Najbolj zanimive novosti s sejma CES 2019 (2. del)
Matjaž Ropret 9. januarja 2019 ob 13:44

Tule je še drugi del našega izbora glavnih, najbolj atraktivnih novih izdelkov z največjega sejma zabavne elektronike.

Prvi del si sicer lahko pogledaš na tej povezavi, če ga še niti. Pa začnimo.

Dell XPS 13

Ta računalnik je že leta med najboljšimi in najbolj priljubljenimi ultrabooki. Uporabniki in ocenjevalci so mu ves čas zamerili samo eno – postavitev kamere za videopogovore v spodnji rob zaslona, ki je tako snema ljudi v nosnice. Doslej je Dell trdil, da je zgornji tako ozek, da kamera vanj ne gre. Zdaj pa so se vendarle potrudili, našli ustrezno tipalo in razvili leče s premerom 2,25 mm, da so vse skupaj lahko vgradili v vsega 4 mm tanko obrobo zaslona. In tako razveselili vse ljubitelje te serije tankih in lahkih prenosnikov.

Sicer večjih sprememb ni. Oblika je pretežno enaka kot lani, ko so jo prvič po več letih konkretneje prenovili. Znotraj so najnovejši Intelovi procesorji, še vedno ni možnosti ločene grafične kartice, je pa lahko diska SSD tokrat tudi 2 TB, če se kupec tako odloči, medtem ko je maksimalna količina pomnilnika še vedno 16 GB. Opcije za ekran so tri – polna visoka ločljivost brez dotika, FHD na dotik in 4K na dotik.

LG Signature OLED TV R

Dolgo že sanjamo o televizorju, ki bi bil kar tapeta na steni ‒ da takrat, ko ga ne gledamo, ne bi zasedal prostora. Z LG Signature OLED TV R (model 65R9), bomo morda končno uresničili svoje želje, ampak na malo drugačen način.

Že lani je korejsko podjetje na sejmih predstavljalo prototip zaslona, ki se zvije kot plakat ali papir za zavijanje darila. Zdaj pa so na Cesu pokazali konkreten televizor, ki izkorišča prav to tehnologijo. Televizorji OLED so že v običajnih izvedbah na vrhu izjemno tanki, samo spodaj, kjer je elektronika, je nekaj debeline. Pri tem LG-ju pa je osnova kar nekakšna televizijska omarica. Kadar gledamo TV, zaslon prileze iz nje. Ko nehamo, pa se spet zvije nazaj noter. Za zdaj govorimo o 65-palčnem televizorju z neznano ceno.

Kadar pokuka na plano, je lahko povsem zunaj, lahko pa samo delno, da prikazuje določene informacije, ki ne zahtevajo celega zaslona. Kot so ura, komande za glasbo ali upravljanje pametnega doma. Tudi ko je zaslon povsem pospravljen, pa je mogoče poslušati glasbo iz zvočniškega sistema s tehnologija Dolby Atmos, ki je v omarici.

Samsung Mikro LED

Drugo korejsko podjetje je že lani na Cesu predstavljalo zaslonsko tehnologijo mikro led in letos jo je spravilo še stopnico višje. Pri tej naj bi bilo mogoče televizor sestavljati kot kocke Lego. V takšno razmerje, kot vam glede na prostor, razpoloženje in še kaj najbolj ustreza.

Namen tehnologije mikro led je konkurirati zdaj že uveljavljenemu OLED-u. Samsung je namreč edini od velikih proizvajalcev, ki v televizorjih ne uporablja zaslonov OLED. Izraz mikro led označuje ekrane, ki so sestavljeni iz drobnih, mikroskopsko majhnih sijalk (diod). Za razliko od tehnologije OLED te diode niso organske in zato obstojne. Toda izjemno težavne za izdelavo. Z dovršeno proizvodnjo pa vseeno omogočajo trik, ki ga pri televizorjih še nismo videli.

Samsung je poleg klasičnega 75-palčnega televizorja mikro led prikazal še orjaško steno s to tehnologijo in diagonalo 219 palcev. Toda v bistvu je sestavljena modularno, iz več manjših kvadratov. Tako bo morda v prihodnje kupci imeli svobodo pri zlaganju svojega TV-ja v poljubno velikost, razmerje stranic in ločljivost. Od blizu se za zdaj vidi spoje med segmenti, sčasoma pa bo morda tudi to izginilo.

Mercedes CLA

Končno en avto, ki je očitno vendarle manj od pričakovanj. Mercedes pa je predstavil novega aduta, ki naj bi k tej znamki privlačil mlajše kupce. Tako zaradi dizajna kot zaradi tehnološke naprednosti. CLA, ki so ga pokazali v Las Vegasu in naj bi prišel v prodajo pred poletjem, je štirivratni limuzinski kupe, jeseni menda sledi še kupejevski karavan (shooting brake).

Znotraj je novinec podoben kot kombilimuzina A in enoprostorec B, vendar še malo bolj imeniten. Predvsem pa je uporabniški vmesnik MBUX na infozabavnem sistem z dvema velikima zaslonoma še nekoliko nadgrajen. Po novem bo znal ločevati med različnimi glasovi in bo ignoriral pogovarjanje potnikov v avtu. Pri glasovnem upravljanju pa bo menda razumel tudi kompleksnejše povedi, ne samo ukaze v slogu »Hej, Mercedes, kava!« Zaslona omogoča več prilagajanja in upravljanje z gestami, pa tudi nekatere druge zadeve, denimo vklapljanje notranje osvetlitve, je mogoče doseči brez iskanja ustreznih stikal.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Pametna budilka Lenovo

Amazon in Google tekmujeta, kam vse bi s pomočjo partnerjev še vgradila svoja navidezna pomočnika. Lenovo že nekaj časa prodaja zaslone z Googlovim Pomočnikom, ki še malo nadgrajujejo tovrstne zvočnike. Zdaj pa so zadevo zmanjšali na velikost budilke.

Tako je Lenovo Smart Clock naprava s 4-palčnim zaslonom ločljivosti 480×800 in seveda zvočnikom, ki menda sploh ni slab. Poleg tega, da bo kazala uro in vklopila alarm, ko bo treba, bo mogoče z njo izvajati določene rutine. Z enim ukazom bo denimo uporabnik pred spanjem utišal sporočila na povezanem telefonu, nastavil postopno prižiganje luči po bujenju in podobno. Zadeva bo stala približno 80 evrov, na zadnji strani pa bo imela tudi priključek USB za polnjenje telefona.

HP Omen X Emperium

Počasi bomo morali spremeniti podatke, ki jih imamo v podzavesti o računalniških monitorjih. Klasične velikosti, denimo 24 palcev, so stvar preteklosti. Najde se še kakšen zanimiv nov 27-palčni model, kakršen je Razer, opisan prejšnjič. Toda večje diagonalo so polje, kjer se zares dogaja. LG se je pridružil zabavi z 49-palčnimi ukrivljenimi zasloni, Dellov Alienware je prikazal 55-aplčni monitor OLED (!), HP-ju pa niti taka diagonala ni bila dovolj. Zato se je odločil kar za 65 palec, kolikor meri monitor Omen X Emperium z ločljivostjo 4K, podporo za HDR in hitrimi odzivnimi časi. Osveževanje zaslona je 144-herčno, svetilnost ima prav tako dobro vrednost – tisoč kandel. Zraven je še podpora za tehnologijo G-Sync, ne manjka pa niti vgrajena zvočna letev. Vse skupaj za napovedanih pet tisočakov.

Alienware Area-51m

Mogoče je ob dogajanjih v zadnjem letu kdo pod vtisom, de se večina zanimivega pri igričarskih prenosnikih glede njihove tanjšanja in zmanjševanja masa. Alinware Area-51m je nekaj čisto drugačnega. To je v bistvu namizni računalnik, zapakiran v ohišje prenosnika. To pa pomeni, da so uporabili klasične komponente za namiznike (razen grafične kartice, ki je malo drugačnega formata) in da je vse mogoče pozamenjati. Torej izpolnitev sanj za vse, ki jim nenadgradljivi in nepopravljivi prenosniki nikoli niso bili všeč. Tudi procesor (i7 ali i9, vse do 9900HK) in grafični čip, pa seveda pomnilnik in ostalo so tako modeli za namizne PC-je, kar pomeni, da je to daleč najzmogljivejši prenosnik, kar jih obstaja četudi pri petih kg mase. Za pomnilnik so denimo na voljo štiri reže, za disk pa dva priključka m.2.  Zaslon je 17-palčni in zanj tudi obstaja več možnosti glede osveževanja.

HTV Vive Pro Eye in Vive Cosmos

HTC je na predstavil dva nova sistema navidezne resničnosti. Eden zna slediti premikanju oči, drugi pa ne potrebuje dodatnih baznih postaj. Očala VR naj bi predstavljala prihodnost računalniških iger, zato postopoma na trg prihaja vedno več novih modelov. Vive Pro Eye, HTC-jeva glavna novost, bo dobil zmogljivost sledenja premikanju oči. To pa prinaša dvoje ‒ možnost izrisa slike višje ločljivosti v delih, kamor gledamo, in nižje povsod drugje (kamor ne gledamo), s tem bo tudi omogočeno natančnejše posnemanje človeškega vida in upravljanje brez rok.

Nov pa je tudi model Cosmos, ki za sledenje uporabnika ne potrebuje baznih postaj (svetilnikov) v prostoru. Zato ga bo mogoče preprosteje in hitreje priključiti na računalnik, čez čas pa morda tudi na pametni telefon. Kot je razvidno iz napovedi, naj bi bili zanj na voljo tudi novi krmilniki.

Fotografije: Proizvajalci

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja