Napoved nekaterih letošnjih glavnih tem in tehnologij
Matjaž Ropret 25. januarja 2020 ob 06:46

Pogledali smo že, kaj za letos pripravljajo posamezni proizvajalci, tako tehnoloških naprav kot avtomobilov. Zdaj pa je čas, da še pred prvimi velikimi predstavitvami dobimo širšo sliko, kaj nas čaka v letu 2020.

Seveda je nemogoče napovedati posamezne dogodke in afere, lahko pa dokaj dobro ocenimo, katere tehnologije in trendi bodo v ospredju. Navsezadnje so prvi tedni leta že nakazali, s čim se bomo ukvarjali tudi v prihodnjih mesecih.

Telefoni so spet zanimivi

Pri pametnih telefonih se obeta razburljivo leto, če bo Google dobil dovoljenje za poslovanje s Huaweijem ali ne. Verjetno bomo v nekaj tednih vedeli, kakšno različico Androida bo drugi na lestvici proizvajalcev uporabljal v prihodnje. Če bo ostal na samem, bodo zagotovo drugi kitajski proizvajalci poskušali to izkoristiti za dodatni prodor v Evropi, mogoče se po aktivneje poskušal vrniti kateri od padlih velikanov.

Telefoni bodo imeli še več fotografskih objektivov in tipala z več kot stotimi milijoni točk bodo že bolj vsakdanja. Enako velja za zaslone z višjo frekvenco osveževanja, kar prinaša bolj gladko premikanje vsebine. Pričakujemo tudi kakšno eksperimentiranje z materiali in baterijami. Pa seveda bo veliko več mobilnikov s podporo za omrežja 5G in tudi njihove cene bodo padle. Seveda polemika okrog te omrežne tehnologije ne bo pojenjala. Prav tako ne bodo več osamljeni izdelki s prepogljivimi zasloni, kakršna sta Samsung Galaxy Fold in Motorola Razr, ki se bodo najbrž do konca leta približali ceni tisoč evrov.

Borba okrog prepoznavanja obrazov

Že začetek leta je prinesel prve obrise nove velike teme. Evropska unija menda razmišlja kar o nekajletni prepovedi tehnologije prepoznave obrazov, saj ta lahko zelo posega v zasebnost državljanov. Celo Googlov šef Sundar Pichai se je oglasil, ali pa njegov oddelek za odnose z javnostmi v njegovem imenu, in podprl to idejo. Microsoftov glavni pravnik Brad Smith pa jo je označil kot neprimerno, saj da ne gre nečesa kar v celoti prepovedovati zaradi morebitnih slabosti tu ali tam. Potem so se pojavili zapisi o podjetju Cleraview AI, ki z vseh mogočih spletnih storitev vleče fotografije obrazov in jih obdeluje ter prodaja policiji. Twitter jim je prepovedal, da se pasejo po njegovi platformi in zaukazal izbris fotografij. Vsekakor bo na tem področju v prihodnje pestro.

V iskanju nove zaslonske tehnologije

Televizorji LCD napredujejo le še po kapljicah, modeli OLED ohranjajo prednost pri kakovosti prikaza, a v splošnem tudi cenovni nivo. Zato se industrija trudi z novo tehnologijo, ki bi enake črnine, kontraste in barve lahko ponudila ceneje. Mikro LED in podobni poskusi so blizu, a še ne povsem nared za množično proizvodnjo. Zato letos prav veliko premikov pri televizorjih ne bo. Večina jih bo vendarle podpirala vse aktualne standarde za sliko HDR (HDR10, HDR10+, HLG in Dolby Vision), slabše pa bo s popolno podporo priključku HDMI 2.1, ki omogoča osveževanje slike pri 120 Hz in še nekatere dobrobiti za igričarje, saj jo mnogi proizvajalci še vedno opuščajo. Več poudarka bo na zvoku in aplikacijam za čim več pretočnih storitev.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Računalniki (le še) za ustvarjalne

Na računalniškem področju se lahko veselimo večje konkurence. AMD je predstavil novo generacijo procesorjev za prenosnike, tako da Intel morda le ne bo več edini ponudnik zmogljivih čipov. Ni nujno, da bodo cene bistveno padle, vsaj nekoliko pa bi lahko. Toda proizvajalci bodo še več poudarka dali prenosnikom z dobro kalibriranimi zasloni in drugimi lastnostmi, ki zanimajo video ustvarjalce, fotografe, oblikovalce in še koga. S tem pa je mogoče držati dobre marže. Prihajajo tudi prvi prenosniki s prepogljivimi zasloni. Kakšna bo njihova uporabnost, pa je še prezgodaj govoriti.

Še nekatere napovedi za letos in za novo desetletje sem zbral v članku Po desetletju pametnega telefona prihaja …

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja