Najbolj pomembno je kakovostno omrežje, če ga ni, vse drugo zbledi!
Marjan Kodelja 21. februarja 2020 ob 06:33

Mobilna omrežja zahtevajo nenehna vlaganja v nove tehnologije, pa tudi širjenje in povečevanje kapacitet. To namreč vpliva na zadovoljstvo uporabnikov oziroma nezadovoljstvo, če ni tako!

V zvezi s kakovostjo mobilnega omrežja se vedno spomnim na dva primera. Pred leti, ko smo se na Berlinski sejem IFA še peljali z avtomobilom, smo enkrat z avtoceste skrenili na regionalno, ki nas je peljala po približno podobno poseljenem področju, kot bi se peljali iz Ljubljane v Maribor. Približno sto kilometrov mimo vasi in manjših mest in skoraj ves ta čas je bila na voljo le podatkovna povezava preko tehnologije Edge. Če je morda ne poznate, gre za tehnologijo generacije 2,5, ki je nekdaj omogočala skoraj normalno brskanje po spletu in branje elektronske pošte, danes pa niti povprečne spletne strani ne morete več odpreti. Drug primer pa je bil poletni, počitniški. Lenarjenje na grškem otoku tik Hios, tik pred Turško obalo, kjer sem moral paziti, da mi telefon ni zbežal v njihova omrežja. Nad manjšim krajem je bila bazna postaja, ki je pokrivala vse prebivalce in turiste v njem. Telefon je kazal znak »H«, se pravi dovolj hitro povezavo, pa tudi mobilni signal je bil močan, le dostop v mobilni internet je bil večina časa obupno počasen. Kaj ne bi bil, ko pa smo si ga delili vsi, ki smo bili tisti čas tam.

Za razliko od tega je kakovost slovenskih mobilnih omrežij na višji ravni. Radka so področja, kjer je na voljo le tehnologija Edge, drugje pa skoraj nikdar ne naletite na težavo s pomanjkanjem kapacitet (prevelikega števila sočasnih uporabnikov bazne postaje), kaj šele, da bi telefon mlel in mlel, pa nič naredil. Vem, da so tudi pri nas bele in sive lise, le manj jih je, kot je tega v tujini. Če jim morda ne gre toliko na roko topologija države, lažje je omrežje postaviti v panonskih ravninah kot v razgibani Sloveniji, pa gre operaterjem na roke relativno enakomerna gostota prebivalstva. V izrednih primerih, kot so športni dogodki, pa težave s kapaciteto rešujejo s kratkotrajnim povečanjem baznih postaj na tistem področju. Tako lani nisem imel nobenih težav z dostopom v internet oziroma delovanjem mobilnih storitev na finalu v smučarskih poletih v Planici, kjer je poleg mene stalo ogromno ljudi. In na veliko fotografije objavljajo v družbenih omrežjih.

Poleg meritev, ki jih izvajajo operaterji sami, te podatke namreč potrebujejo za delovanje in nadgrajevanje omrežja, kakovost omrežja občasno izmerijo tudi neodvisni ponudniki. V Sloveniji je področje telekomunikacij v preteklih šestih mesecih raziskovalo podjetje Umlaut, mednarodno priznana družba, ki na različnih svetovnih trgih raziskuje uporabniško izkušnjo ter kakovost omrežij. Družba Umlaut, do oktobra 2019 imenovana P3, se ukvarja s tehničnim in menedžerskim svetovanjem na področjih omrežij in mobilnih tehnologij, certifikate pa je podelila že v 120 državah po svetu, med drugim tudi tujim telekomunikacijskim operaterjem, kot so Vodafone, Swisscom, Verizon, Deutsche Telekom in drugi. Rezultatov meritev sicer ne objavljajo, so pa Telemachu podelili certifikat za najboljše mobilno omrežje po uporabniški izkušnji.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

»To je potrditev našega večletnega dela in prizadevanj, da postanemo najboljši. Imamo odlično tehnologijo, pripravljeno na izzive prihodnosti in nadaljnji razvoj. Naše omrežje je zanesljivo in zmogljivo ter zagotavlja najboljšo pokritost z omrežjem LTE,« pravi Adrian Ježina, predsednik poslovodstva Telemacha.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja