Najtežje pričakovanega in tako popolnega monitorja bi se vsakdo razveselil
Marjan Kodelja 4. julija 2022 ob 11:14

Sodi med naprave, ki takoj vzbudijo zanimanje. Takšnega monitorja bi se vsak razveselil, še sam bi se zanj postavil v vrsto, a hkrati se bo verjetno našlo manj dovolj negospodarnih posameznikov, ki so pripravljeno najprej skočiti in šele nato preveriti globino vode.

Kdor resno uporablja računalnik, poslovno ali za zabavo, je obsojen na več monitorjev. Pomislite, da bi bil dovolj ena sam? Ampak takšen, ki bi v zaslonski površini in učinkovitosti rabe zamenjal dva ali celo tri. Brez kompromisov. Natanko to obljublja 140-centimetrski (55-palčni) Samsungov ukrivljeni monitor Odyssey Ark, ki je na sejmu CES požel ogromno zanimanja. Če je verjeti govoricam, naj bi bil že avgusta na voljo na nekaterih trgih. Prepričan sem, da Slovenije ni med njimi. Še dobro. Nekateri boste namreč dodali. Za tako velikega nimam prostora na delovni mizi. A če bi ga imeli?

Malo je znanega o njem. Ne vemo, kolikšna bo svetilnost in kakšne priključke bo nudil. Vemo pa, da naj bi uporabili zaslonsko tehnologijo mini LED (nekje sem zasledil omembo tehnologije QD-OLED, kar je malo verjetno), da ga lahko postavite navpično ali vodoravno ter da podpira ločljivost 4K ob razmerju stranic 16:9. Tu nastopi glavni trik. Nastavite lahko namreč tudi razmerji 21:9 in 49:9. Bistvo, zaradi katerega si boste monitor zapomnili. Namreč, v navpičnem položaju je površina lahko razdeljena na tri (enega pod drugim) in v vodoravnem na dva popolnoma »funkcionalna« zaslona. Si predstavljate, da igro igrate na širokokotnem spodnjem zaslonu, medtem ko imate nad njim nanizane ostale odprte aplikacije. Ideja mi je silno všeč!

To je namreč razvidno iz fotografij, ki krožijo po spletu. Glede drugih tehničnih podatkov se lahko zanašamo na »poznavalce«. Po njihovo naj bi bila ukrivljenost 1000R, hitrost osveževanja 165 hercev, odzivni čas 1 milisekunda, vgrajenih naj bi bilo kar šest zvočnikov za prostorski zvok Dolby Atmos ter zagotovljena podpora za tehnologiji FreeSync in G-Sync.

Do tu vse lepo in prav. Zdaj je na vrsti tisti manj razveseljujoč podatek in razlog, zakaj menim, da ima en sam namen. To pa je postati predmet občudovanje in objekt poželenja. Ne vemo, kakšna bo, toda glede na ceno monitorja iz družine Odyssey, ki sem ga imel možnost preizkusiti, ocenjujem, da ne bo nižje od vsaj pol tretjega tisočaka evrov. 2500 evrov gotovo ni malo! Kar morda za nekatere niti ne bo previsoka ovira. Za mnogo manjši monitor (27-palčni) sicer razločljivosti 5K Apple namreč zahteva samo stotaka manj od dveh tisočakov.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja