Najprej čez cesto s pomočjo robota, nekoč bodo vozila samodejno ustavljala (#video)
Matjaž Ropret 18. oktobra 2022 ob 12:18

Vsi prehodi za pešce nimajo semaforja, niti ga ves čas ne potrebujejo. Toda včasih bi ga in takrat bi se lahko na pomoč pripeljal robot IPA2X, ki ga je v ljubljanskem BTC-ju skupaj s partnerji iz evropskega razvojno-raziskovalnega projekta predstavilo podjetje AV Living Lab. Videli smo tudi obrise pametne prometne prihodnosti.

IPA2X (Intelligent pedestrian assistant to anyone, kar bi lahko prevedli kot Inteligentni pomočnik za pešce, ki lahko komunicira s katero koli napravo) je v bistvu semafor na kolesih, ki vsebuje še določena tipala in komunikacijsko opremo. V tej konceptni izvedbi stane približno 15 tisoč evrov, njegov namen pa je povečati varnost pešcev, še posebej starejših, otrok in gibalno oviranih, brez prisotnosti policije ali redarstva, in s tem izboljšati varnost na cestah ter zmanjšati število nesreč.

Robot ima sam vgrajen Lidar (vrteči se laser), ultrazvočna tipala in kamere, povezan pa je lahko, kot v demonstracijskem primeru, še s kakšno kamera na bližnjem obcestnem drogu. Z vsem tem spremlja okolico in lahko sam (oz. mu to namigne obdelava slike s kamere) presodi, da mora nekomu pomagati čez cesto, lahko ga tudi čakajoči pešci »prosijo«, naj ustavi promet. Ko presodi, da je pravi trenutek, odvisno od toka prometa, ki ga seveda opazuje s kamerami in omenjenimi tipali, spremeni prikaz semaforja na svojih zaslonih – ti so zaradi slabe vidnosti pri prototipu najšibkejši člen – in se zapelje na pol poti čez prehod. Hkrati bližajoče se avtomobile prek protokola V2X, če ga podpirajo, opozori, da bo treba ustaviti. Ko je na sredini in promet stoji, prižge zelo luč za pešce in ti lahko prečkajo prehod. Ko to storijo, robot za pešce znova pokaže rdeč semafor, se zapelje nazaj ob rob vozišča in promet lahko znova steče.

»Mnenja, ki so jih z nami delili starostniki, bomo uporabili pri nadaljnjem razvoju robotov v javnem prostoru, kot so dostavni roboti, roboti za čiščenje in urejanje okolice, varovanje, podporo gasilskim službam in nenazadnje osebni ali nakupovalni asistenti, ki nam bodo nosili vrečke iz trgovine«, je povedal Blaž Vukelić, vodja evropskih projektov iz AV Living Laba.

Robot za prečkanje ceste je v bistvu nekakšen vmesni korak, do še precej oddaljene prihodnosti, ko bodo vsa vozila opremljena s komunikacijskim protokolom V2X ali drugim, ki jim bo omogočal izmenjavo podatkov med seboj in z obcestno infrastrukturo. Tako bodo pravočasno dobila obvestilo, da je treba ustaviti pred prehodom – ker na prečkanje ceste čaka nekdo, ki težko samostojno ustavi promet, ali si tega ne upa –, in bodo nato tudi samodejno ustavila. Tehnologija za vse to že obstaja, vendar še ni zelo razširjena.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja