Najraje poiščejo instant navodila na youtubu
Marjan Kodelja 13. maja 2016 ob 13:10

Kako sem ugotovil, da je kovačeva kobila bosa in da moj najstniški sin obvlada orodja, a ne tako dobro računalnika, kot sem upal!

Da bi bilo treba spremeniti učenje računalništva na osnovnih šolah, je bolj kot ne jasno, pa tudi ničesar novega nisem povedal. Vrabčki čivkajo, karavana pa gre nemoteno naprej. Otroci se učijo uporabe programov, ne da bi se jim sanjalo, če niso samo dovolj zvedavi, kaj je spodaj. Na nižjih nivojih, ki pa so bistveni za vse, kar sledi.

Ni moj namen kritizirati ali kriviti šole, imel sem vse možnosti in znanje, da bi sina podučil, kot sam menim, da je prav, pa tega (še) nisem storil. Pravzaprav mali obvlada računalnik in zna z njim delati veliko. Zagotovo je boljši v powerpointu, kajti primoran je bil narediti nič koli seminarskih nalog. V gimnaziji ga poučujejo o osnovah delovanja računalnika, vse tja do temeljev logičnih vrat, vendar bi po moje to moral osvojiti že davno.  Tako pa je znanje pridobival v napačnem vrstnem redu oziroma kot, če bi pri matematiki začeli z geometrijo, šele nato s poštevanko.

Da je njegovo znanje nekoliko luknjičasto, sem dojel, ko se je sin odločil, da bo star računalnik spremenil v strežnik za minecraft. Če ne veste, kaj je, nič hudega. Igra, a za razliko od večine, priporočljiva, saj spodbuja kreativnost in inovativnost. Ni pa mi bilo takoj jasno, zakaj je prosil, da na računalnik namestim ubuntu namizje (desktop), ne pa strežnika. Nekaj je govoril, da ni našel navodil za namestitev na strežnik, temveč le na namizje. Priznati moram, da mu je zadeva kar šla izpod rok. Uporabniški vmesnik je namreč podoben okenskemu, ker mu je bližje od besedilnih ukazov in skoraj nobene vizualizacije sistema. Vse do trenutka, ko se je pojavila težava, ki je ni znal rešiti. Oziroma dejal bom, da razlogov ni iskal na pravih mestih.

Pogledal je video na youtubu, kjer je nekdo razlagal nalaganje strežnika minecraft forge na ubuntu desktop. Onemu je seveda vse delalo, mojemu pa pač ne. Ker je vmes nekaj spregledal, pozabil. Ali pa ni naložil prave verzije, kdo bi vedel. »Oči ne dela, pomagaj«. Pa sem. O strežniku se mi sicer ni veliko sanjalo, a ko sem ga prepričal, da mi je na dolgo in široko razložil, kaj ne dela, se mu takoj navrgel nekaj možnih razlogov. O katerih on ni pomislil. Normalno, da sem tudi sam iskal rešitve na spletu, vendar v forumih, treba pa je bilo tudi nekaj več prebrati in se v zadevo poglobiti. Vsekakor dlje in bolj od opazovanja nekoga na zaslonu in papagajskega posnemanja.

Da zaključim. Vse lepo in prav. Strežnik dela, sicer ne prav dobro, ker je stari računalnik preprosto premalo zmogljiv za vse želje, ki jih ima sin. Moti pa me, kako se ga je lotil. Pod predpostavko, da je vse mogoče storiti hitro in enostavno. Nikdar ni tako oziroma se vedno lahko nekje zalomi. Takrat pa pomaga kakovostno in poglobljeno znanje. Ko je to dojel, mi je verjel, nehal hiteti, vprašal za nasvet, se v tematiko poglobil, je bilo vse bistveno bolje narejeno.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja