Največja slovenska banka hiti v prihodnost z NLB Pay
Matjaž Ropret 9. marca 2018 ob 09:26

V Sloveniji za zdaj vemo za eno banko, ki omogoča plačevanje s telefoni, pa tudi neodvisni sistemi so redki. Pravzaprav samo mBills, medtem ko na Apple Pay, Google Pay in Samsung Pay še čakamo. Toda vsaj nekatere finančne ustanove so se zganile z razvojem lastne rešitve. Med njimi je NLB, ki uvaja sistem s pričakovanim imenom NLB Pay.

Največja slovenska banka v preteklosti ni bila znana kot tehnološko in produktno zelo napredna, zdaj pa si prizadeva »slab« sloves popraviti. Po novitetah, kot so brezstični bankomati in možnost najema kredita kar v aplikaciji na telefonu, zdaj v NLB predstavljajo največjo letošnjo novost, sistem NLB Pay. Z njim želijo komitentom omogočiti, da denarnico zamenjajo z androidnim telefonom (o tem, zakaj ne tudi iPhonom malo kasneje). Kot je na predstavitvi poudaril predsednik uprave Blaž Brodnjak, so pred dvema letoma v strategijo zapisali, da se bodo prednostno ukvarjali z uporabniško izkušnjo.

Želimo biti ob pravem času na pravem mestu s pravo rešitvijo,

je še dejal Brodnjak.

O rešitvi plačevanja s telefonom so začeli razmišljati pred enim letom, po treh mesecih, ko so zakoličili, kaj želijo ponuditi, pa so skupaj z Mastercardom, Bankartom in italijansko Vipera začeli razvijati zadevo. Po besedah Siniše Jančića iz Bankarta, ki procesira plačila v Sloveniji, so morali skupno nadgraditi devet zalednih sistemov. Boštjan Fabjančič iz Mastercarda pa dodaja, da gre pri tem za novo poglavje, potem ko je v zadnjih treh letih v Sloveniji doživelo razmah plačevanje z brezstičnimi debetnimi in kreditnimi karticami, saj zdaj število transakcij vsak teden že štejejo v milijonih. In verjetno bi jih v dvomestnih, če bi ustrezne terminale POS končno uvedel tudi največji trgovec v državi. (Dajmo Mercator, čas je za vstop v 21. stoletje!)

Iz zdaj tehnikalije, kdo NLB Pay lahko uporablja in kako? Namenjen je kajpak komitentom vodilne slovenske banke. Ti si morajo na telefon namestiti aplikacijo NLB Pay. Prvi mesec naj bi bilo vse skupaj omejeno na testne uporabnike, aprila pa bodo predvidoma začeli storitev oglaševati in ponujati vsem. Kot rečeno je aplikacija na voljo samo za sistem Android, pri čemer mora telefon imeti nameščeno vsaj različico 4.1 (ali novejšo), kar danes izpolnjuje praktično vsak. Seveda pa mora imeti vgrajen tudi NFC, brez te tehnologije (gre za skupek čipa in antene) za sporazumevanje na kratke razdalje mobilnik terminalu POS ne more povedati, da želi plačati. Na žalost nekateri cenejši telefoni še vedno prihajajo v prodajo brez NFC-ja. Počasi se jim bo treba začeti izogibati. Aplikacije za iOS (iPhone) ni zaradi Applovega zaprtega sistema. Jabolčni telefoni sicer imajo vgrajen NFC (od šestic naprej), vendar ga ne more uporabljati nobena storitev drugih razvijalcev, samo Applove lastne. Tako je brezstično plačevanje z iPhoni mogoče samo v tistih državah, kjer je Apple že vzpostavil svojo storitev Apple Pay. Slovenija ni na prioritetnem seznamu. Z iOS 11 so sicer dostop do NFC-ja rahlo odprli, vendar samo za prepoznavanje določenih značk, komunikacija v drugo smer (zapisovanje) pa je še vedno zaklenjena. Iz istega razloga ni niti Urbane za iOS.

Siniša Jančić, Nataša Dulc Strahinič iz NLB, Boštjan Fabjančič in Peter Poles na predstavitvi NLB Pay.

Komitent torej najprej naloži aplikacijo. Nato v njej potrdi pravni dolg esej (pogoji uporabe storitve) in vpiše številko kartice ter davčno številko. Na začetku je podprta kartica Mastercard, čez kakšen mesec pa bo mogoče v mobilno denarnico dodati tudi kartico Maestro in takrat bo NLB Pay zares zanimiv, saj bo nadomestil kartico, ki ljudje najpogosteje uporabljajo za vsakdanja plačila. Potem uporabnik vpiše še svojo mobilno številko, kamor dobi potrditveni sms in določi štirimestni PIN za vstop v aplikacijo. Ampak kasneje se lahko odloči, da vanjo vstopa tudi s prstnim odtisom in menda celo s prepoznavo obraza. V banki trdijo, da od namestitve aplikacije do začetka plačevanja s telefonom ne mine več kot minuta. Za samo plačilo pa ni treba storiti drugega, kot odkleniti telefon in ga prisloniti k terminalu (enako kot brezstično kartico). NFC samodejno prikliče aplikacijo in transakcija steče. Če je plačilo manjše od 15 evrov, je to to, če je znesek višji, pa je treba v terminal vtipkati še PIN – kartice, ne aplikacije. Enako kot pri »plastičnem« plačevanju. In na vsakih nekaj manjših nakupov, če vmes ni nobenega nad mejo za PIN, je treba tega vseeno vtipkati. Plačevanje je enakovredno kartičnemu in deluje na vseh brezstičnih terminalih, v Sloveniji in po svetu.

Omejitev, na koliko telefonih ima lahko uporabnik v mobilno denarnico vpisane iste plačilne kartice, menda ni. Čeprav bo verjetno večina to imela na eni sami napravi. V banki pravijo, da razmišljajo tudi o podpori pametnim uram, vendar za zdaj z njimi plačevanje še ne bo možno. Poudarjajo pa, da je sistem povsem varen, saj uporablja t. i. tehnologijo žetonov, pri kateri so vsi občutljivi podatki na oddaljenih, močno zavarovanih strežnikih, na samem telefonu ni praktično ničesar, zgolj uporabniški vmesnik za plačevanje.

V NLB so bili v zadnjem času presenečeni nad tem, koliko njihovih komitentov je že posvojilo uporabo »mobilne banke.« Zato bo zanimivo spremljati, kakšen bo odziv na NLB Pay. Pa tudi, kako hitro bodo Intesi Sanpaolo, ki je podobno storitev uvedla pred pol leta, in NLB sledile ostale banke.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja