Nakup Apple Watch 3 LTE je za zdaj metanje denarja skozi okno
Matjaž Ropret 23. septembra 2017 ob 09:44

Applovi predstavniki so na predstavitvi novih telefonov v prvem delu dogodka precejšnjo pozornost namenili novemu modelu pametne ure. Še posebej zato, ker Apple Watch 3 lahko premore povezljivost LTE in tako deluje neodvisno, brez iPhona v bližini. Vsaj v teoriji, praksa je po prvih preizkusih ameriških medijev malo manj rožnata. V Sloveniji pa ta ura v mobilnih omrežjih na noben način ne bo delovala, zato je doplačilo osemdesetih evrov v primerjavi z različico brez LTE popolnoma nesmiselno.

Za ljubitelje jabolčnih izdelkov ni kupovanje v tujini nič neobičajnega. Cene so pogosto nižje in izbira popolna, saj v Sloveniji vedno kaj manjka na policah. Nova ura z mobilno povezljivostjo še nekaj časa ne bo v prodaji pri nas, zelo verjetno v tej inkarnaciji sploh ne. Mogoče z oznako štiri ali pet. Ampak kupiti Apple Watch 3 LTE v Nemčiji pač ne predstavlja kakšne večje težave. Pripraviti jo do delovanja še kje drugje kot zunaj države nakupa, še posebej v Sloveniji, pa je praktično nemogoče.

Proizvajalci pametnih ur imajo različne pristope glede omogočanja povezovanja v mobilna omrežja. Huawei je denimo pri svoji uri druge generacije poleg kartice sim na čipu (e-sim) vgradil tudi pladenjček za običajno kartico velikosti nano, medtem ko se je Samsung pri Gear S3 odločil izključno za e-sim. Enako Apple pri AW3. Mogoče bi kdo mislil, da zamenjava fizične kartice z vgrajenim čipom za operaterske podatke poenostavlja stvari, a jih za uporabnika v resnici komplicira. Proizvajalci in operaterji imajo na ta način veliko večji nadzor nad početjem naročnikov, ki lahko s karticami počnejo, kar hočejo. Pri elektronskih je ravno obratno – uporabniki lahko počnejo samo to, kar jim je dovoljeno in omogočeno.

Že Samsungove ure so v različici LTE na voljo samo v peščici držav in enako velja tudi za Applove. Mogoče bi kdo pomislil, da zaradi operaterjev, ki so glede tega običajno precej počasni, pa se zdi, da je krivda tokrat bolj na strani proizvajalca. Tako v Telekomu Slovenije kot v A1 trdijo, da nedelovanje nove jabolčne ure v njunih omrežjih nima nič opraviti z njimi, ampak najprej s tem, da Apple tega izdelka sploh ne prodaja v Sloveniji in se tako slovenskih operaterji sploh ne morejo vpisati med podprte, tudi če bi tehnično omogočali delovanje naprav z elektronsko kartico sim. Sicer v praksi še nismo videli primera take naprave v slovenskih omrežjih, ampak to je v konkretnem primeru postranskega pomena. Odločitev je kot kaže na strani Appla, ne operaterjev.

Ameriška korporacija pa je za zdaj določila, da se bo ura lahko v mobilna omrežja povezovala v ZDA (logično), Kanadi, Portoriku, Avstraliji, Franciji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Švici, na Japonskem in Kitajskem. Pa še v teh državah ne v vseh operaterjih, ampak samo nekaterih. Celo države, kot so Francija, Nemčija in Velika Britanija imajo na seznamu vsaka samo po enega operaterja. Ura pa tudi ne more gostovati. Povezovanje deluje samo v omrežju »domačega« operaterja, takoj ko gre uporabnik v tujino, se Apple Watch znova zanaša na telefon ali na brezžična omrežja (wi-fi). Tako ne bi nič pomagalo zadeve aktivirati v Nemčiji in upati, da bo v Sloveniji delovala v gostovanju.

Težko brez konkretnega preizkusa sodim, kakšno vrednost v resnici prinaša ura v vlogi telefona. Opisi kolegov z druge strani Atlantika dajejo slutiti, da manjšo, kot bi rad prikazal Apple. In tudi sam sem že poudaril, da pametne ure potrebujejo kaj drugega kot 4G. Za slovenske kupce, ki bodo v tujini izbirali svoj Apple Watch 3, pa je vsaj izbira med cenejšim ali dražjim hardverom – pustimo izbire paščkov – povsem jasna. Enako velja tudi za Samsungov Gear S3. Za zdaj pozabi na LTE in prihranjene evre investiraj v kaj drugega, pelji prijatelj(ic)e na pivo ali podpri kakšen dober medijski projekt.

***

Naslovna fotografija: Apple

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
5 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja