Namesto da deliš, naredi »originalno« objavo
Marjan Kodelja 5. julija 2021 ob 11:33

Facebook ima pravila uporabe, ki pa niso dovolj jasno in nedvoumno opredeljena, zato se zgodi, da je uporabnik kaznovan s časovno omejeno prepovedjo deljenja objav. Razlog je lahko splošen, kot je kršenje standardov skupnosti, ali pa vas zaradi deljenja velikega števila objav v kratkem času označi za »spamerja«.

Od Trumpa so družbena omrežja alergična na politično vsebino, saj algoritmi težko odločajo, kdo je na bregu dobrega in kdo na nasprotnem. Absurd pa je pričakovati, da bi takšne odločitve sprejemali ljudje. Potem bi moral imeti Facebook skupino moderatorjev vsebin v vsaki državi, kjer je omrežje na voljo. Koliko smeha in neumnih odločitev bi bilo šele takrat.

Za omejevanje objav v povezavi z referendumom sta možni dve razlagi. Lahko, da zagovorniki vlade prijavljajo objave in algoritmi so prisiljeni odločati o njihovi primernosti. Tudi, če jih ne blokirajo, s tem zaznajo »problematično« vsebinsko vprašanje, zato so previdnejši glede teh in podobnih objav. »Med slovenskimi uporabniki se nekaj dogaja, zato bodimo previdni.«. Zagotovo je nekaj na tem, kajti prepričan sem, da nasprotniki referenduma kot njegovi zagovorniki uporabijo vse mehanizme, ki so jim na voljo, da dosežejo svoj namen.

Toda zdi se mi, da je v igri drug razlog. Facebook ni najbolj navdušen nad pretiranim deljenjem, kajti deljenje vsebine drugih je značilnost lažnih profilov in pa profilov vsebinskih »spamerjev«. Prednost daje originalnim vsebinam, nič hudega, če pri njej uporabite fotografijo in besedilo nekega drugega sporočila. Še posebej pozoren je na deljenje veliko objav v kratkem času. Kolikšen je čas in koliko sporočil je preveč, jasno ni zapisno. Logično mar ne, potem bi se zlahka izognili omejitvi. Zakaj menim tako? Ker običajno delim nekaj objav na teden pa še to iz svoje strani na svoj profil, sem brez težav delil video s pozivom k predčasnemu glasovanju, ki ga nekateri niste mogli.

Kaj vam je storiti? Predvsem bodite »človek« in se temu primerno obnašajte. Objavljajte različne tipe objav, ne ene te iste ves čas, z različnimi vsebinami. Enkrat statični post brez slike, nato s sliko, naslednjih galerijo, potem delite objavo nekoga drugega in zapišite svoje mnenje ter podobno. Objave, naj bo še tako pomembna, nikdar ne objavite istočasno na več mestih (FB straneh, v skupnostih). Počakajte vsak uro ali dve. Sicer naj med objavami poteče nekaj časa, kajti če boste objavljali in delili vsako minuto, potem boste gotovo označeni za spamerja. Naj poteče vsaj 15 minut, predno vas spet zasrbijo prsti. Zagotovo je v tem razlog nekaterih »blokad« uporabnikov, ki smo jim priča zadnji teden. Nekateri so prehitro delili objave, morda celo več njih v nekaj kratkih minutah, kar je za Facebook problematično.

Če tudi to ne pomaga, potem objavo, ki ste jo nameravali deliti, objavite kot svojo lastno. Najprej pridobite dovoljenje avtorja fotografije ali videa, čeprav vam v danem primeru tudi v nasprotnem, tega nihče ne bo očital, prepišite besedilo s svojimi besedami in Facebook ne bo delal težav!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja