Naj teme in članki na Tehnozvezdju v letu 2020
Matjaž Ropret 31. decembra 2020 ob 06:14

Leto 2020 se dokončno izteka, zato še zadnji pogled nazaj, preden objavimo še kakšne želje, pričakovanja in napovedi za prihajajoče, vsi seveda upamo, lažje in bolj prijazno 2021.

Že pred dnevi smo pogledali naj telefone in nato še opravili še celovito tehnološko inventuro. Kdor enega ali drugega videa še ni pogledal, ga seveda vabim, da to stori, in se mimogrede še naroči na naš kanal na Youtubu, kajti z Marjanom nameravava nadaljevati vsaj z letošnjim tempom snemanja. Navsezadnje sva si jeseni uredila vsak svoj priložnostni studio, zato je ustvarjanje materiala tudi nekoliko lažje in seveda bolj kakovostno.

Tokrat je čas še za deseterico najbolj branih tem in znotraj njih tudi najbolj obiskanih člankov, ki smo jih letos objavili. Lestvica najbolj branih člankov v tako nenavadnem letu ne bi bila najbolj natančna, tematike, ki so vas najbolj pritegnile, pa se je dalo kar dobro izluščiti. Pojdimo od desetega proti prvemu mestu.

10. Avtomobilski testi

Veliko jih letos ni bilo, tudi predstavitev ne, ker okoliščine temu niso bile najbolj naklonjene. Toda skoraj vsi avti, ki smo jih uspeli testirati, so vas zelo zanimali. O enem ali dveh boste lahko še brali kmalu, malo z zamudo, a tako se pač zgodi ob obilici dogajanja in testnih naprav. Vsekakor pa upamo, da se bomo v novem letu vozili več, tudi na elektriko. Najbolj brani pa so bili:

9. Novi Applovi izdelki, še posebej iPhone

Nekoč je bil iPhone vrhunska vaba za pridobivanje klikov. Zdaj ni več, vendar pa še vedno marsikoga zanima, kako dobri so novi modeli, in seveda smo se potrudili odgovoriti na taka vprašanja.

8. 5G nasploh in pri Telekomu Slovenije

Najbrž najbolj razvpita kratica tega leta, zelo čudno bi bilo, če se ne bi uvrstila med deset najbolj branih tem.

7. Samsungovi telefoni

Tudi Samsung ni več tako pogost iskalni pojem, kot je bil še pred kakšnim letom, vseeno pa so njegovi telefoni pomembni in množični. Pa tudi precejšnje število smo jih testirali in navsezadnje se je dvema uspelo uvrstiti v video o naj telefonih leta.

6. Športne ure

Malce, a niti ne tako zelo presenetljivo je, da vas pri urah bolj zanima športni kot pametni vidik. Sta se pa kategoriji že tako združili v eno, da ju je že skoraj nemogoče ločiti.

5. Telefoni Realme in Xiaomi

Velika konkurenta sem združil v eno kategorijo, kajti drugi ima boljše številke, če gledam samo teste. Toda pred vsemi je video, v katerem sem predstavil prva telefona Realme, ki smo ju testirali, in povedal nekaj več o tej znamki, kajti takrat je šele zares vstopila na slovenski trg.

4. Novosti pri televizijskih programih in naročninah

Kadarkoli operaterji in drugi ponudniki vsebin kaj spremenijo, dodajo, odvzamejo, ponudijo novega, je to pomembna novica. Še vedno marsikdo ne more čez dejstvo, da mu v shemo nagnetejo več kot 200 programov, namesto, da bi jih izbral 20, ampak tega tokrat (in še nekaj časa) ne bomo spremenili.

3. Televizorji

Kaj so vsebine brez dobrega zaslona? Skoraj tako kot telefoni vas zanimajo televizorji. Še posebej, če kdaj napišemo kakšen malce provokativen prispevek, kot je bil Marjanov. Tretji najbolj klikan od vseh, objavljenih v 2020.

2. Razbijanje trapastih teorij

S tistimi, ki gonijo svojo in ne poslušajo nobenega argumenta, se je težko boriti. Vseeno pa se občasno prileže spisati kaj o tem, kako neumno so njihove teorije. Eden od teh člankov, povod zanj je bila znana in povsem nesmiselna povezava med ustanoviteljem Microsofta in pojavom novega koronavirusa, se je uvrstil na drugo mesto najbolj branih.

1. Huawei brez Googla

V pomladnih mesecih je povsem dominirala mogoče najbolj depresivna tema tega leta, ki se vleče že od maja 2019. Toda s prihodom nove generacije telefonov je Huawei brez Googlovega Androida postal realnost in glede na priljubljenost, ki si jo je izgradila ta znamka, je bila to zelo boleča točka za marsikoga, veliko pa vas je tudi iskalo odgovore, kaj se s Huaweijevim Androidom da in česa ne. Od tu izvira tudi najbolj bran letošnji članek.

Med prvo deseterico se denimo niso prebile teme, kot so delo in šolanje od doma, netelevizijske operaterske aktivnosti, sodobni plačilni načini, testi dronov, nova generacija igralnih konzol in še kakšna, a so bile blizu. Vsekakor pa je bilo pestro in raznoliko, kljub temu, da smo bili pretežno doma. Kar bo najbrž trajalo še nekaj mesecev, a vseeno pričakujem, da bo 2021 drugačno.

Veliko veselja, zdravja in uporabne tehnologije, seveda tudi ob vsebinah Tehnozvezdja!

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • “4. Novosti pri televizijskih programih in naročninah”
    Smo lansko leto lahko videli, da se marsikaj da narediti tudi na tem področju samo volja mora biti.
    Če je že področje TV programov takšna tabu tema za operaterje, bi se za začetek lahko vsaj en velik operater opogumil in ponudil samo internet za realno ceno, ki bi lahko konkurirala trojčkom oz ostalim povezanim paketom.
    Bo zanimivo videti če bomo v letošnjem novem letu dobili tudi pri nas Disney+ (ali pa bomo morali na to še počakati) in na kakšen način ter kaj bo to pomenilo za operaterje.

    • To o samostojnem dostopu do interneta s primerljivimi hitrostmi kot v trojčkih za pošteno ceno pišem že ne vem koliko let. Seveda ostaja upanje, da bomo letos končno videli kaj takega, hudo realno pa na žalost najbrž ni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.