Naj zamenjam paket pri A1 in Telekomu Slovenije, to je zdaj vprašanje
Matjaž Ropret 12. septembra 2017 ob 13:42

Bitka mobilnih operaterjev z gigabajti se še stopnjuje. Telekom Slovenije in A1 sta poletno promocijsko ponudbo, usmerjeno bolj v roaming, zdaj preoblekla v nov stalni nabor naročniških paketov. Vmes je nove svežnje začel prodajati tudi T-2, standardno paleto je prenovil Bob, medtem ko Telemach in HoT pričakovano vztrajata pri tarifah, ki so pomladi sploh pretresle trg.

Glavni poudarek pri vseh so zdaj enormne količine prenosa podatkov v mobilnih omrežjih. Enormne z vidika prejšnjega skoparjenja z gigabajti. Ko sta Telemach in HoT v najvišjih paketih ponudila 50 GB, je bilo jasno, da bodo morali reagirati tudi ostali operaterji. Gre sicer za dva različna segmenta trga. Hofer nagovarja predvsem tiste, ki jim je pomembna čim nižja cena, in malce presenetljivo je s svojimi gigabajti za malo denarja dokaj uspešno prepričal tehnološke navdušence, še vedno pa je to predplačniška storitev. Od operaterjev z naročniškimi paketi v zadnjem času najbolj pridobiva Telemach.

Zaradi HoT-a je bil najbolj na udaru Bob, ki je zato poleti svojim obstoječim uporabnikom in njihovim prijateljem ponudil paket Vip Bob s 15 GB podatkov za 8,99 evrov, s čimer je ustavil odliv k novincu na trgu. Zdaj je ta paket del redne ponudbe, a za višjo ceno (10,99 evrov). Medtem se Telekom in A1 proti Telemachu in ostalim borita z novimi paketi Dostopni in Svobodni. Na prvi pogled znova izgleda, kot da nekomu malce manjka domišljije, saj ni ravno veliko izvirnosti niti pri količinah niti pri imenih. Toda glavno vprašanje je, ali se splača prestopiti zaradi nove ponudbe in ali je za obstoječe naročnike smiselna menjava paketa.

Najprej moram spomniti, da menjava paketa ni zastonj. Pri Telekomu stane 11 evrov, pri A1 pa deset (oz. nekaj centov manj). Torej je treba pri vsakem izračunu morebitnih prihrankov upoštevati ta dodaten strošek. Sta pa oba operaterja ostala pretežno na istem cenovnem nivoju, tako da menjava zgolj zaradi cene nima smisla. O njej je vredno razmišljati predvsem, ker se mogoče za enako ceno dobi več in zaradi »družinskih« popustov.

[infogram id=”https://infogram.com/889e1b31-d484-413c-bba0-f721d1573d91″ prefix=”2E4″]

Telekomovi naročniki s starejšimi paketi nedvomno z novimi dobijo bistveno več prenosa podatkov. Ne samo v Sloveniji, tudi v Evropski Uniji. In komur je ta postavka pomembna, zdaj pri vodilnem operaterju dobi največ, saj je v vsakem primeru vključenega 20 GB mobilnega interneta znotraj EU in še treh državah Evropskega gospodarskega prostora. A1 je z novo ponudbo opustil radodarno politiko, da vsi njegovi naročniki lahko celotne količine porabijo ali doma ali v tujini. Telemach pa se drži načela poštene uporabe, zato so količine za roaming pri njem precej manjše. Ker Telekomovi paketi Dostopni vsebujejo še 120 minut klicev v tujino (EU), so tudi s tega vidika boljši od prejšnjih.

Menjava pa je povsem nesmiselna za vse, ki so se poleti odločili za paket EU Vključeni, saj je novi Dostopni A pravzaprav povsem enak temu poletnemu promocijskemu. Ob predpostavki, da jim količine zadoščajo, seveda. Vendar se je treba vprašati, ali je dodatnih 20 gigabajtov vrednih deset evrov doplačila na mesec. Mogoče je, če si paket deli več naročnikov. Druga številka pri Telekomu stane 12,95 evrov na mesec, kar pomeni, da zakonca (partnerja), ki si delita 20 GB plačujeta 34,90 evrov mesečno, če pa denimo na srednji paket s 40 GB dodata še otroka, je skupni znesek naročnine 57,85 evrov. Naročniki fiksnih storitev Telekoma (vendar ne paketov Modri, ki že vključujejo mobilno telefonijo) bi sicer imeli še dva evra popusta.

[infogram id=”https://infogram.com/1f1a37da-7719-427b-9f7a-14981ccbefb0″ prefix=”UQ9″]

Podobna situacija kot pri prvem operaterju je tudi pri A1. Večina s starejšimi naročniškimi paketi bo pri novih dobila več. Le naročniki najdražjega bodo v EU lahko brez doplačila izkoristili »zgolj« 12 GB prenosa podatkov, prej pa so jih 15 GB. Sicer pa je mobilnega interneta občutno več, razen v najcenejšem paketu pa so vključene še dodatne opcije, kot so klici v tujino in gostovanje v Srbiji in Makedoniji (kjer ima skupina Telekom Austria svoja operaterja). Kogar je premamil promocijski sveženj Svobodni EU, pa po drugi strani nima najmanjšega razloga za menjavo, kajti za enako ceno bi resda imel 5 GB več doma – toda s 15-imi se po mojem mnenju da shajati povsem enako kot z 20-imi –, a kar devet gigabajtov manj v EU. Klicev v tujino pa najcenejši paket pri A1 še nima vključenih.

Tokrat bo A1 še nekoliko bolj promoviral družinsko povezovanje, saj bo do konca oktobra za vsakega dodatnega člana mesečni dodatek pet evrov namesto običajnih 12 evrov. Dodajanje naročnikov k glavnemu paketu – vsi koristijo količine iz te vreče, enako kot pri Telekomu – se začne na drugi stopnji. Dva, ki si delita 40 GB in vse ostalo, tako plačujeta 30 evrov na mesec. Trije pa 35 evrov na mesec, kar je dobrih 20 evrov ceneje od Telekomove ponudbe. Zahteva pa A1 prenos lastništva vseh teh dodatnih številk na glavnega naročnika, medtem ko Telekom zna povezavo izpeljati brez te birokracije, ki pomeni dodatne stroške (spet deset evrov) in povezanim uporabnikom onemogoči prosto razpolaganje s kartico sim (naročnino).

Ne bom se pretirano spuščal v to, kateri od operaterjev je ugodnejši. Na prvi pogled bi rekel, da Telekomov osnovni paket ponuja več, potem pa A1 hitro postane cenejši, še toliko bolj z dodajanjem družinskih članov. Ampak s tem je pogosto povezana tudi naročnina na »trojčke«, kjer se enačba spet lahko spremeni. Predvsem pa je izbira zelo odvisna od tega, katere storitve so komu pomembne, kakšen je sprejem signala na lokacijah, kjer se najbolj pogosto zadržuje, kakšna čustva goji do posameznega operaterja in tako naprej. Hotel sem predvsem pomagati pri odločanju za morebitno menjavo paketov.

Telemach še vedno ohranja cenovno prednost, saj edini od infrastrukturnih operaterjev nudi paket za 15 evrov (oz. celo 12 evrov za svoje televizijske naročnike), ki hkrati ni ravno siromašen, ampak vključuje 15 GB prenosa podatkov (od tega 3,33 GB v EU). Vodilna operaterja pač vztrajata na cenah od 20 evrov naprej. Vendar sta tam povsem konkurenčna in tudi ponujata večje subvencije za telefone (z vezavo). In še vedno imata boljšo pokritost omrežja in večje (dejanske) hitrosti LTE. Medtem ko se zdi mobilna ponudba T-2 zanimiva predvsem za naročnike njegovih fiksnih storitev. Cene pa so zelo konfuzne, saj so odvisne od vezav in še česa.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
3 komentarji
  • Ne bi se strinjal, da je ponudba T2 zanimiva predvsem za naročnike fiksnih storitev; mobilna telefonija je zelo konkurenčna Telekomu in A1, res pa je, da so na njihovi spletni strani “neredne” cene premalo razložene in skrite v opombah, a to se da preveriti, kajne?

    Tako na primer v paketu Brezčasni L z redno ceno 18 EUR dobiš nemejene klice, SMS/MMS ter 20 GB LTE interneta (tudi to je nekoliko nekorektno skrito v opombah, reklamirajo “neomejen” internet), od tega v EU slabih 4GB. Za samostojno mobilno naročnino in vezavo na 24 mesecev je cena za prvih 12 mesecev le 9 EUR, za naročnike T2 dvojčkov, trojčkov in četverčkov pa 8,5 EUR. Poleg tega lahko naročniki T2 brez stroškov gostujejo v LTE omrežju Telekoma Slovenije, res je sicer, da je hitrost omejena na 20/5 Mit/s. https://www.t-2.net/mobilni-paketi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.