Najboljši prednovoletni nakupi telefonov (2022)
Matjaž Ropret 5. decembra 2022 ob 18:13

Ni še konec akcij in znižanj, četudi se je domnevno najbolj zanimivo obdobje za nakupe tehnoloških izdelkov izteklo. V tem članku bomo do praznikov objavljali, kar najdemo atraktivnega s področja pametnih telefonov. Vprašanj, katerega se splača kupiti, je vedno veliko, zato morda spodnji seznam kaj pomaga.

Samsung Galaxy Z Flip4

Najbolj prepoznaven preklopni telefon je v zadnjem času pogosto v akcijah (tako v Sloveniji kot v tujini), kar morda nakazuje na prodajne številke pod pričakovanji. Zasledili smo ga že v Telemachovi božični akciji, a tudi v prosti prodaji je mogoče različico z 256 GB podatkovnega pomnilnika – tisto s 128 GB tako ali tako odsvetujemo, razen če bi bila konkretno cenejša – v Sloveniji kupiti za okroglih tisoč evrov, medtem ko je v tujini še cenejši. To je za 160 evrov ceneje od priporočene cene in nekoliko bolj znosno, čeprav še vedno ne poceni. Toda telefon je kljub nekoliko ozkemu glavnemu zaslonu poseben in uporaben, kajti zlaganje na polovično velikost lahko marsikomu pride prav. Je tudi zmogljiv in tehnološko napreden ter na voljo v več barvah.

Google Pixel (več modelov)

Po letih iskanja prave smeri in ne dovolj izpiljenih izdelkov je Google z lansko, še posebej pa letošnjo generacijo telefonov končno ponudil nekaj zelo konkurenčnega. Že Pixel 6 je bil kakovosten izdelek, kar smo ugotovili tudi sami, toda po besedah tujih kolegov sta modela 7 in 7 Pro še pomembno izboljšana v določenih podrobnostih, znova je napredoval tudi že pregovorno napreden fotografski vidik. Še naprej je določeni skupini uporabnikov zelo blizu Googlov »čisti« Android, a po drugi strani je v njem nekoliko preveč neodstranljivih elementov tega ponudnika (iskalna vrstica na domači strani, glasovni pomočnik, novičarski zaslon, itd). Nazadnje, ko smo testirali Pixle, v Sloveniji z njimi ni deloval 5G, kot tudi ne VoLTE in VoWiFi. Menda je vsaj za serijo 6 še zdaj enako, izkušenj s sedmicami pa nimamo, tako da ne moremo potrditi, ali to drži tudi zanje. Vsekakor upamo, da Google raje prej kot slej spremeni vdelano programsko opremo in svoje telefone »odpre« za vsa omrežja. Glede na zdajšnjo ceno in ciljno skupino se nam nepovezovanje v 5G pri Pixlu 6A sicer ne zdi hudo problematično, pri ostalih pač nekoliko bolj.

Najcenejši Pixel 6a je tudi najmanjši in zato zanimiv še posebej za tiste, ki pogrešajo drobne mobilnike. Komu drugemu se utegne zdeti zaslon premajhen. Zaslon je OLED, kar v tem razredu še ni ravno običajno, vendar z osveževanjem 60 Hz. Fotoaparat je sposoben izvrstnih posnetkov, posebej z glavnim objektivom, a tudi ultraširoki je soliden. Procesor je enak kot v precej dražji šestici, baterija zdrži dolgo, toda polni se zgolj žično in počasi.

Pixel 7 ima večji, 6,3-palčni zaslon v primerjavi s 6,1-palčnim pri 6a, in ta OLED ponuja tudi osveževanje z 90 Hz. Poleg tega ta model prinaša še kovinsko ohišje z zaščito proti vdoru vode in prahu po standardu IP68, brezžično polnjenjem, steklo Gorilla Glass Victus in različico z 256 GB prostora za podatke.

Najvišje je Pixel 7 Pro s 6,7-palčnim zaslonom z ločljivostjo 1440p, spremenljivim osveževanjem do 120 Hz in visoko svetilnostjo, teleobjektivom s petkratno optično povečavo in večjo baterijo.

Tole je spisek modelov in različic z dobrimi cenami (treba je prišteti nekaj evrov za slovenskega 22-odstotnega DDV namesto nemškega 19-odstotnega, in 12 evrov poštnine):

Pixel 6a črn – 349 evrov

Pixel 6a zelen – 349 evrov

Pixel 6a bel – 349 evrov

Pixel 7 128 GB črn – 595 evrov

Pixel 7 128 GB bel + Chromecast HD – 619 evrov

Pixel 7 256 GB zelen – 701 evro

Pixel 7 256 GB črn – 719 evrov

Pixel 7 256 GB bel – 719 evrov

Pixel 7 Pro 128 GB bel ali črn – 855 evrov

Pixel 7 Pro 128 GB zelen – 827 evrov

Pixel 7 Pro 256 GB + Chromecast HD – 969 evrov

Xiaomi 12 in 12X

Xiaomi je letos s tema modeloma nekoliko presenetil, saj je izdelal kompaktna telefona, zaradi rahlo ukrivljenega zaslona celo malenkost ožja in bolj ergonomska od Samsungovega Galaxyja S22. Kljub temu nudita skoraj 6,3-palčni zaslon OLED, ki je v obeh primerih navdušujoč, z odličnimi barvami, podporo za format Dolby Vision in osveževanjem 120 Hz (žal ga samodejno spreminja zgolj med to vrednostjo in 60 Hz). 12 se ponaša s procesorjem Snapdragon 8 prve generacije, medtem ko ima 12X nekoliko starejšega, a še vedno zelo zmogljivega in tudi energijsko učinkovitejšega Snapdragon 870. To je tudi ključna razlika med njima, poleg brezžičnega polnjenja, ki ga nudi 12, in verjetno malo daljše podpore s posodobitvami programske opreme pri slednjem.

Oba imata sicer hitro (67 W) žično polnjenje, solidno veliko baterijo (4500 mAh), stereo zvočnika in skoraj perfekten nabor povezljivosti (5G, Wi-Fi 6 oz. Wi-Fi 6E pri 12, Bluetooth 5.2). Glavni objektiv fotoaparata premore 50-milijonsko tipalo in je sposoben zajemanja zelo kakovostnih fotografij in tudi videa, ultraširoki s 13- in selfijevski z 32-milijonskim tipalom sta nekoliko šibkejša. Manjka pravi teleobjektiv, kajti 5-milijonski »tele-makro« sodi v kategorijo »samo za povečevanje števila objektivov.«

Xiaomi 12X je v pomnilniški različici 8 + 128 GB na voljo za 495 evrov, boljšega (novega) telefona za podobno ceno najbrž ne boste našli. Za različico z 256 GB prostora za podatke, ki je v Sloveniji ne prodajajo, pa boste na nemškem Amazonu odšteli okroglih 500 evrov, kar predstavlja še boljši nakup.

Xiaomi 12 v različici 8 + 256 GB (ta je bila tudi edina naprodaj v Sloveniji) je znižan na 729 evrov, kar ni tako noro ugodno kot pri 12X, vendar je cena glede na dobljeno in na konkurenco še vedno zelo solidna.

Motorola Edge30 Fusion in Edge30 Neo

Telefonov Motorola na slovenskem trgu večinoma ne srečujemo, ker se regionalno vodstvo te znamke (v lasti kitajskega Lenova) osredotoča na druge državem denimo Srbijo. Kar pa je škoda, saj vsaj nekateri modeli ponujajo odlično razmerje med ceno in kakovostjo. Eden najbolj očitnih primerov je ravno Edge30 Fusion, še zelo svež, in hkrati eden bolj uravnoteženih v svojem cenovnem razredu. Zdaj ga je na nemškem Amazonu mogoče kupiti za dobrih 500 evrov (glede na priporočeno ceno je znižan za sto evrov), za ta denar pa dobite velik (6,55 palcev), lep, ukrivljen zaslon OLED z osveževanjem kar 144 Hz, stereo zvočnika, procesor Snapdragon 888+, ohišje iz aluminija in stekla, menda zelo solidne foto-video sklop z glavnim, 50-milijonskim tipalom in hitro žično polnjenje (68 W). Škoda je morda le to, da ni na voljo različice z 256 GB podatkovnega pomnilnika.

Cenejši Edge30 Neo je prav tako impresiven izdelek za približno 300 evrov, kolikor stane trenutno. Ta ima nekoliko manjši, 6,3-palčni zaslon (tudi sam telefon je malo manjši, a ne zares majhen, in seveda plastičen), vendar prav tako OLED in s še vedno odličnim 120-herčnim osveževanjem, ohranja tudi stereo zvočnika. Procesor je Snapdragon 695, kar pomeni zadostne zmogljivosti in podporo za 5G. Glavna kamera ima 64-milijonsko tipalo, ultraširoka pa 13-milijonskega (enako kot Fusion), žično polnjenje je prav tako 68-vatno, kot eden redkih cenejših telefonov pa Neo ponuja celo brezžično polnjenje.

Nothing phone (1)

Prvi telefon podjetja, ki ga vodi nekdanji sodirektor Oneplusa, je presenetljivo posrečen prvi poskus. Je namreč predstavnik srednejega razreda, kakršnih bi si želeli več. Dober ali vsaj soliden v skoraj vsem in brez večjih pomanjkljivosti. Še najmanj nam je bila všeč nekoliko oglata oblika, vendar v tem ne izstopa pretirano. Sicer pa ima zelo lep zaslon OLED z osveževanjem 120 Hz, spodoben foto-video sklop, dovolj veliko baterijo z zadostno hitrim in tudi brezžičnim polnjenjem, pametno izbran procesor in seveda še svetlobne učinke na (steklenem in prozornem) hrbtišču.

NP (1) 8+128 GB črn – 400 evrov

NP (1) 8+256 GB bel – 450 evrov

NP (1) 8+256 GB črn – 461 evrov

Samsung Galaxy S22 in Galaxy A53

Prvi je zelo posrečen model, morda ne najbolj oblikovno in tudi tehnološko atraktiven, vendar mu nič ne manjka. V primerjavi z zgornjim Xiaomijevim tekmecem ponuja še teleobjektiv fotoaparata s trikratno optično povečavo in vodoodporno ohišje po standardu IP68. Hkrati je nekoliko bolj oglat, ima počasnejše polnjenje in manjšo baterijo in v predbožični akciji je malenkost dražji, saj stane 800 evrov v različici z 256 GB podatkovnega pomnilnika.

Galaxy A53 je v bistvu enak telefon kot lanski Galaxy A52s, vendar z nekoliko manj posrečeno izbiro procesorja, pa tudi izhodiščna cena ni bila najbolj prijazna. Zdajšnjih 390 evrov (128 GB) se sliši nekoliko bolje, sploh v luči vmesne inflacije, ki je ponekod že vplivala tudi na cene pametnih telefonov.

Naslovna fotografija: Google

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.