Naj zdaj končno katerega pripeljejo tudi v Evropo
Matjaž Ropret 1. decembra 2022 ob 06:14

Kitajski proizvajalci telefonov predstavljajo izboljšane »prepogljivčke«, najnovejši je Honor Magic Vs, vendar ti ostajajo naprodaj zgolj na matičnem trgu. Drugod po svetu tako še naprej Samsung ostaja bolj ali manj edini ponudnik tovrstnih telefonov!

Honorjev Magic V je bil neposredni konkurent Galaxyju Z Fold3, katerega je poleti nasledil rahlo izboljšani Galaxy Z Fold4, in podobna je formula tudi pri »novem« Honorju. Magic Vs namreč ne odstopa bistveno od preverjene formule, ključni sestavni deli, denimo zaslona, so popolnoma enaki, je pa nekaj finih dodelav pri ohišju, ki je tanjše in lažje, ter pri mehanizmu zapiranja.

Gre za tiste vrste telefon s prepogljivim zaslonom, ki se razpre v mini tablico. Nekakšno digitalno beležnico. Novinec je v zaprtem stanju menda debel vsega 12,9 mm, kar je za približno 2 mm od korejskega konkurenta, vendar nekoliko več od skoraj nemogoče tankega Xiaomija Mix Fold 2. Tehta 261 g, s čimer je tudi med lažjimi tovrstnimi napravami in komaj kaj težji od denimo iPhona 14 Pro Max. Še vedno so dimenzije, vsaj zame, nekoliko napačne, kajti podobno kot Samsungov Fold je tudi ta telefon v osnovi dokaj visok in ozek, razprt pa skorajda kvadraten. Zunanji zaslon je sicer 6,45-palčen pri razmerju stranic 9:21, kar je sicer dokaj blizu običajnim, Sony celo vgrajuje take zaslone v neprepogljive telefone. Notranji zaslon meri 7,9 palca, seveda je enako kot zunanji vrste OLED, in ima ločljivost 1984 x 2272 ter osveževanje z 90 Hz (zunanji s 120 Hz).

Zaradi novega tečaja odpiranja naj bi bila guba manj vidna, to je seveda tisti sveti gral proti kateremu stremijo vsi proizvajalci tovrstnih naprav. Ob tem, da se stranici, kadar so zaprte, stikata. Slednje je menda Honorju kar dobro uspelo, medtem ko denimo Samsungu še ni. Za tečaj in sam zaslon zagotavljajo, da zdržita kar 400 tisoč odpiranj in zapiranj. Običajno so se proizvajalci doslej hvalili z 200 tisoč pregibanji, torej tudi v tem smislu napredujejo.

Magic Vs poganja procesor Snapdragon 8+ prve generacije, za drugo generacijo so ga predstavili še prezgodaj, vsebuje baterijo s 5000 mAh zaloge, ki se lahko polni s 66 W, pomnilniški kombinaciji pa sta 8/256 in 12/512 GB. Kako je notranji zaslon izkoriščen skozi možnosti programske opreme, se še nismo imeli možnosti prepričati, je pa v tem pogledu Samsung po doslej videnem v precejšnji prednosti. Kot je seveda tudi v globalni distribuciji svojega Folda. Po drugi strani je Honor Magic Vs za zdaj izdelek za Kitajsko, kjer bo stal nekaj čez tisoč evrov. Govorice sicer tokrat namigujejo tudi na globalno splovitev, vendar uradne potrditve še ni.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Prav tako je na Kitajskem obstal Mix Fold 2, ki je glede na predhodnika in hkrati prvi Xiaomijev tovrstni poskus, pomembno napredoval v nekaterih ključnih vidikih, sploh velikosti, debelini in nasploh kvaliteti ohišja. Tudi zanj še ostaja nekaj upanja, da bo nekoč ugledal evropske trgovine. Vsekakor bi jih morala oba, če industrija želi potisniti naprej to kategorijo naprav in jo tudi spraviti v cenovno dostopnejše in privlačnejše okvirje, kajti po še kakšnem letu stagniranja blizu dva tisoč evrov bo vse skupaj postalo nekoliko nesmiselno in odvečno.

Fotografije: Honor

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.