Namesto HBO Go morda še letos prihaja HBO Max
Matjaž Ropret 16. februarja 2021 ob 11:31

Ameriško podjetje AT&T je napovedalo, da bo naročniško storitev pretočnega videa HBO Max poleti razširilo v Srednjo in Južno Ameriko, do konca leta pa še v Evropo. Povsod bo, za razliko od ZDA, nova storitev nadomestila obstoječo HBO Go. S povsem novo aplikacijo in razširjenim katalogom vsebin.

HBO Max je lani pomladi štartal v Severni Ameriki, kjer se je kot tretja možnost pridružil HBO Go in HBO Now. Za zdaj še vedno sobivajo vse tri storitve, kar med uporabniki ustvarja rahlo zmedo, in krovno podjetje še ni oznanilo kakšnega združevanja v eno. Prav to pa bo storilo na »tujem«, kjer bo z uvedbo nove storitve naročnike na HBO Go migriralo na Max. Konec junija bodo najprej na vrsti 39 držav oz. »ozemelj« v Južni Ameriki in karibskem otočju, nato pa predvidoma jeseni sledijo nordijske države, srednja Evropa, Portugalska in Španija.

V primerjavi s prejšnjimi storitvami, ki pretežno temeljijo na serijah lastne produkcije, filmih studia Warner (tudi v lasti AT&T), Disneyjevih risankah in še nekaterih drugih vsebinah, je HBO Max bistveno razširil knjižnico. Predvsem z vsebinami izpod dežnika WarnerMedia, kot so risanke s programov Cartoon Network in Looney Tunes, serijami, filmi in dokumentarci studijev HBO, Warner Bros, New Line, DC, CNN, TNT. Pa tudi z vsebinami od drugod. Ali bo to pomenilo povišanje mesečne naročnine, še ni jasno. V ZDA je cena enaka – 15 dolarjev na mesec – kot za prejšnjo storitev HBO Now. Tamkaj je sicer HBO Go, ki ga poznamo tukaj, zgolj podaljšek naročnine pri kabelskem operaterju, nikoli ga niso ponujali samostojno. Dolgo je bilo tako tudi v Sloveniji, toda zdaj je že nekaj let mogoče to storitev naročiti neposredno na spletu.

HBO Go

Spremembi, ki si ju želimo z novo storitvijo, sta izboljšan uporabniški vmesnik, predvsem glede odkrivanja in iskanja vsebin, ter slika in zvok v skladu s sodobnimi standardi. Pri HBO Go je slika še vedno zgolj v polni visoki razločljivosti, zvok pa v formatu Dolby Digital. V ZDA je za božič na HBO Max premiero doživel film Wonder Woman 1984, ki je bil prvi v razločljivosti 4K z dodatkom HDR-ja (Dolby Vision) in z zvokom Dolby Atmos. V AT&T pa so takrat napovedali, da bo letos sledilo še več naslovov v tovrstni kakovosti. Glede na to, da so Amazon Prime Video, Apple TV+, Disney+ in Netflix že povsem posvojili vse omenjeno (Apple, Disney in Netflix za napredni HDR zagovarjajo Dolby Vision, Amazon pa HDR10+), je vse manj časa za odlašanje z dodajanjem tovrstne slike in zvoka.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja