Nakup fotoaparata po sistemu staro za novo
Matjaž Ropret 7. februarja 2018 ob 17:09

Kdor je že kdaj poskusil prodati kakšen fotoaparat ali objektiv, verjetno deli moje frustracije s tem opravilom. Fotografski trg v Sloveniji stagnira, ljudi zanimajo kvečjemu zrcalnorefleksna ohišja in dodatki zanje, na spletne oglasnike se lepijo oportunisti s skrajno nizkimi ponudbami. Vedno sem si želel, da bi obstajal kakšen resen in zaupanja vreden preprodajalec, nekakšna trgovina z rabljeno robo, ki bi posel opravila zame. Z veseljem bi ji prepustil del zaslužka. Pa navsezadnje bi tudi lahko šel pogledat, če imajo kaj zanimivega rabljenega v ponudbi in morda bi trg nekoliko oživel.

Zdaj so se tega lotili v ljubljanski fotografski trgovini Beseničar (na Dunajski cesti). Za začetek so se odločili, da vzamejo v račun rabljeno fotografsko opremo od tistih, ki bi pri njih kupili novo. Morda pa bodo sčasoma, ko bo zadeva stekla in bodo pridobili izkušnje, ponujali tudi samostojen odkup.

Postopek poteka tako, da prodajalec rabljenih naprav (in kupec novih) v obrazec na spletni strani trgovine Beseničar vpiše, kaj želi prodati (fotoaparat ali objektiv), obkljuka, kaj vse je zraven, poda svoj opis ohranjenosti teh stvari, v opombe vpiše, kaj bi kupil pri njih, in počaka, da mu trgovec sporoči, ali bi vzel ponujeno v račun. Potem lahko to pošlje ali prinese v trgovino, kjer si zadeve podrobneje ogledajo in se s prodajalcem dokončno dogovorijo za ceno ter sklenejo posel. O tem, katere aparate in objektive bodo odkupili in katere ne, se bodo odločali pri vsakem posebej, malo pa bo odvisno od eksotičnosti. Nabor rabljene opreme si bo tudi mogoče ogledati v spletni trgovini. Za zdaj še ni ravno obširen, ker so s to storitvijo šele dobro pričeli.

Fotografija nedvomno je področje, kjer rabljena oprema ima svojo veljavo. Še posebej objektivi lahko namenu služijo desetletja, pa tudi ohišij se nekateri uporabniki ob hitrem napredku tehnologije naveličajo precej hitro, zato so (malo) rabljena pogosto dobra priložnost za skok v višji zmogljivostni razred, ki si ob cenah novih marsikdo ne more privoščiti. V tujih mestih še vedno pogosto srečujem trgovin(ic)e z rabljenimi fotoaparati, objektivi, svetlomeri in drugo opremo. Morda se nekaj podobnega končno razvije tudi pri nas.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja