Napovedi, pričakovanja in želje za 2021 – Apple
Matjaž Ropret 6. januarja 2021 ob 11:32

Če smo začeli s Samsungom, potem lahko nadaljujemo zgolj in samo z Applom. Tudi pri tem podjetju se obeta pestro leto, kakršno je bilo kljub pandemiji že lansko. Kar zgolj kaže, da je kalifornijska korporacija še naprej v samem vrhu pri logistiki in proizvodnih zmožnostih.

Lani je Apple predstavil kar peterico modelov iPhone – jeseni štiri z oznako 12 in že pomladi novega SE –, seveda pa je največji potencialni premik sprožil s procesorjem M1 in novimi računalniki Mac na njegovi osnovi. S tem je že Macbook Air postal toliko zmogljiv, da ga je mogoče uporabljati tudi za zahtevnejše naloge, obenem pa ponuja približno deset ur delovanja z enim polnjenjem baterije in je popolnoma tih ter nikoli vroč. Iz prestižnega ultralahkega prenosnika se je naenkrat prelevil v najbrž najboljši nakup med prenosniki z zaslonom, manjšim od 14 palcev, in izjemno vsestranski računalnik, četudi mu manjka še kakšen priključek.

Celotna linija iPhone 12 je prav tako zelo dovršena, čeravno ne prinaša česa tako prelomnega kot računalniki z lastnim procesorjem namesto Intelovih. Vseeno pa razveseljivo, da imajo po novem vsi zaslon OLED in tudi nekatere novosti na foto in videu področju so zanimive za naprednejše uporabnike. Marsikdo pa se je razveselil predvsem dizajna, ki spominja na čase štirice in petice.

Seveda ni bilo vse idealno pri Applu. Omenjeni izdelki so v absolutnem smislu še vedno dragi, četudi uporabnikom, ki jih znajo v polnosti izkoristiti, ponujajo dokaj dobro razmerje med ceno in zmogljivostmi. Toda za precenjene slušalke Airpods Max tega ni mogoče trditi. Poleg tega linija iPhone 12 ni navdušila tistih, ki gledajo predvsem na tehnične lastnosti (»specifikacije«), saj je ostala pri osveževanju zaslonov s 60 Hz. Tablice iPad Pro s svojimi programskimi omejitvami ob novih Macbookih, ki lahko poganjajo tudi aplikacije z operacijskega sistema iOS, vse bolj izgubljajo smisel, osnovni iPad pa doživlja zgolj manjše popravke in tako v nekaterih pogledih deluje že malce zastarelo. Apple Watch ohranja svoje mesto na piedestalu pametnih ur, toda izboljšave s pete na šesto generacijo so bile majhne in dizajna smo se tudi tu po toliko letih že malo naveličali.

Letos predvsem profesionalne uporabnike Macov najbolj zanima, kdaj in v kakšni izdaji prihajajo še nadaljnji modeli z Applovim »silicijem«. Najsi bo to M1X ali kakorkoli bodo zmogljivejše procesorje označevali, jih nekateri res že težko pričakujejo. Še posebej po tem, kar smo videli pri M1. Mac Mini, Macbook Air ter osnovni Macbook Pro določenim profilom uporabnikov ne zadoščajo, tako zaradi določenih lastnosti samega računalnika (premalo priključkov, premajhen zaslon, …) kot zaradi omejitev procesorja M1, ki ne more naslavljati več kot 16 GB delovnega pomnilnika, ima omejene grafične zmogljivosti in nasploh kljub svoji odličnosti ni ravno zasnovan za najzahtevnejša opravila, kot so montiranje videa, 3D-modeliranje, grafično oblikovanje, napredno programiranje in podobno. Letos zagotovo lahko pričakujemo popolnitev linije Macbook Pro z različicami, osnovanimi na Applovih procesorjih. Ali bo med njimi MBP 14 z nekoliko večjim zaslonom od zdajšnjih MBP 13, o katerem se že dolgo šušlja, je seveda nemogoče zanesljivo napovedati. Povsem mogoče pa je, da bi ga Apple končno le predstavil in da bo vanj vgradil zaslon s tehnologijo mini LED. Poleg tega je verjetno na seznamu za razkritje v tem letu še prvi Mac Pro z novim čipom. Koliko jeder, glavnih in grafičnih, bo deležen, je prav tako nehvaležno napovedovati. Govorice pa omenjajo 32 ali celo več jeder (M1 jih ima 8 ter še 8 grafičnih), mogoče tudi večprocesorske izvedbe. Oboje je glede na odlične temperaturne lastnosti povsem možno.

Za iPhone 13 je vsaj dvoje povsem zanesljivo, še tretje pa najmanj zelo verjetno, če že neobhodno. Dizajn bo po lanski spremembi ostal enak in prehoda na priključek USB-C ne bo. Kvečjemu bo eden od novincev že povsem brez fizičnega utora, morda bo njegovo vlogo zamenjal magnetni priključek (na kar bi že lahko nakazovala uvedba MagSafe pri iPhonu 12). Skoraj zanesljivo pa je tudi 120-herčno osveževanje zaslona, kajti tokrat se Apple ne bo mogel več izogniti hudim kritikam, če bo znova ostal pri 60 Hz. Obetajo se tudi določene spremembe pri samem fotografskem hardveru, menda naj bi bil ultraširoki objektiv deležen novega tipala. In če je odstranitev priključka Lightning v rubriki možno, lahko vnovično uvedbo čitalnika prstnih odtisov (TouchID), v stranski tipki (kot pri iPadu Air) ali v zaslonu kot pri večini androidnih telefonov, uvrstimo pod malo verjetno. Apple zelo redko nekaj (strateško) stori in kasneje spremeni odločitev. Ali bo letos prišel še novi SE, je bolj nejasno. Občutek pa mi pravi, da ga ne bo, temveč bi ga lahko ugledali kvečjemu prihodnje leto, morda v ohišju iPhona 12 Mini in s kombinacijo takrat aktualnih ter nekaterih starejših sestavnih delov.

Med novostmi, ki definitivno prihajajo, je nova generacija slušalk Airpods. Prevzele naj bi (v grobem) obliko modela Airpods Pro, vendar bodo menda še naprej brez aktivnega izničevanja hrupa. Zagotovo pa lahko pričakujemo boljši zvok in določene izboljšave glede povezljivosti ter vklapljanja v Applov ekosistem. Znotraj tega je ena od zapostavljenih naprav predvajalnik Apple TV, ki skoraj mora dobili posodobitev s podporo za Dolby Vision in Dolby Atmos, boljšim daljinskim upravljalnikom in še kakšno izboljšavo. Čim prej, tem bolje.

Nekaj dela Apple čaka s tablicami iPad Pro, ki so lani dobile zgolj kozmetično osvežitev ter zanimivo, a predrago zunanjo tipkovnico, in je bilo skoraj bolje kupiti model iz l. 2018. Od jeseni naprej pa seveda Macbook Air. Ali bosta v ponudbi ostala oba modela (z 11- in 12,9-palčnim zaslonom) in s čim ju lahko znova naredijo zanimiva, za zdaj še ni konkretnih informacij, vsekakor pa ta linija izdelkov še ni potrdila prave vrednosti in visokoletečih napovedi.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

V 2021 seveda še ne bomo ugledali Applovega avta, a če bi bilo res kaj na govoricah, da ga korporacija (znova) razvija in namerava začeti prodajati v letu 2024, bi se morali najkasneje prihodnje leto na cestah in testnih poligonih pojaviti prvi primerki. Ti pa zagotovo ne bi ušli profesionalnim lovilcem zakamufliranih preizkusnih vozil. Osebno se mi sicer zdijo napovedi o tem, da bi Apple začel izdelovati avtomobile, še malo bolj pobožne želje in daleč od realnosti kot tiste o Applovih televizorjih pred leti. Avtomobilska industrija je popolnoma drugačna, Apple na tem področju in tudi glede baterij nima kakšne resne ekspertize, z avtomobili ne bi ustvarjal velikih marž, kot jih s telefoni ali slušalkami, pa še dodatno mrežo prodajnih salonov in servisov bi moral zagotoviti. Pustim se presenetiti, vendar to zgodbo prav zelo ne verjamem.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja