Namesto samsunga samsung, ali raje kaj drugega?
Matjaž Ropret 12. oktobra 2016 ob 08:37

Zdaj, ko je Galaxy Note7 mrtev, se porajata dve vprašanji. Prvo je seveda, kako bo to vplivalo na Samsung. Po naših predvidevanjih ne tako katastrofalno, kot se mogoče kdo boji, vsaj v Evropi. Drugo, bolj potrošniško vprašanje pa je tudi logično – kaj kupiti namesto telefona, ki se bo neslavno zapisal v zgodovino.

Kakšnega drugega samsunga

galaxys7edge1Ne glede na pomisleke in asociiranje vnetljivega modela z vsemi Samsungovimi telefoni bo za večino potencialnih kupcev prva in najbolj naravna izbira nekaj drugega iz Samsungovega portfelja. Glede na skoraj enake strojne lastnosti, z izjemo pisala in še nekaterih malenkosti, bo najbrž marsikdo pogledal proti Galaxyju S7 Edge. Seveda pa sta prav pisalo in mogoče še malenkost večji zaslon tisto, kar je te iste kupce prej odvračalo od nakupa S7 Edge, ki je na voljo že od marca. Toda, glede na to, da je (bil) Note7 v bistvu edini zmogljiv telefon s pisalom, je druga korejska sedmica z ukrivljenim zaslonom najbližje pokopanemu zapisnikarju. Če bo Samsung zasledoval poslovne cilje in znižal njegovo ceno, bo sploh dober nakup.

Prestop v jabolčni tabor

iphone7tretjaDrugi očiten kandidat je iPhone 7 Plus. Poleg Samsungovih najbolj »pravi« premijski telefon, med drugim ponuja tudi resno novost – dvojni fotoaparat s širokokotnim in portretnim objektivom. Poleg tega je bolj primeren za resno delo kot manjši iPhone zaradi večjega in bolje izkoriščenega zaslona. Cena je podobna ali malo višja kot pri ukinjenem Note7.

Mogoče kakšen Huawei?

Ambiciozni kitajski proizvajalec bi lahko najbolje vnovčil Samsungove težave, še posebej na domačem trgu. Ima ogromen marketinški proračun, ki ga je zadnji dve leti uporabil za preboj tik pod vrh, in tudi spodobno paleto izdelkov. Po velikosti je od tistih, ki so naprodaj v Sloveniji, seveda najbližje napol googlovski Nexus 6P, ki pa najbrž ne bo več dolgo na voljo. Z nadgradnjo na android 7.0 je pridobil tudi možnost razdeljenega zaslona na dve aplikaciji, sicer pa je še vedno precej zmogljiv, ima lep zaslon in zelo kakovosten fotoaparat. Pestita ga dve hibi – slaba vzdržljivost baterije in počasnost fotoaparata. Tudi Huaweijev paradni izdelek P9 naj bo v ožjem izboru, je pa ta telefon nekoliko manjši in predvsem glede igričarskih in videosnemalnih sposobnosti nekoliko za najboljšimi. Prihajajoči Nova plus je večji in snema v 4K, toda sicer sodi bolj v srednji kot v zgornji razred.

nexus6ptretjaKaj pa Googlov Pixel?

Google je nedavno predstavil telefona Pixel in Pixel XL, ki sta strojno enaka, razlika je le v velikosti. Manjši za potencialne kupce Note7 odpade, večji bi lahko prišel v poštev. Razen pisala in vodotesnosti na papirju ponuja vse, vprašanje pa je, kdaj bo na voljo v Sloveniji. Naprodaj seveda je htc 10, ki je najbrž služil za osnovo obeh pikslov, saj ta dva izdeluje HTC. Vendar je tudi desetica, čeprav kakovosten, manjši telefon kot si ga želijo kupci Samsungovega tablifona.

LG ne bo vnovčil fiaska lokalnega konkurenta

Korejski LG je neposrečeno poskušal z modularnim G5, ki bi bil brez te lastnosti lahko izjemen telefon. Novi V20, ki je zagotovo neposreden konkurent Note7, pa v Sloveniji letos še ne bo naprodaj.

Mogoče Sony Xperia XZOneplus3spredaj1

Naslednji vrhunski Sony bi utegnil biti zanimiv izdelek, še posebej če sodimo po dobrih vtisih, ki jih je med preizkusom pustila manjša in manj zmogljiva Xperia X compact. Vendar ga še ni pri operaterjih in tudi na test ga še nismo dobili, zato ga za zdaj težko priporočimo.

Ne pozabite na Oneplus 3
Nazadnje pa še eden naših letošnjih favoritov. Za polovično ceno ponuja skoraj vse, kar premorejo Samsungovi aduti, le za odtenek slabše.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.