Največja pridobitev Snapdragona 888 bi bila poleg »pravega« 5G nižja cena
Matjaž Ropret 2. decembra 2020 ob 12:15

Kakšni točno bodo najboljši telefoni v prvi polovici leta 2021 in kako hitro prihajajo, še ne vemo. Pretežno pa vemo, kaj prinaša procesor, ki jih bo poganjal. Qualcomm je namreč na tradicionalnem decembrskem dogodku, le da letos po spletu namesto pred zbrano novinarsko in analitično srenjo na Havajih, predstavil Snapdragon 888.

Glede na poimenovanje v prejšnjih letih smo pričakovali, da bo novi procesor oz. sistem na čipu nosil oznako Snapdragon 875. Glavnino letošnjih androidnih telefonov višjega razreda sta denimo poganjala Snapdragona 865 in 865+. Toda v Qualcommu so se odločili za število 888. Zagotovo ga bomo videli v mobilnikih Oneplus, Oppo, Realme, Sony, Xiaomi. Verjetno ga bo Samsung znova uporabljal za različice, ki jih bo prodajal v Severni Ameriki (v Evropi bo vztrajal pri svojem Exynosu, upajmo da tokrat z manjšim zaostankom v zmogljivostih in energijski učinkovitosti), kaj bo lahko v telefone vgrajeval Huawei, pa še ni jasno.

Poudarek bo znova na povezljivosti 5G. Odlično bi bilo, če ne bi na ta račun znova konkretno zvišali cene procesorja, kot so jo letos, zaradi česar so bili v povprečju za približno sto evrov dražji kot lanski vrhunski modeli. Modem X60 5G bo tokrat končno del samega sistema na čipu, torej na isti rezini silicija, in tako ne bo zahteval dodatnega prostora znotraj mobilnika. Rahlo bo utišal tudi vse kritike, ki so dozdajšnje telefone 5G s Qualcommovim modemom (to vključuje tudi linijo iPhone 12) označevali za 4,5G. X60 namreč podpira vse frekvenčne pasove (pod 6 GHz in v »milimetrskih valovih«), združevanje kanalov (frekvenčnih pasov) za doseganje višjih hitrosti in tehnologijo dinamičnega razporejanja spektra (za 5G ali 4G).

Del za obdelovanje nalog z umetno inteligenco lahko zdaj prebavi 26 bilijonov operacij na sekundo. Največji napredek pa naj bi bil pri grafičnem jedru Adreno. V Qualcommu ga označujejo za »najbolj opaznega doslej,« a ne povedo konkretnih številk. V čemer malo spominjajo na Apple in njegove nedoločne ter dvoumne grafikone. Pri obdelovanju signala s fotografskih tipal pa omogoča zajemanje posnetkov (tudi video) pri 2,7 gigapikah na sekundo ali drugače povedano – pri 12-milijonski ločljivosti lahko zajame 120 fotografij na sekundo. V primerjavi z aktualno generacijo je to 35-odstotna pohitritev.

Pravzaprav še najmanj vemo, kakšna bo sploh pridobitev pri osnovni zmogljivosti procesorja. Ker je ne omenjajo, pa bo verjetno v območju petih do desetih odstotkov, kar je v bistvu podobno kot je Apple dosegel ob prehodu z A13 na A14, čeprav sta obe podjetji pri tem zamenjali litografijo (velikost osnovnih gradnikov) s sedmih na pet nanometrov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Novih procesorjev za osebne računalnike Qualcomm tokrat ni predstavil. Toda svoj odgovor na Applov M1 bo raje prej kot slej moral pripraviti. Seveda pa bo svoje, s prilagoditvijo in pohitritvijo operacijskega sistema Windows za arhitekturo Arm, moral dodati še Microsoft. Prav tako nekoliko hitreje, kot pri njem stvari potekajo običajno.

Fotografiji: Qualcomm

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja