Najbolj zanimive novosti s sejma CES 2019 (1. del)
Matjaž Ropret 7. januarja 2019 ob 12:36

Sejem zabavne elektronike (in v zadnjih letih še napol avtosalon) v Las vegasu se je začel. Bolje rečeno, začele so se novinarske predstavitve in tako že lahko naredimo prvi izbor potencialno najbolj uporabnih, zanimivih in odštekanih izdelkov.

Za zdaj prevladujejo računalniki in periferija, pa vsaj ene slušalke in ura so vredne omemebe, čakamo pa še na avtomobilske in telefonske napovedi. Pa začnimo s tem, kar smo izbrali za prvi del.

Withings Move (ECG)

Zdaj spet samostojno francosko podjetje je predstavilo prvo kolekcijo ur po vnovični odcepitvi od Nokie. Move so analogne ure, ki pa beležijo gibanje (korake) in spanje ter se povezujejo s telefonom, kamor gre te zabeležene informacije. Poleg glavnih urnih kazalcev imajo, kot že predhodnice, mali kazalec za odstotek dnevnega cilja gibanja, na voljo pa bodo v različnih barvnih kombinacijah. Za 70 evrov, kar se zdi precej ugodna cena.

Bolj zanimiva bo sicer različica Move ECG, ki bo skoraj dvakrat dražja (130 evrov), vendar bo imela tri elektrode za merjenje elektrokardiograma (EKG), torej podatkov o utripanju srca. Nekaj podobnega je pred časom v svoje ure že vgradil Apple, toda Withingsova izvedba je precej cenejša, rezultat meritve naj bi podala v manj kot pol minute, in naj ne bi bila geografsko omejena.

Mobilni RTX in RTX 2060 pri nVidiji

Vodilni proizvajalec grafičnih kartic je na Cesu napovedal dve pomembni novosti. Z njima tehnologijo izrisovanja grafike s sledenjem svetlobi (Ray tracing) prinaša v območje širših množic. Za približno 350 evrov bo namreč mogoče kupiti grafično kartico RTX 2060, ki bo s tem več kot pol cenejša od RTX 2070 oz. samo tretjino cene RTX 2080. Seveda bo nekoliko počasnejša, a še vedno za 60 odstotkov hitrejša od predhodnice GTX 1060 in naj bi bila za igre boljša kot GTX 1070 Ti. Premore 6 GB pomnilnika GDDR6 in 240 jeder Tensor, ki omogočajo 52 teraflopov računske moči za strojno učenje. Proizvajalec trdi, da je s to kartico mogoče igrati Battlefield V z vključenim sledenjem svetlobe pri 60 sličicah na sekundo. A ne pove, pri kakšni ločljivosti in s kakšnim preostalim hardverom.

Novost pa so tudi »kartice« RTX v izvedbah za igričarske prenosnike. Lahko v večji za tiste z dobrim hlajenje ali kot Max-Q za tanjše modele. Skoraj vsi proizvajalci so že napovedali svoje prve modele, ki so večinoma osveženi že znani računalniki, vendar z novim grafičnim jedrom ter tudi hitrejšim pomnilnikom in podobnimi izboljšavami. Cene za take prenosnike se bodo večinoma začele precej nad dvema evrskima tisočakoma.

HP Spectre x360 15 OLED

Prenosnikov z zaslonom OLED za zdaj ni bilo prav veliko, spomnim se enega Thinkpada, kaj dosti drugih pa niti ne. Zdaj pa go v svoj 15-palčni vrtljivi Spectre x360 vgradil HP. Ekran bo podpiral prikaz HDR, ni pa podatka o njegovi ločljivosti. Prav tako ne o ceni tega prenosnika, ki bo sicer imela enake specifikacije kot dozdajšnja najboljša izvedba modela Spectre x360 15 (i7, 16/512 GB) in bo na voljo od pomladi naprej. Vsekakor poceni ne bo.

Asus ROG Mothership

Če na koga, lahko na Asus računamo, da bo pripravil kaj norega za igričarje in ostale s preveč denarja in afiniteto do absurdnih zadev. Taka je namreč »tablica« ROG Mothership, nekakšen Surface v 17-palčni izvedbi. Njegov zaslon s polno visoko ločljivostjo ima osveževanje pri 144 Hz in podporo za tehnologijo G-Sync, računalnik poganja procesor i9, na voljo je priključek USB-C s protokolom Thunderbolt 3, ultrahiter Wi-Fi in še marsikaj. Stvar pa tehta skoraj pet kg. Še posebej atraktivna pa je snemljiva tipkovnica. Lahko se magnetno pritrdi na zaslon pod kotom, lahko pa jo uporabnik »prepogne«, da izgleda kot klasična tipkovnica in jo uporablja ločeno od monitorja. Kdaj in za koliko bo tole (če bo) v prodaji, za zdaj ne bom ugibal.

Razer Raptor 27

Še en igričarski proizvajalec je poleg osveženega prenosnika Blade 15 z grafikami RTX najail še svoj prvi monitor. Jasno, z igričarskim osveževanjem 144 Hz pri panelu IPS. Stvar bo sicer 27-palčna z ločljivostjo QHD (2560 x 1440) in bo imela minimalne robove okrog zaslona ter malce drugačen dizajn od drugih monitorjev. Zadaj bodo lepa vodila za kable, računalnik bo mogoče priključiti tudi prek USB-C, vendar bo pa priključek polnil samo manj požrešne naprave, torej prej omenjenih Bladeov verjetno ne. Monitor bo veljal 700 dolarjev, vsaj na začetku pa ga ne bodo prodajali v Evropi.

Blue Ember

Znani proizvajalec podkasterskih mikrofonov Blue se je doslej osredotočal na modele USB. Zdaj pa je z mikrofonom Ember ponudil še takega s priključkom XLR. Tako ga je mogoče uporabljati z večino »mešalk« in naj bi tako zagotavljal boljši zvok. Za razliko od priljubljenih Yetijev je ta kondenzatorski mikrofon manjši, lažji in bolj usmerjen ter ga je treba postaviti na nosilec. Naprodaj bo za približno sto evrov.

Jabra Elite 85h

Slušalke, ki se prilagajajo uporabniku. Kaj to pomeni? Da analizirajo zvok (hrup) v okolici ter na osnovi nastavljenih preferenc spreminjajo nastavitve zvoka tako za glasbo kot za pogovore. Da se vse skupaj najbolje ujame. Sicer te slušalke z aktivnim odpravljanjem hrupa obljubljajo več kot 30 ur delovanja z enim polnjenjem in “izjemno čistost glasbe”. Naprodaj bodo za tristo evrov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Fotografije: proizvajalci

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja