Najboljši paket za Izijevo vračanje je najdražji
Matjaž Ropret 7. avgusta 2018 ob 07:30

Telekom je s prenovo ponudbe Izi uvedel novost – vračanje dobroimetja za neporabljene gigabajte. Takrat smo se vsi spraševali, kako se bo to obneslo in kako bodo zadevo sprejeli uporabniki. Za to drugo Telekom ne izda kaj dosti, razen, da so “zadovoljni”, lahko pa povem svoje ugotovitve. Glavna je ta, da je daleč najbolj smiselna najdražja tarifa.

Samo na hitro ponovim osnove, če jih morda ne poznaš. Drugače lahko preskočiš dva odstavka. Vsi trije paketi Vračilo – A, B in C – so enaki glede klicev in sporočil (tako sms kot mms). Vsebujejo neomejene minute med uporabniki Izija in v Telekomovem omrežju ter tri tisoč enot za klice in sporočila v Sloveniji in EU, ne glede na omrežje. Razlika med paketi je v prenosu podatkov. Takole gre:

Paket
Količina prenosa podatkov
Cena (na mesec)
Vračilo A 1 GB 8 €
Vračilo B 4 GB 11 €
Vračilo C 7 GB 14 €

In potem za vsak neporabljen (poln) gigabajt dobiš nazaj en evro. Največje teoretično vračilo bi tako znašalo sedem evrov, če pri paketu C ne bi porabil čisto nič. Vprašanje, koliko smisla bi to imelo, bi pa na ta način prišel skozi za enako ceno kot pri najcenejšem paketu. In tu se začne moja matematika.

Stvar je namreč v tem, da zelo očitno storitev v osnovi stane sedem evrov, potem pa vsak gigabajt po en evro. In ker operater te evre vrača, ako jih ne izkoristiš, je bistveno pametneje na začetku izbrati paket C, ker se bo skozi nekajmesečno uporabo cena verjetno dejansko ustalila nekje na ravni paketa B ali še celo nižje. Pač odvisno od navad posameznika. Zakaj torej ne bi že v osnovi vzel manjšega/cenejšega paketa? Ker s tem nič ne pridobiš. Bolje je imeti na voljo več gigabajtov, če se morda pokaže potreba zanje. Posebnost teh paketov je v tem, da celotno količino lahko porabiš kjerkoli v EU, pri drugih ponudnikih je omejena na »pošteno uporabo«. Če take potrebe ni, pa dobiš nekaj evrov nazaj na račun in tako klub naročenemu »najdražjemu« paketu nisi plačal nič več, kot če bi se odločil za srednjega. Če denimo povprečno porabiš samo dva gigabajta in ti jih ostane pet, si že pod desetimi evri na mesec. Še vedno pa imaš dvakrat več prenosa podatkov kot pri osnovni izbiri.

V redu, zakaj potem ne HoT ali Bob, ki za deset evrov ponujata kar 20 GB? Zgolj z vidika mobilnega interneta je to verjetno boljša možnost, potem je uporaba telefona res brezskrbna. Ampak pretakanje bitov v domačem omrežju ni edini dejavnik, na katerega je treba pomisliti. Morda se na tvojih najbolj pogostih lokacijah Telekomovo omrežje obnese bolje. Morda so ti občasno pomembni tisti gigabajti v tujini, saj omenjena ponudnika brez doplačila omogočata porabo 2,73 GB znotraj EU. Lahko ti kaj pomenijo tudi mms-i, ki so pri Iziju vključeni, pri ostalih dveh pa jih je treba plačevati posebej. Navsezadnje je tudi minut v tujini bistveno več, kot jih ponuja HoT. Pri Iziju se sicer da dokupiti še dodaten prenos podatkov – 10 GB za deset evrov mesečno (pošlješ sms z vsebino IZIDISKONT DATA10 na številko 4008). Vendar potem že prideš na ceno standardne naročniške ponudbe in je vprašljiva smiselnost takega početja.

Ko je Telekom predstavljal novo ponudbo, še nismo vedeli, kako bo vračanje denarja dejansko delovalo. In tudi do prvega »poračuna« sem se rahlo bal, da bo ta prišel za obnovitvijo tarife. Namreč, na računu mora biti vsak mesec dovolj dobroimetja, da izbrani paket velja še naprej. Tako sem imel pred avgustovskim podaljšanjem manj kot 14 evrov, kolikor bi jih moralo biti. Toda potem mi je Telekom najprej prištel evre od neporabljenih gigabajtov in nato podaljšal paket. Torej je sistem narejen tako, kot je treba. Za polnjenje uporabljam spletno možnost s kreditno kartico. Pogrešam Paypal.  Na Pay365 se samo zaradi tega ne nameravam prijavljati, še manj kupovati (fizične) vrednostne kartice. Podobno kot pri HoT-u me tudi tu moti, da so na voljo samo vnaprej določeni zneski – 2, 5, 10, 25 in 50 evrov. Deset je lahko premalo, če porabim preveč gigabajtov, s 25-imi pa nekaj denarja en mesec leži na računu. Ampak po drugi strani je mogoče še najbolje enkrat na vsake toliko naložiti več in potem nekaj časa imeti mir.

Telekomov Izi tako ni najcenejša predplačniška ponudba, ima pa nekaj prednosti pred, saj paketi vsebujejo mms-e ter lepo količino minut in gigabajtov v državah EU. Dobra plat Izija pa je tudi v tem, da se sploh ni treba obremenjevati z izbiro paketa, ampak se preprosto odločiš za najdražjega, ker se bo cena na koncu verjetno ustalila nekje pri srednjem, kar pa je že čisto v redu.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
    • Kakor za koga. Nekaterim precej pomenijo neomejene minute in sporočila, nekaterim veliko prenosa v EU, drugim doma, spet tretjim čim nižja cena, itd Članek pa je ocena nove ponudbe Izi, ki je po mojem mnenju vseeno bolj zanimiva od stare.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja