Nanlite Litolite 5C: Prilagodljiva luč za ustvarjalne
Alan Orlič 5. januarja 2021 ob 12:10

Luči s svetečimi diodami za video in fotografijo so že nekaj let stalnica, a vsake toliko nas kakšen izdelek preseneti.

Tokrat so za to poskrbeli Kitajci, bolj natančno podjetje Nanlite z majhno LED-lučjo Litolite 5C. Z merami 108 x 22 x 60 mm je med manjšimi, po drugi plati pa je zato lahko z nami praktično vedno, ker ne zasede veliko prostora. Petdeset svetečih diod je razdeljenih v tri skupine, dve večji imata belo in rumeno barvo, manjša z osmimi diodami je večbarvna. Ideja je namreč preprosta, na eni strani poskrbeti za čim večji temperaturni razpon klasičnih svetil (v Kelvinih od 2800 do 7500) ter na drugi strani z barvnimi diodami poskrbeti za dodatne efekte.

V paketu poleg luči dobite še mehčalec svetlobe (»difuzor«), polnilni kabel USB ter zaščitno torbico. Priključek za polnjenje je USB-C, kar zmanjša število potrebnih kablov. Luč je na zadnji strani namagnetena, ima pa tudi klasičen navoj za fotografski stativ. Zadaj je še manjši zaslon, za upravljanje skrbijo štirje gumbi. Uporabljamo jo lahko na kar nekaj načinov, od klasične osvetlitve do uporabe luči za učinke. Pri klasični osvetlitvi lahko nastavimo moč, barvno temperaturo in barvno odstopanje med zeleno in rdečo. Če imamo več virov svetlobe, lahko na ta način slednjo prilagodimo ostalim, kar bodo cenili predvsem video snemalci.

V načinu RGB lahko izbiramo moč in barvo svetlobe med 32.000 odtenki. Zadnji način omogoča različne stroboskopske efekte oziroma prehajanja od ugasnjene luči do polne moči, različne barvne prehode, simulacijo pokvarjene žarnice, TV-ekrana, policijskih luči in še kaj bi se našlo.

Nanlite Litolite 5C tako poskuša zadovoljiti foto in video svet ter pokazati kaj več kot konkurenca. Načinov uporabe je kar nekaj, od osvetlitve za video na različne načine, do uporabe v fotografiji. Mi smo se na primer igrali z risanjem z lučjo. Ker je majhna, je primerna tudi za makro posnetke. Baterija pri polni moči zdrži dobro uro in pol, pri manjših močeh brez težav nekaj ur. Poleg tega nas je presenetila tudi kvaliteta izdelave, ki presega podobne pri konkurenci.

Pri takem proizvodu je bolj kot kaj drugega omejitev predvsem uporabnikova domišljija. Upoštevati pa morate, da gre vseeno za dokaj omejen vir svetlobe, zato ne pričakujte, da boste s tako majhno lučjo razsvetljevali prostor. Morda še največ o njeni uporabnosti povedo preizkusne fotografije, a da vam še malo zapletemo vse skupaj, največkrat sta potrebna vsaj dva vira svetlobe.

HVALIMO:
  • Ponuja veliko kreativnih možnosti
  • Med manjšimi tovrstnimi lučmi
  • Kakovostna izdelava
GRAJAMO:
  • Svetilnost ne presega velikosti

Cena: 89,90 evrov

Posodil: MekMek

Avtor Alan Orlič
mm
Alan je s pisanjem člankov začel leta 1997 za revijo Moj mikro. Pokrival je programsko in strojno opremo, nazadnje predvsem digitalno fotografijo in vse, kar je povezano z njo. Članke je pisal tudi za druge medije, kot so Svet in ljudje, Joker in Delo. Trenutno si služi kruh kot informatik, ki upa na boljše čase za slovenske pisce tehnoloških člankov.
Alan Orlič - prispevki
1 komentar
  • Prav fino da ste jo dobili na test, jo imam že kak mesec in je super. Izredno prav mi pride tudi pri videokonferencah. Ustvarim res lepo svetlobno ozadje. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.