Namesto mesečne kvote 2019 gigabajtov na leto
Matjaž Ropret 15. novembra 2018 ob 12:20

Navajeni smo, da gigabajte v naročniških paketih mobilne telefonije štejemo mesečno. V Telekomu Slovenije pa so danes začeli ponujati paket Vse dobro za 24,99 ali 19,99 evrov mesečno, ki prinaša 2019 GB prenosa podatkov na leto. Povprečno je to malo več kot 168 GB na mesec, kar presega dozdajšnje največje količine v paketih, ki niso namenjeni izključno dostopu do interneta.

Telekomov paket Vse dobro torej vsebuje 2019 GB v posameznem koledarskem letu, od 1. januarja do 31. decembra. Kdor pa bo na ta paket prešel že letos ali sklenil novo naročnino z njim, bo tudi za letos dobil tolikšno količino, ki bo prav tako veljala do konca leta. Torej se bo do takrat lahko nagledal serij in filmov, tudi v 4K. S prvim januarjem bo nato imel novih 2019 GB, ki pa jih bo treba razporediti čez dvanajst mesecev. Vendar to ne bi smelo biti pretežko. Mesečne omejitve sicer ni, lahko vse porabiš že v enem mesecu, če te je volja. Znotraj EU bo naročnikom tega paketa vsak mesec brez doplačila na voljo 9323 MB oz. 9,1 GB prenosa podatkov. Tu je logika še vedno mesečna, ne letna. Hitrost pretakanja podatkov v domačem omrežju pa bo do 150/50 Mbs.

Za ostale storitve je prav tako še vedno v veljavi mesečno obračunavanje. Klici v Telekomovem omrežju so sicer neomejeni, za klice v ostala omrežja in sporočila (sms in mms) pa bo mesečno na voljo 2019 enot. To se mogoče sliši slabše od neomejenih količin, ki jih ima večina konkurenčnih paketov, vendar je verjetno še vedno dovolj. Če ne, pa bo treba kaj doplačati. Za vsako minuto klica 21 centov, za sms ali mms pa devet centov (v tujini se mms plača kot prenos podatkov). Tukaj si je Telekom verjetno pustil odprta vrata za nekaj dodatnega zaslužka, glede na to, da naročnikom za precej ugodno ceno daje veliko podatkovnega prenosa.

V uvodu sem omenil dve ceni. Prva, 24,99 evrov, predstavlja redno naročnino paketa. Tako ceno bodo plačevali vsi, ki ne bodo sklenili vezave. In naročniki z vezavo po njenem izteku. Kdor pa se bo vezal za 12 ali 24 mesecev, pa bo v tem času plačeval 19,99 evrov. Upajmo samo, da ne bo Telekom znova nepričakovano hitro ukinil tega paketa in uporabnike prestavil na kakšnega drugega, kar je v preteklosti že počel (spomnite se paketa Eurobasket). Domnevam, da tega nima v načrtu, glede na to, da daje letne količine. Ni pa izključena kakšna podražitev čez čas … Menjava paketa sicer stane 10,95 evrov, možnosti »družinskega« dodajanja številk pa tu ni.

Pa še nekaj drobnega tiska oz. opomb, ki jih mogoče tam sploh ne bo mogoče prebrati. Ko bi (bo?) naročnik dosegel 2019 GB, se mu prenos podatkov ustavi. Lahko pa takrat zakupi dodatne količine. Neporabljene količine se ne prenašajo v naslednje koledarsko leto, ampak zapadejo. Kdor se veseli, da bo zdaj kar s telefonsko naročnino veselo prenašal filme z, recimo temu vprašljivih virov, se morda veseli prehitro, ker pri vodilnem operaterju veljajo pogoji poštene uporabe. Za gledanje legalnega pretočnega spletnega videa pa je ta paket zagotovo odličen in pri njem odpade vsakršna potreba po opcijah, ki niso čisto v duhu internetne nevtralnosti.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja