Naloga Galaxyja Z Flip3 je popularizacija modernih preklopnih telefonov
Matjaž Ropret 11. avgusta 2021 ob 18:05

Telefon, kakršen je novi Samsungov Galaxy Z Flip3, se marsikomu (meni sicer ne) zdi boljša izraba prepogljivega zaslona kot v tablico  razpirajoči se Galaxy Z Fold3. Gre namreč za modernizacijo koncepta preklopnih telefonov, ki so bili priljubljeni pred prodorom pametnih telefonov. Tokrat seveda z zaslonom po celotni dolžini, ne zgolj zgoraj in tipkami spodaj. Nova generacija je precej cenejša od prejšnje, zato bi lahko dosegla širšo priljubljenost, še posebej med uporabnicami.

Prvi Flip, pa tudi drugi, ki je v bistvu prinesel zgolj povezljivost 5G in ga v Sloveniji, kolikor vem, niso prodajali, je bil zanimiv in presenetljivo dobro izdelan »preklopnik«, vendar s ceno okrog evrskega tisočaka in pol zunaj dosega večine potencialnih kupcev. Za novinca je izhodiščna cena (s 128 GB prostora za podatke) okroglih tisoč evrov, kar pa se že sliši precej bolj atraktivno, še posebej v kakšnem dobre operaterskem »paketu«.

Telefon je ob tem tudi pomembno izboljšan v nekaterih ključnih lastnostih. Prva in verjetno najbolj pomembna je zunanji zaslon. Ta je še vedno majhen, a vendarle štirikrat večji (po površini) od prejšnjega. Ima diagonalo 1,9 palca, ločljivost 260 x 512 in je seveda vrste OLED. Zdaj prikaže dovolj vsebine, da ni treba za čisto vsako obvestilo, sporočilo in drugo malenkost odpirati telefona. Za odpisovanje, razen če bi uporabljal glasovne ukaze, je to še vedno nujno, a vseeno se bo najbrž število preklopov zmanjšalo.

Notranji zaslon zaslon ostaja 6,7-palčni OLED z ločljivostjo 1080 x 2640 (razmerje 22:9), pridobil pa je osveževanje s 120 Hz, ki pa ga lahko sistem tudi upočasni, če je vsebina bolj statična. Enako kot pri Foldu3 zunanji zaslon prekriva zaščitno steklo Gorilla Glass Victus, notranjega pa poleg ultratankega upogljivega stekla še nova, bolj trpežna folija.

Velikost je bolj ali manj ostala enaka (73,6 x 167,3 oz. 87,4 x 7,2 ali 17,3 mm). Tudi tu pa so poskrbeli za vodotesnost po standardu IPx8. Skupaj z boljšo zaščito zaslona to že lahko pomeni padec glavnih zadržkov pred tovrstnimi napravami. Tudi aluminij za ohišje je enak kot pri Foldu3, najtrši doslej uporabljeni za telefone pri Samsungu. Toda glavna lastnost bodo barve zunanjosti. Tistega dela, kjer ni zaslona in fotografskih objektivov, kajti tam kraljuje črnina. Na voljo bodo štiri – bež, zelena, vijolična in črna – ter še tri ekskluzivno na Samsungovi spletni strani – siva, bela in rožnata. Kako bo s temi tremi v Sloveniji, ne vemo.

Kateri procesor poganja Z Flip3 v Samsungu niso natančno povedali, a glede na razkrite podatke je tudi tu na delu letošnji paradni Snapdragon 888, kar predstavlja za dve generaciji novejši čip kot v prvem Flipu, in zagotavlja vrhunske zmogljivosti. Delovnega pomnilnika je 8 GB, podatkovnega pa 128 in 256 GB. Rahlo majhna je baterija s kapaciteto 3300 mAh, a glede na naravo naprave to ni presenetljivo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Kamere so podobno kot pri večjem preklopniki ostale bolj ali manj enake, s kakršnimi se je ponašal že prvi Flip. Zunaj sta običajni in ultraširoki objektiv, vsak z 12-milijonskim tipalom, znotraj pa selfijevska z 10-milijonskim tipalom. Tudi tu ne pričakujemo vrhunskih rezultatov, vendar to niti ni namen naprave. To je namreč telefon za izstopanje iz množice in za lažje pospravljanje v žepe.

Fotografije: Samsung

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.