manj posrečeni, kar je seveda logično v tako široki paleti. Bolj je zanimivo, da je korejskemu podjetju uspelo poslati na trg tako telefon z enim najboljših razmerij med ceno in kvaliteto (S20 FE) kot tudi enega najslabših v tem pogledu (Note20). Tudi v nižjih cenovnih razredih ni blestel glede vrednosti napram kitajskim znamkam (Realme, Xiaomi, …), toda dobra prisotnost pri operaterjih, zanesljivost delovanja in solidna poprodajna podpora mu še vedno zagotavljajo spodobne prodajne številke.

Pri televizorjih je prav tako še naprej vodilni proizvajalec, prosperira pa predvsem zaradi enega najboljših ekosistemov in široke palete drugačnih izdelkov (The Frame, The Sero, The Serif), čemur se drugi ponudniki ne morejo niti približati. Nosljive naprave so v 2020 nekoliko razočarale, saj niso prinesle pravih novosti, se še vedno ne morejo pohvaliti s konkretno avtonomijo baterije, njihove cene pa so se večinoma zvišale. Seveda pa jih Samsung po stari navadi čez čas »zastonj« paketira skupaj s telefoni ali tablicami, kar lahko le še bolj razjezi kupce, ki so pred tem za enako uro odšteli več sto evrov.

Prvi utegnejo biti na sporedu televizorji, kjer, kot je ugotavljal že Marjan, prelomnih novosti niti letos ne moremo pričakovati. Vseeno pa utegne vsaj ena »nova« tehnologija predstavljati dodaten napredek v kakovosti slike. Pri tem na mislim na mikro LED, četudi tovrstni televizorji – v orjaških diagonalah – menda letos končno postajajo realnost. Tako Samsung kot tudi LG naj bi predstavila in začela prodajata modele s tehnologijo mini LED v običajnih diagonalah in po, vsaj upajmo, kolikor toliko dostopnih cenah. Čeprav se mikro LED in mini LED sliši kot nekaj zelo podobnega, sta to v resnici povsem različni tehnologiji. Mikro LED je poskus iznajti zamenjavo za OLED z anorganskimi diodami, ki so vsak svoj vir svetlobe in ki so odporne na »staranje«. Mini LED pa predstavlja zgolj malenkost drugačno (odzadnjo) osvetlitev zaslona LCD, v konkretnem primeru verjetno takega s kvantnimi pikami. Lani so v prodajo že prišli prvi prenosniki s tovrstnimi zasloni in navdušili z odličnimi kontrasti. Proizvajalci tu uporabljajo precej manjše sveteče diode (»ledice«) kot pri običajnih zaslonih, zato jih je lahko precej več (nekaj deset tisoč), razporejenih po celotni površini zaslona, in ker jih lahko elektronika posamično vklaplja in izklaplja, je mogoče na ta način priti do precej boljše črnine kot sicer pri LCD-jih. Vsekakor bo to zanimivo videti v praksi, kajti črnina blizu tiste, ki jo ponuja OLED, združena z večjo svetilnostjo (pomembno za HDR), bi lahko bila super kombinacija. Tudi 120-herčno osveževanje za nove igralne konzole ne bi smelo biti problem. Želim pa si, da bi Samsung podprl še format Dolby Vision, ki ga pri svojih vsebinah za napredni HDR uporabljata storitvi Apple TV+ in Netflix. Vendar se bojim, da se to zaradi spodbujanja lastnega (sicer odprtega) formata HDR10+ (tovrstne vsebine ponuja Amazon Prime Video) ne bo zgodilo.

Orjaški televizor s tehnologijo mikro LED. Foto: Samsung

Telefoni Galaxy S21 bodo glede informacije, ki so že ušle na internet, nekoliko hecna družina. S21 Ultra bi utegnil biti odličen, saj bo druga generacija foto-video sklopa s 108 milijoni pik in periskopskim zumom verjetno bistveno izboljšana. Tudi »evropski« procesor Exynos 9100 bo morda končno primerljiv s Snapdragonom (888), ki ga bodo znova vgrajevali v ameriško različico telefona. Ta naj bi tudi ohranil premijske materiale in (rahlo) ukrivljenost zaslona. Po drugi strani pa naj bi osnovna S21 in S21+ dobila raven zaslon in plastično hrbtišče v slogu Note20 in S20 FE. Drugo me ne moti, če je cena ustrezna, za zaslon pa bom malce žalosten, kajti ukrivljeni so mi všeč, dajo telefonu bolj seksi videz, in z njimi nima težav ne glede neželenih pritiskov ne glede robustnosti. Pri fotoaparatu upam na pravo optično povečavo, ne zgolj izrez s 64-milijonskega tipala, nič ne bi bilo odveč niti hitrejše polnjenje. Vendar glede na kar glasne namige, da bo Samsung sledil Applovemu »zgledu« in v škatle ne bo več prilagal polnilnikov, ni nujno, da bo na tem področju kakšna sprememba. Kar se tiče samega prilaganja polnilnikov, tudi Xiaomi jih je že odstranil iz prodajnega paketa pri Mi 11, pa sem mnenja, da bi jih proizvajalci vseeno morali pripraviti določeno količino in jih ponuditi kupcem telefonov. Zastonj, seveda. Morda ne najhitrejših, že 18W bi zadoščalo. Kdor ga potrebuje, naj ga vzame, kdor ne, se mu odpove. In kdor hoče hitrejšega, denimo 30W ali več, če telefon to podpira, naj kupi takega. To bi se mi zdela povsem v redu rešitev, ki bi še vedno lahko nekaj pripomogla v ekološkem smislu.

Nobena skrivnost pa ni, da so v Samsungu, četudi tega javno ne bodo priznali, večino razvoja in pozornosti usmerili v mobilne naprave s prepogljivimi (izvlečnimi, …?) zasloni, kjer so v precejšnji prednosti pred konkurenco in jo kajpak želijo ohraniti ter čim več kupcev svojih najdražjih telefonov usmeriti v novo kategorijo. Vsekakor lahko letos pričakujemo tako novega Folda kot Flipa, morda jih bo celo več. Vsaj eden bo zanesljivo s srednjerazrednim procesorjem in ostalimi lastnostmi, da bo zaradi tega dosegljiv večjemu številu potencialnih kupcev. Za Fold3 bi si želel, da bi ga nekoliko razširili, ker bi bil tako še bolj uporaben, a bo glede na prve indice ostal dokaj ozek (kadar je zaprt) oz. kvadraten (ko je odprt v »tablico«). Največji izboljšavi pa bi bili boljša zaščita zaslona, kajti zdajšnja folija hitro nabira tako umazanijo kot praske ter povzroča preveč odbleskov, ter optimizacija izbrabe zasonske površine ali z drugimi besedami ignoriranje luknje za fotoaparat, zaradi katere zdaj neizkoriščen ostale celoten pas ob strani. Slednje dodelave bi bili seveda lahko deležni tudi uporabniki Folda2.

Tako naj bi izgledali telefoni družine Galaxy S21. Foto: WinFuture

Ob tem bo zanimivo videti, ali bo Samsung vztrajal z linijo Galaxy Note. Nekaj časa so govorice potrjevale moje razmišljanje, ba to vlogo kmalu prevzel Fold, vendar je Samsung kasneje zagotovil, da se Note še ne poslavlja. Morda letos res še ne, a ta odločitev zagotovo ni več daleč, prepogljivi telefon pa bo najbrž že v tretji izdaji dobil pisalo S Pen. Vsekakor se ne bi čudil, če bi v družini Note letos znova dobili en sam model namesto dveh.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Pri tablicah bi rad končno videl kakšno cenovno ugodno z res dobrimi strojnimi lastnostmi, ki bi lahko konkurirala iPadu. To pomeni najmanj kakovosten zaslon in (stereo) zvočnike, zmogljiv procesor, dovolj pomnilnika in aluminijasto ohišje. Z zmožnostmi nadomestiti prenosnik, v čemer so Samsungove naprave z namiznim načinom (DeX) uporabnejše od Applovih. Prav tako ne bi imel nič proti, če bi predstavili kakšen cenejši chromebook in se morda tudi v Evropo vrnili s prenosniki. Pred leti so ponujali privlačne, tako po izgledu in lastnostih kot cenovno.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Matjaž, hvala za napisano, ker pa si že omenil dex, bi te prosil, če bi raziskal kaj vse le ta dandanes zmore in kaj je potrebno za povezavo z monitorjem, prenosnikom…. ( Žično, brezžično..)

    • Ravno te dni sem se spet začel malo bolj igrati z DeX-om. Zadeva je vsekakor zanimiva in je že kar nekaj napredovala, ima pa tudi še nekaj slabosti. Bom enkrat naredil članek in video o tem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja