Namesto HBO Max je zdaj tu Max, z dvakratnim obsegom vsebine, športom in višjo ceno
Matjaž Ropret 23. maja 2024 ob 11:52

S precejšnjo zamudo za ZDA in še nekaterimi državami je zdaj tudi v Evropi pretočnik HBO Max postal Max, vanj so vključili še športne prenose s programov Eurosport, ki jih je treba doplačati (za dokaj ugodno ceno). Samostojno je Max dražji od predhodnika in pri operaterjih ne nudi več enakega nivoja slike in zvoka kot prej.

Storitev Max je družba Warner Bros. Discovery (WBD) pod vodstvom Davida Zaslava v ZDA ponudila pred dvema letoma (aprila 2022), sprva z namenom, da v njej združi celoten nabor vsebin, vendar so se kasneje odločili, da vseeno obdržijo tudi pretočnik Discovery+ z oddajami, ki jih sicer vrtijo televizijski programi Discovery. Max naj bi vseeno nudil precej več vsebin kot prejšnji HBO Max, v WBD za Evropo obljubljajo podvojitev kataloga. To je sicer težko videti na prvi pogled, še posebej, ker so izpostavljeni isti ali podobni naslovi kot prej, so pa razdelki nekoliko drugačni, saj sta poleg serij in filmov svojega deležna še HBO (za vsebine s teh programov) in šport, do katerega še pridemo. Med naslovi, ki jih poudarjajo ob začetku delovanja nove storitve so denimo druga sezona serije Zmajeva hiša (House of the Dragon S2) ter serije Zadnji preostali (The Last of us), Beli lotos, Evforija ali Pravi detektiv: Nočna dežela, oddaje s programov Discover, kot so Zaročenka za 90 dni, Tortni kralj, Zlata mrzlica in Goli in prestrašeni. Ter filmi Dune 2, Wonka, Barbie, Joker in Harry Potter. V športnem odseku si bodo vsi naročniki lahko ogledali celotno dogajanje na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Parizu.

Povečanje obsega knjižnice je s seboj prineslo tudi (neizbežno?) podražitev. Za tiste, ki se bodo na storitev naročili samostojno, na spletu, namreč z enak nivo (Premium) – s sliko 4K (Dolby Vision), zvokom Dolby Atmos ter možnostjo sočasnega gledanja na štirih napravah in 100 prenosi vsebin na naprave za gledanje brez povezave v internet – namesto prejšnjih 6,99 evrov stane 9,99 evrov na mesec, torej je dražji za dobrih 40 odstotkov. Letna naročnina stane 99,90 evrov, kar pomeni nekaj prihranka, vendar onemogoča kolobarjenje med pretočniki na vsakih nekaj mesecev, kar je lahko učinkovita strategija za tiste, ki nočejo hkrati plačevati več kot enega ali morda dveh. Na voljo je tudi cenejša možnost Standard s sliko polne visoke razločljivosti, gledanjem na dveh napravah naenkrat ter 30 prenosi na naprave, ki pa je tudi dražji od starega, edinega pri HBO Max, saj stane 7,99 evrov na mesec oz. 79,90 evrov na leto. V Sloveniji ni naročnine z oglasi, ki jo ponujajo v nekaterih zahodnoevropskih državah (kjer pa so naročnine še dražje).

Operaterji imajo v svoje pakete oz. opcije vključen osnovni nivo Standard in za zdaj ne omogočajo nadgradnje na Premium in tudi ne dokupa športnega dodatka. S tem je na žalost storitev za gledalce prek operaterjev storila korak nazaj. Kajti prej je bilo mogoče uživati v izvrstni sliki 4K in v formatu Dolby Vision, če ga TV podpira, ter tudi naprednem prostorskem zvoku, zdaj pa je treba za to Max naročiti posebej, kar je popolnoma nesmiselno za tiste, ki ga že imajo vključenega v operaterskem paketu. Razlog za opisano je v tem, da se Warner Bros. Discovery ni z operaterji pravočasno dogovoril za novo pogodbo, ki bi operaterjem omogočala ponujanje opcij. Vsekakor upamo in enak je po naših informacijah sentiment pri operaterjih, da bodo to v doglednem času uredili.

Športni dodatek, ki vključuje vsebine (prenose) s programov Eurosport, je sicer strani dokaj ugoden. Nudijo ga namreč za tri evre na mesec. Posamična naročnina na pretočnik Eurosport stane pet evrov na mesec. Kot rečeno, pa se je na šport mogoče naročiti samo neposredno pri ponudniku (WBD), ne pa pri operaterjih.

Aplikacija Max je nova, zato jo je treba tudi naložiti na novo. Ponekod bo morda prejšnja HBO Max sama ponudila možnost povezave v trgovino, ponekod pa sem dobil obvestilo o napaki. Tudi s prijavo v novo aplikacijo je različno. Na telefonih je prepoznala prejšnjo (v HBO Max) in me prijavila samodejno, na televizorju pa sem moral uporabniško ime in geslo vnesti znova.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja